Κωνσταντινος Βουζουκιδης, υποψηφιος βουλευτης Ροδοπης ΑΝΕΛ «Η Θρακη για τους ΑΝΕΛ υπηρξε η “σημαια” και σκοπος μας ηταν να λυθουν τα προβληματα της»

«Εμείς λέμε ότι πρέπει να σταματήσει η διαφθορά, να βρούμε όλους εκείνους που κατέστρεψαν την Ελλάδα και να φέρουν πίσω τα χρήματα που έκλεψαν»

Οι ΑΝΕΛ έκαναν την έκπληξη στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και συνασπίστηκαν με το ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης, παρά τις μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των δύο κομμάτων. Τώρα κατεβαίνουν εκ νέου στο «στίβο» των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου και ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού με στόχο την είσοδό τους στη Βουλή και, γιατί όχι, τη συμμετοχή τους και πάλι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, αν ο Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, ζητήσει τη σύμπραξή τους για το σχηματισμό κυβέρνησης.
 
Είναι φανερό από τη στάση του κόμματος το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν για τη Θράκη, το λαό και την ανάπτυξή της τα στελέχη των ΑΝΕΛ. Στη Ροδόπη το κόμμα κατεβαίνει με επικεφαλής στο ψηφοδέλτιό του τον κ. Κωνσταντίνο Βουζουκίδη, ο οποίος για ακόμη μια φορά αποφάσισε να στηρίξει τους ΑΝΕΛ. Ο κ. Βουζουκίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον “ΠτΘ”, αναφέρθηκε στο διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, για τις βολές που δέχεται το κόμμα των ΑΝΕΛ, για τη δεύτερη ευκαιρία που πρέπει να δοθεί στο κόμμα του αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ και τέλος, στα ανοιχτά ζητήματα που οι ΑΝΕΛ θέλουν να επιλύσουν στην περιοχή της Θράκης.
 
Κώστας Βουζουκίδης όμως… 

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει άλλη πατριωτική, δημοκρατική ομάδα, η οποία να προσπαθεί να χτυπήσει τη διαφθορά»

ΠτΘ: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης αυτής; Πώς αποφασίσατε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την πολιτική και τους πολιτικούς να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα;
Κ.Β:
Επειδή δεν αισθάνομαι πολιτικός, αλλά ένας απλός πολίτης ο οποίος εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια. Δε θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό και δεν κατεβαίνω σαν πολιτικός. Κατεβαίνω ως ένας πολίτης ο οποίος ενδιαφέρεται για το μέλλον αυτής της χώρας, το μέλλον των παιδιών της και με ανιδιοτέλεια προσπαθώ να βοηθήσω κυρίως τον τόπο μου και τους ανθρώπους του τόπου μου, αλλά και την Ελλάδα. Το ότι παραμένω με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο είναι γιατί αυτή τη στιγμή με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει άλλη πατριωτική, δημοκρατική ομάδα, η οποία να προσπαθεί να χτυπήσει τη διαφθορά. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, γιατί είναι γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα εδώ και 40 χρόνια ευνοούσε «ημετέρους» και λίγους.
 
Είναι σίγουρο ότι τα χρήματα που έπεσαν εδώ στην περιοχή με τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα έγιναν ντουβάρια και έφευγαν αφήνοντας κάποια κουφάρια στη βιομηχανική περιοχή. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό. Η Αγροτική Τράπεζα είχε δώσει 1.300 δάνεια ύψους 5 δις τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και δεν πρόκειται να επιστραφούν. Αυτά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του, όταν του κόβουν τη σύνταξη και τις κοινωνικές παροχές. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι πρέπει να σταματήσει η διαφθορά, να βρούμε όλους εκείνους που κατέστρεψαν την Ελλάδα και να φέρουν πίσω τα χρήματα που έκλεψαν. Δεν μπορεί υπουργοί άμυνας να σκορπούν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια και να νίπτουν τα χείρας τους, μη έχοντας ευθύνη για το έκτρωμα που έχουν δημιουργήσει με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι ΑΝΕΛ έχουμε ζητήσει να καταργηθεί αυτός ο νόμος και να ισχύσει για τους βουλευτές ό, τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη.

«Πρέπει να γίνει αλλαγή του Συντάγματος επί του θέματος της δίωξης των βουλευτών και αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών»

ΠτΘ: Την πρόταση αυτή έκανε ανοιχτά και δημοσίως ο κ. Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας μάλιστα ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν πήρε θέση πάνω σε αυτό.
Κ.Β:
Είναι σαφές ότι όλο το παλιό πολιτικό σύστημα φροντίζει τα νώτα του. Οι περισσότεροι είναι μέσα σε σκάνδαλα, έχουν ευνοήσει «ημετέρους» και φοβούνται. Δεν είναι δυνατόν το 2015 να είμαστε η μοναδική χώρα του κόσμου που έχει τέτοιους νόμους με τους οποίους μετά τη δεύτερη βουλευτική περίοδο να απαλλάσσεται ο υπουργός για ό, τι έχει κάνει. Δεν μπορεί να υπάρχει νόμος με τον οποίον για τη δίωξη κάποιου που εγκληματεί να χρειάζεται έγκριση από τη Βουλή. Εφόσον υπάρχει ένταλμα από τον εισαγγελέα για έρευνα, οφείλει να ερευνάται. Πρέπει να γίνει αλλαγή του Συντάγματος επί του θέματος και αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις θα πρέπει να καταλάβουν ότι για να προσφέρουν δεν πρέπει να το κάνουν για να βγάζουν χρήματα. Δεν μπορεί σήμερα να πηγαίνουν πολιτικοί και να κάνουν μεγάλη ζωή.
 
Δυστυχώς ο κόσμος ξεχνά εύκολα. Πρέπει να θυμηθεί ο κόσμος ότι πίσω από τα κόμματα υπάρχουν άνθρωποι και να επιλέξει τους σωστούς. Πρέπει επίσης να καταλάβει ότι η ψήφος του πρέπει να είναι θετική και όχι αρνητική, να μη γίνεται δηλαδή για αντίδραση. Πρέπει να εμπιστευτεί ο κόσμος τους ΑΝΕΛ και να δει το σπουδαίο έργο που έκαναν στα υπουργεία που ανέλαβαν στην προηγούμενη συγκυβέρνηση, όπως το υπουργείο άμυνας. 

«Πρώτη φορά έγιναν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Βενιζέλος έκαναν διαπραγματεύσεις και δέχονταν άκριτα ό,τι τους έδιναν»

ΠτΘ: Γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ως «προεκλογική σημαία» τη συγκυβέρνησή τους και την υπογραφή των δύο πρώτων μνημονίων ενώ κατηγορούν τους ΑΝΕΛ για τη στήριξη του τρίτου μνημονίου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Κ.Β:
Υπάρχει η εξής ειδοποιός διαφορά. Πρώτη φορά έγιναν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Βενιζέλος έκαναν διαπραγματεύσεις, δέχονταν άκριτα ό,τι τους έδιναν και άφησαν την επιτήρηση των υπουργείων στους ανθρώπους της Τρόικα. Σημασία έχει ότι με αυτή την τελευταία συμφωνία ξεφύγαμε από το αγγλικό δίκαιο και είμαστε πλέον στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Σε περίπτωση μιας έκτακτης κατάστασης, που ο λαός θα πεινά και οι δανειστές θα ζητούν τα χρωστούμενα, κανένα δικαστήριο δε θα μπορεί να κάνει κατασχέσεις στην Ελλάδα. Μέσα στη συμφωνία υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο. Το πακέτο Γιούνκερ θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη. Το πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν μπορεί να κρατήσει τα παιδιά της και έχει μεγάλη ανεργία. Εάν αυτά τα χρήματα πάνε στην αγορά και επιδοτηθούν εργοστάσια είτε με απαλλαγές φόρων είτε με επιδοτήσεις στην εργασία, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα βρίσκει δουλειά ο κόσμος και θα μένουν τα παιδιά στην Ελλάδα. Θα σταματήσει η μίζερη αυτή κατάσταση. Θα πρέπει να δει ο ελληνικός λαός την προσπάθεια που έγινε αυτή την περίοδο με τις διαπραγματεύσεις. Σημασία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει να υπάρξει μια υγιής κυβέρνηση, που δεν θα ταυτιστεί με τα συμφέροντα και το χρήμα, που θα έρθει, δεν θα πάει στα χέρι ορισμένων αλλά θα μοιραστεί εκεί που πρέπει. Η Ελλάδα έχει πολλά περιθώρια ακόμη. 

«Πιστεύω ότι θα μας δώσει δύναμη ο ελληνικός λαός και εδώ τοπικά»

ΠτΘ: Θα πρέπει να δοθεί λοιπόν μια δεύτερη ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ, καθώς φαίνεται ότι έχουν ακόμη καλές σχέσεις αυτά τα δύο κόμματα, έχοντας σχέδιο να κάνουν πράξη το πρόγραμμά τους;
Κ.Β:
Υπάρχουν πολλές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε μια καλή συνεργασία, διότι και ο Πάνος Καμμένος και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν δύο έντιμοι πολιτικοί που δεν είχαν κάποιους από πίσω να τους εκβιάζουν και δεν είχαν βρώμικο παρελθόν. Μπόρεσαν να συνεργαστούν σκεπτόμενοι το καλό της πατρίδας. Ο ελληνικός λαός θα δώσει τη δεύτερη αυτή ευκαιρία. Θα πρέπει, όμως να δώσει δύναμη στους ΑΝΕΛ για να μπορέσουν ειδικά στα εθνικά θέματα, στα θέματα ανάπτυξης και ελεύθερης οικονομίας, να περάσουν πράγματα υπέρ του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι θα μας δώσει δύναμη ο ελληνικός λαός και εδώ τοπικά για αρκετούς λόγους. Θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι πίσω από τα κόμματα υπάρχουν άνθρωποι. Να δουν αυτούς τους ανθρώπους, να δουν αν έχουν δουλέψει, αν έχουν καταλάβει τι είναι φτώχεια, αν ζουν εδώ στον τόπο και έχουν καταλάβει τα προβλήματά του και αν τους ξεχνούν ή όχι μετά τις εκλογές. 

«Δεν ήταν αυτοσκοπός μας να αναλάβουν στελέχη μας καίριες θέσεις το θέμα ήταν να λυθούν τα θέματα της Θράκης»

ΠτΘ: Ποια είναι τα σημεία εκείνα στα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Θράκη στα οποία οι ΑΝΕΛ δίνουν ιδιαίτερη σημασία;
Κ.Β:
Η Θράκη για τους ΑΝΕΛ υπήρξε η «σημαία» και υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον αυτό δεν ήταν από πλευράς στελεχών. Δεν ήταν αυτοσκοπός μας να αναλάβουν στελέχη μας καίριες θέσεις. Το θέμα ήταν να λυθούν τα θέματα της Θράκης. Κύρια θέματα της περιοχής είναι η υπογεννητικότητα, ότι δε παραμένουν οι νέοι άνθρωποι εδώ, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Εμείς θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να στέκονται στα πόδια τους και να μην επηρεάζονται από τρίτους ανθρώπους ή δυνάμεις. Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε και χριστιανοί και μουσουλμάνοι να πατούν στα πόδια τους.
 
Επίσης, η Θράκη χρειάζεται επενδύσεις. Χρειάζεται ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς γιατί έχει να αντιμετωπίσει μια Βουλγαρία με 8 και 10% φόρους και μια Τουρκία με 10%. Είναι δυνατή εδώ στην περιοχή μας και η τουριστική ανάπτυξη και ο θρησκευτικός τουρισμός όπως και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με τη μεταποίηση. Πρέπει να υπάρξουν εκπρόσωποι από τη Θράκη οι οποίοι με ανιδιοτέλεια θα φροντίσουν την περιοχή και όχι τον εαυτό τους, τους λίγους φίλους τους ή ανθρώπους που δεν είναι καθαροί. 

«Θα πρέπει ο κόσμος να απαιτήσει από τους υποψηφίους ήθος, εντιμότητα, διάθεση για προσφορά, ανιδιοτέλεια και ικανότητες»

ΠτΘ: Κλείνοντας, το δικό σας μήνυμα για αυτές τις εκλογές.
Κ.Β.:
Ο υποψήφιος που θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι θα τους εκπροσωπήσει σε σοβαρά θέματα την επόμενη τετραετία. Άρα θα πρέπει να απαιτήσουν από τους υποψηφίους ήθος, εντιμότητα, διάθεση για προσφορά, ανιδιοτέλεια και ικανότητες. Ας βάλουν το χέρι στην καρδιά τους, το μυαλό τους στο μέλλον των παιδιών τους και ας ψηφίσουν με σύνεση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.