«Κομοτηνη Δυνατα»: «Σκοταδι» στην οικονομικη διαχειριση της Δ.Ε.Υ.Α Κομοτηνης

Ζητά από τον Γενικό Διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης οικονομικά στοιχεία

Για έλλειψη διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση της ΔΕΥΑΚ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Κομοτηνή Δυνατά» με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Γραβάνη. Μετά τις αναφορές κατά το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όπου το θέμα μεταφέρθηκε για επόμενη συνεδρίαση, λόγω απουσίας του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Στράτου Τσακιρίδη, η δημοτική παράταξη επανέρχεται, κατηγορώντας τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ για «σιωπηρή άρνηση» να παράσχει τα έγγραφα  και στοιχεία που ζητούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και για τη μη έκδοση ισολογισμών τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα στρέφει τα βέλη της κριτικής της και προς το πρόσωπο του Δημάρχου κατηγορώντας τον για προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος. Καταθέτει δε στο δημόσιο λόγο δύο ερωτήματα που χρήζουν απάντησης.

Αναλυτικά η δημοτική παράταξη επισημαίνει σε ανακοίνωσή της:

«Πιστοί στις αρχές μας περί νομιμότητας και διαφάνειας επιμείναμε σε ένα ακόμα  δημοτικό συμβούλιο με πολλαπλές ερωτήσεις σχετικά με την οικονομική διαχείριση της Δ.Ε.Υ.Α Κομοτηνής η οποία κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη και διαφανής είναι.

Εδώ και μήνες έχουν ζητηθεί έγγραφα και στοιχεία οικονομικής διαχείρισης της ΔΕΥΑΚ από ΟΛΕΣ τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ επιλέγει την «σιωπηρή άρνηση».

Σοβαρότατη όμως ήταν η παραδοχή του κ. Τσακιρίδη ότι οι ισολογισμοί της ΔΕΥΑΚ από το 2019, δεν έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές, δεν έχουν δημοσιευθεί και δεν έχουν εγκριθεί. Το ίδιο παραδέχτηκε και ο κ. Γκαράνης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, λέγοντας «Η ΔΕΥΑΚ δεν έχει κλείσει τους ισολογισμούς που έπρεπε να κλείσει!»

Η έγκριση και δημοσίευση των Ισολογισμών είναι ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της διοίκησης και αφορά την χρηστή διαχείριση.

Όσο και αν προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος γνωρίζει,  το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ στα αυτοδιοικητικά δεδομένα διότι αφορά την δημοσιοποίηση της Οικονομικής διαχείρισης και της πορείας  της ΔΕΥΑΚ για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε απευθείας αναθέσεις για εργολάβους προσωπικού και συμβάσεις έργου λίγο πριν τις εκλογές, (μόνο στο τελευταίο ΔΣ, αποφάσισαν τρεις ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ αναθέσεις συνόλου ενενήντα χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ) κάνουν επιτακτική την ανάγκη διεξαγωγής ενημέρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο από την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ.

Πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση ως μείζονα αντιπολίτευση αποστείλαμε επίσημο έγγραφο με το οποίο ζητούσαμε στοιχεία από τον Γενικό Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α Κομοτηνής.

Τα ερωτήματα που χρήζουν όμως απάντησης είναι:

  1. Γιατί δεν δίνονται οι ισολογισμοί, οι οικονομικές καταστάσεις και τα οικονομικά στοιχεία που ζητήθηκαν από Δημοτικούς Συμβούλους και αποκρύπτονται;
  2. Γιατί δεν έχουν εγκριθεί από το ΔΣ, δεν έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές και δεν έχουν δημοσιευθεί  ισολογισμοί της ΔΕΥΑΚ για τα έτη 2019, 2020, 2021 και 2022 ενώ είναι ξεκάθαρη υποχρέωση χρηστής διαχείρισης της Διοίκησης από την νομοθεσία;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.