Κομματι των αλλαγων στη Θρακη και την Αλεξανδρουπολη η νεα ΜΕΑ Αλεξανδρουπολης

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα εγκαίνια της νέας μονάδας που θα δέχεται απορρίμματα από Ροδόπη και Νότιο Έβρο

Η νέα Μονάδα Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης είναι απόδειξη πως η Ελλάδα, η Θράκη, ο Έβρος και ειδικά η Αλεξανδρούπολη αλλάζει, σημείωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εγκαίνια της την Τρίτη 3 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την μονάδα στο πλαίσιο περιοδείας του στη περιοχή, η οποία περιλάμβανε μια σειρά από επισκέψεις, που ξεκίνησαν από το εργοτάξιο για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, με την οποία θα επιτευχθεί η εύκολη διοχέτευση της διερχόμενης κίνησης από και προς το λιμάνι της πόλης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την πόλη της Κομοτηνής και την Εγνατία Οδό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επιβαρύνεται ο αστικός ιστός.

Θερμή υποδοχή από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο χώρο της ΜΕΑ, που θα διαχειρίζεται απορρίμματα από τη Ροδόπη, καθώς και τους Δήμους Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ολοκληρώνεται αυτό το έργο πνοής, που θα βοηθήσει στη διαχείριση των απορριμμάτων στην ανατολική πλευρά της Περιφέρειας.

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως η Περιφέρειά μας θα είναι από τις πρώτες που θα ολοκληρώσουν τον πλήρη περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα. Δεν παρέλειψε πάντως, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, να ζητήσει να υπάρξει επανεξέταση του τέλους ταφής, θεωρώντας άδικο να επιβαρύνονται οι Δήμοι και κατ’ επέκταση οι δημότες τους από αυτό.

Με θερμά λόγια για τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για την Αλεξανδρούπολη, μίλησαν επίσης τόσο ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, όσο και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης.

Αλλάζει η Θράκη και η Αλεξανδρούπολη

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το έργο το οποίο εγκαινιάζουν, αποτελεί απόδειξη, μετά από τρία χρόνια που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου,  πως η Ελλάδα, η Θράκη, ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη αλλάζουν.

Ο τόπος αυτός, τόνισε, είναι προικισμένος με απίστευτα πλεονεκτήματα αλλά χρειαζόταν μία στήριξη από την Πολιτεία προκειμένου να ξεφύγει από τη στασιμότητα και να ξεδιπλώσει πλήρως τις αναπτυξιακές του δυνατότητες, και αυτό γίνεται πράξη στη Θράκη αλλά ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, όπου «δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι συντελείται πραγματικά μία αναπτυξιακή κοσμογονία».

Στάθηκε ειδικά στο γεγονός ότι με τη λειτουργία της θα έχουμε μείωση κατά σχεδόν 60% του εισερχόμενου όγκου αποβλήτων που οδηγείται προς ταφή, την ανάκτηση του 12% των σύμμεικτων απορριμμάτων αλλά και τις 40 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Το 2019, σημείωσε, λειτουργούσαν μόλις τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, πέντε βρισκόταν υπό κατασκευή, και η μελλοντική χρηματοδότηση νέων μονάδων ήταν εντελώς αβέβαια. Σήμερα, τόνισε, οι μονάδες οι οποίες λειτουργούν είναι διπλάσιες, και υπό κατασκευή είναι 11. «Πρέπει, επιτέλους, να ξεκολλήσουμε ως χώρα από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ποσοστά ανάκτησης, ποσοστά ταφής» σημείωσε, και πλέον υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο γι’ αυτό.

Μιλώντας γενικότερα για την Αλεξανδρούπολη, τόνισε πως στόχος τους είναι να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι υποδομές της, τη στιγμή που η πόλη και ευρύτερα η βόρεια Ελλάδα αποκτούν πολύ σημαντικότερο αποτύπωμα στον ενεργειακό και εμπορικό χάρτη. Μία από αυτές τις αναβαθμίσεις είναι η Περιφερειακή Οδός που επισκέφτηκε, ένα έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, ενώ προχωρά ο διαγωνισμός για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο και τη Βουλγαρία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.