Κοινο ψηφισμα υπερ του «Ναι» υπεγραψαν χθες φορεις της Ροδοπης

Μετά από συνάντηση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Υπέρ του ναι και της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, τάσσονται με ψήφισμα τους, θεσμικοί εκπρόσωποι πολιτικών, αυτοδιοικητικών, παραγωγικών, οικονομικών κι επιστημονικών φορέων της Ροδόπης, που εκδόθηκε στο αποκορύφωμα ευρείας συνάντησης στο τοπικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στην Κομοτηνή.
 
«Η κρισιμότητα των στιγμών μας ενώνει και μας καλεί να δράσουμε εθνικά πέρα από σκοπιμότητες και συμφέροντα. Η Θρακιώτικη κοινωνία λέει ένα δυνατό Ναι» στην Ελλάδα της Ευρώπης, που σταμάτησε τους πολέμους και διασφάλισε την Ειρήνη στην Ήπειρό μας, που τερμάτισε τη δικτατορία, τα ολιγαρχικά και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, εδραιώνοντας τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νίκησε τη φτώχεια και πέτυχε ανάπτυξη και ευημερία για όλους, διαχέοντας τις ευκαιρίες σε όλα τα κράτη, τις περιφέρειες, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα άτομα» αναφέρεται στο ψήφισμα.
 
Οι φορείς της Ροδόπης επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα ανήκει στο σκληρό πυρήνα αυτής της Ευρώπης γιατί, όσες αδυναμίες και ατέλειες ακόμα και εάν επιδεικνύει, μόνο αυτή διασφαλίζει την Εθνική ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους. Η έξοδος από την Ευρώπη θα ακύρωνε τη σημαντικότερη Εθνική μας επιλογή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα μας γύριζε πολλές δεκαετίες πίσω, καταστρέφοντας ό,τι έκτισαν με πολύ κόπο τρεις γενιές Ελλήνων και υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών.
 
Στο ψήφισμα τονίζεται επιπλέον ότι «σήμερα η Ευρώπη παραμένει, παρά τα όποια προβλήματά της, ο καλύτερος τόπος να ζει κάποιος. Αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τη ζωή όλων μας, να αποφασίσουμε να βρεθούμε εκτός, στην επιλογής μιας μοναχικής πορείας. Αντίθετα, αν παραμείνουμε εντός Ευρώπης, θα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε προς το καλύτερο, αυτά που σήμερα μας ενοχλούν.
 
Οι φορείς της Ροδόπης σημειώνουν πως «η κοινωνία της ακριτικής Θράκης έχει πρόσθετους λόγους να ψηφίσει Ναι στην Ελλάδα της Ευρώπης, γιατί το Ναι στην Ευρώπη αποτελεί τη βάση για τη θωράκιση της ακριτικής Ελλάδας, την ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας, την εγγύηση, την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων, την ενίσχυση της ελπίδας και της προοπτικής για τη βελτίωση της ζωής μας. Και καταλήγουν «λέμε «Ναι» γιατί αυτό σημαίνει παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και παράλληλα την έναρξη μια νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, προς όφελος όλων των Ελλήνων».
 
Το ψήφισμα υπογράφουν ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου, ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Βασίλης Τζανίδης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, ο κ. Αντώνης Φραντζής εκ μέρους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, ο κ. Ιάκωβος Φραντζής από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ροδόπης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Νίκος Γιουφτσιάδης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μορφακίδης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιάννης Γκαράνης, ο συντονιστής βιομηχανίας του Ποταμιού κ. Σταμάτης Κουρούδης κι ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ροδόπης κ. Γιώργος Πεταλωτής. 

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Ο λαός καλείται να αποφασίσει επί ανυπάρκτου διλήμματος»

Την Κυριακή, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει επί ανύπαρκτου διλήμματος. Το δίλημμα δεν υφίσταται από την ώρα που οι θεσμοί, απέσυραν την πρότασή τους. Η απομάκρυνση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης από τη διαπραγμάτευση, ουσιαστικά, σκότωσε την τελευταία ευκαιρία που είχε η Ελλάδα, να αποδεχθεί μια βελτιωμένη συμφωνία. Αυτό που καλούμαστε να αποφασίσουμε την Κυριακή είναι αν θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης ή να επιστρέψει στην εθνική απομόνωση.
 

Η εθνική ασφάλεια, η εθνική συνοχή, η κοινωνική συνοχή, αυτή καθαυτή η ποιότητα της Δημοκρατίας και η εθνική ενότητα, όλα αυτά διακυβεύονται. Είναι κρίμα αγώνες δεκαετιών, που έκαναν οι προηγούμενες γενιές από μας, να τις ακυρώσουμε με μια λάθος επιλογή. Είναι υποχρέωση μας, αν αγαπούμε αυτό τον τόπο, να στηρίξουμε το «Ναι» στην Ευρώπη. Το «Ναι» στην Ευρώπη θα μας ξαναφέρει γρηγορότερα στην ομαλότητα, θα μας ξαναδώσει τη δυνατότητα, να οδηγήσουμε την Ελλάδα εκεί που της αξίζει να είναι. 

Χρήστος Μέτιος, Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης «Κοινωνικές δομές, αναπτυξιακή προοπτική και εθνικά συμφέροντα, διασφαλίζονται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου δεν πρέπει να διεξαχθεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει μια τεράστια δαπάνη σε μια χώρα, που καταρρέει, με ένα λάθος ερώτημα και να δοθεί έτσι ένα ασαφές μήνυμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους εταίρους μας να το ερμηνεύσουν και να το εκμεταλλευτούν κατά το δοκούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακινδυνεύσει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να καταστρέψουμε ό,τι έχει χτιστεί με κόπο στη χώρα τα τελευταία 37 χρόνια. Όλες οι κοινωνικές δομές, η αναπτυξιακή προοπτική και τα εθνικά συμφέροντα, διασφαλίζονται από τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τη χώρα μας χωρίς αγροτικές επιδοτήσεις, χωρίς το ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα προβλήματα, που δημιουργούνται σήμερα στον τουρισμό, τη στιγμή, που αυτός είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας. Μπροστά σ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται να αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και με ψεύτικα διλήμματα και ανίσχυρα επιχειρήματα προσπαθεί να ξεσηκώσει το λαό σε μία επανάσταση χωρίς αντίκρισμα. Με το «Ναι», λοιπόν, στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους, πως οι Έλληνες επιθυμούν τη συνέχιση του ευρωπαϊκού δρόμου. 

Γιώργος Πετρίδης, Δήμαρχος Κομοτηνής «Ναι για να τελειώνουμε με τις εθνικές μας αυταπάτες»

Αυτό το δημοψήφισμα έχει χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό, ψευδεπίγραφο, έωλο, παρόλα αυτά μας δίνει μια χρυσή ευκαιρία. Μια χρυσή δυνατότητα να τελειώνουμε ως λαός με τις εθνικές μας αυταπάτες. Πορευτήκαμε δεκαετίες ολόκληρες, μέσα σε μια σειρά από αυταπάτες. Μπήκαμε στα πέντε χρόνια των μνημονίων, διατηρώντας ως κυβερνήσεις κι ως λαός σε άλλο επίπεδο και με διαφορετικό τρόπο, τον κύκλο της αυταπάτης. Της αυταπάτης, με αυτά που μας οδήγησαν εδώ ως λαό ότι η χώρα θα σωθεί αν πληρώσει ο άλλος, αν διορθωθεί ο δεύτερος αλλά λιγότερο εμείς οι ίδιοι. Ως έθνος ότι θα βγούμε από την κρίση με την βοήθεια μόνο των έξω και πάνω σε αυτή την αυταπάτη, ήρθε η παρούσα κυβέρνηση, καβάλα στην οργή, την αγανάκτηση, την αγωνία του κόσμου και υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Το «Όχι» και το «Ναι» δεν είναι μόνο «Όχι» και «Ναι» στην Ευρώπη. Χρειάζεται να ψηφίσουμε, γνωρίζοντας πως το «Όχι» σημαίνει συνέχιση της αυταπάτης, το «Ναι» όμως σημαίνει την κατάργησή της με μια προϋπόθεση. Την προϋπόθεση ότι κάποια στιγμή θα αποφασίσουμε να πάρουμε κι ως πολιτικό σύστημα κι ως λαός το δρόμο της επίγνωσης και της αυτογνωσίας. 

Νίκος Αγγελίδης, Πρόεδρος ΕΒΕ Ροδόπης «Η κρίση της αγοράς μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ανθρωπιστική»

Ένα μεγαλύτερο διακύβευμα και σπουδαιότερο πλανάται σήμερα πάνω από τη χώρα. Κι είναι το μείνουμε ενωμένοι. Το διχαστικό μήνυμα του δημοψηφίσματος ήταν αυτό που εμείς οι φορείς, πολεμήσαμε πριν από αυτή τη συνάντηση. Τη συνάντηση δεν την κάναμε για να μπούμε στο τόξο του «Ναι» ή του «Όχι». Είναι κραυγή αγωνίας στους κυβερνώντες να ακυρώσουν το δημοψήφισμα και να υπογράψουν μια συμφωνία. Μια συμφωνία που ήταν πολύ μικρότερη το φθινόπωρο, αλλά μεγάλωνε μήνα με το μήνα κατά 800 εκ. μέχρι που φτάσαμε σε αδιέξοδο. Ξέρουμε τι θα πει κλειστές τράπεζες. Αυτή τη στιγμή, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, ο κόσμος δεν το βλέπει ακόμη. Μπορεί εύκολα η οικονομική κρίση κι η κρίση της αγοράς να μετατραπεί σε ανθρωπιστική. Το διακύβευμα είναι δραχμή ή ευρώ, η ομαλότητα στη χώρα, και πρέπει να αναλυθεί σε όλους για να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μας κρατήσει στην Ευρώπη, τη Δευτέρα. Η Ευρώπη δεν θέλει να τη συνοδεύει αυτή η εικόνα στον κόσμο. Μια χώρα που αποκόπηκε ως καρκίνωμα κι έφυγε από την οικογένειά της. Θα διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό προϋποθέτει ότι θα είμαστε όλοι μαζί, αξιόπιστοι, όχι αυτό που ήμασταν μέχρι χθες. 

Παναγιώτης Καλτσίδης- ΕΒΕΡ «Πρέπει να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»

Είμαστε άνθρωποι της αγοράς και ξέρουμε από συνεταιρισμούς και συνεργασίες. Όταν θέλουμε να διακόψουμε μια συνεργασία, δεν βγαίνουμε στο δρόμο να ρωτάμε κάθε περαστικό, τι γνώμη έχει για το τι πρέπει να κάνουμε. Πώς φτάσαμε σε αυτό το δημοψήφισμα; Κάκιστα.. Πρέπει να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία και να αποδείξουμε περίτρανα ότι δεν πρέπει απλώς να ψηφίσουμε «Ναι» πρέπει να πείσουμε όσο το δυνατό περισσότερους. Φανταστείτε μετά το «Ναι», να παραιτηθεί η παρούσα κυβέρνηση και να θέλουμε κανένα μήνα να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, να πάει να υπογράψει με τους ευρωπαίους και να συζητήσουν από εκεί και ύστερα για τις χρηματοδοτήσεις. Χωρίς τράπεζες τι θα γίνει; Η κατάσταση είναι ήδη είναι τραγική στην αγορά.. 

Κωνσταντίνος Μορφακίδης ΝΟΔΕ Ροδόπης της Ν.Δ «Ναι για την πατρίδα και για τις γενιές που έρχονται και τους αξίζει να ονειρεύονται»

Η χώρα μας διέρχεται κρίσιμες στιγμές, πρέπει να επικρατήσει σωφροσύνη, η ενότητα κι η εθνική ομοψυχία. Πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί ο διχασμός είναι ό, τι χειρότερο για τον ελληνισμό. Κύριο μέλημα για τη δική μου τη γενιά είναι να διαφυλάξουμε και να συμβάλλουμε σε ένα καλό μέλλον για τη νέα γενιά. Όλοι μαζί να ενωθούμε σε μια πλατιά ένωση δυνάμεων υπέρ του «Ναι». Το «Όχι» θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τον ελληνισμό, για την εθνική μας οικονομία, για τη ζωή μας γενικότερα. Ας σκεφτούμε ψύχραιμα δυναμικά και αποφασιστικά όλοι μας, να προσέλθουμε την Κυριακή και με τη ψήφο μας να καθορίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, ψηφίζοντας «Ναι» για την πατρίδα, για τις γενιές που έρχονται και τους αξίζει να ονειρεύονται ένα κόσμο καλύτερο. 

Ιλχάν Αχμέτ-Ποτάμι «Δεν διαπραγματευόμαστε τη θέση μας ως μειονότητα στην Ε.Ε»

Οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης, οι κτηνοτρόφοι, οι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η μόνη προοπτική προκειμένου να επιβιώσουμε είναι να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο στενό περιβάλλον της ευρωζώνης. Ελπίζαμε ότι ο Πρωθυπουργός, θα ανακαλέσει το δημοψήφισμα και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε αυτό το διχαστικό δίλημμα. Δυστυχώς βλέπουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως καπετάνιος που όφειλε να πάει αυτό το πλοίο μέχρι το λιμάνι, εγκατέλειψε το τιμόνι, κατέβηκε στο κατάστρωμα και ζητά από τους επιβάτες να το οδηγήσουν. Στη Ροδόπη, το μήνυμα υπέρ του «Ναι» θα είναι πάρα πολύ ισχυρό. Η ίδια η μειονότητα ξέρει ότι τα βασικά της συμφέροντα, τα δικαιώματα της, η ύπαρξή της, στο σύγχρονο ελληνικό σύστημα και στην Ευρώπη, είναι εξασφαλισμένα. Δεν υποχωρούμε από τα κεκτημένα μας δικαιώματα. Δεν υποχωρούμε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ούτε διαπραγματευόμαστε τη θέση μας ως μειονότητα, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σταμάτης Κουρούδης-Ποτάμι «Η έξοδος από το ευρώ και την Ευρώπη, θα είναι μια κόλαση»

Μέχρι το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ήλπιζα ότι θα βγει και θα πει «τέρμα αυτό το γελοίο δημοψήφισμα, πρέπει όλοι ενωμένοι να προσπαθήσουμε για το καλό της χώρας». Δυστυχώς αυτό το mea culpa δεν το ψέλλισε, δεν προσπάθησε να φτιάξει μια εθνική ενότητα η οποία θα βγάλει τη χώρα από αυτή την κρίση. Έχουμε μια βεβαιότητα ότι η μόνη λύση είναι να ψηφίσει ο κόσμος μαζικά «Ναι». Μαζικά «Ναι» για την Ελλάδα και την προοπτική της. «Ναι» στην Ευρώπη. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο, ο οποίος πραγματικά τα τελευταία πέντε χρόνια ταλαιπωρήθηκε, αλλά ποιοι; Αυτοί που απέδειξαν μέσα σε 5 μήνες, ότι από το κακό υπάρχει πάντα το χειρότερο; Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι θα είμαστε με κλειστές τράπεζες, οι ελληνικές πιστωτικές κάρτες δεν θα μετρούν στο εξωτερικό, θα έχουν σταματήσει οι εισαγωγές κι οι εξαγωγές. Ότι οι συνταξιούχοι με τον όποιο αναξιοπρεπή τρόπο, θα προσπαθούν να πάρουν 120 ευρώ. Προκαλώντας με το «Όχι» προσπαθούν να δείξουν ότι από το χειρότερο υπάρχει κι η κόλαση. Η έξοδος από το ευρώ και την Ευρώπη, οι κλειστές τράπεζες χωρίς χρήμα, και στην χειρότερη περίπτωση το να περιμένουμε μέχρι να βγει δραχμή, θα είναι μια κόλαση. 

Γιώργος Μανανάς – ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Το «Ναι» σημαίνει μια πανεθνική προσπάθεια για τη σταθερότητα στην Ελλάδα

Ως ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, δηλώνουμε σήμερα όχι στο ψευτοδίλημμα του δημοψηφίσματος. Δεν υπάρχει για μας κάποιο ερώτημα. Σημαίνει «Ναι» στην Ευρώπη ή έξω από την Ευρώπη. Για μας το «Ναι» είναι μια πανεθνική προσπάθεια, που θα αρχίσει από την επόμενη μέρα, για να ξαναρθούμε να προσπαθήσουμε, να επαναφέρουμε σε σταθερότητα τη χώρα. Καλούμε τους πολίτες να ψηφίζουν μαζικά και χωρίς αποχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής να ψηφίσουν «Ναι» για την Ελλάδα, «Ναι» για την Ευρώπη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.