Κοινη προσπαθεια για το μελλον της Ροδοπης θελει ο Ιλχαν Αχμετ

«Να ξυπνήσει η κυβέρνηση για να δει το θέμα Θράκης και ειδικότερα της Ροδόπης, με άλλη οπτική πλευρά και να αρχίσουνε επιτέλους να γίνονται κάποια πράγματα»

«Θα  κάνουμε αυτό που πρέπει για τα Τέμπη, σεβόμενοι τη δικαιοσύνη, μη λαϊκίζοντας, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια»

Την ανάγκη κοινής προσπάθειας όλων των φορέων ώστε να μπορέσει η περιβόητη ανάπτυξη να φτάσει και στη Ροδόπη, προτάσσει ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, τόσο με τον συντονισμό μεταξύ τους, όσο και με τη δημιουργία της επιτροπής παρακολούθησης του πορίσματος της Διακομματικής για τη Θράκη.

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, όπου αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή να ριχθεί φως στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά και στις πιέσεις που ασκεί για να βρεθούν λύσεις για την κτηνοτροφία της ΑΜΘ που πλήττεται από την ευλογιά.

Ανησυχία ότι δεν θα βρεθεί η αλήθεια για τα Τέμπη

Σχολιάζοντας το θέμα των Τεμπών, που ανακινήθηκε μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ σημείωσε, πως αυτό το έγκλημα είναι κάτι που έχει συγκλονίσει τους Έλληνες, και η ταύτιση του κάθε ανθρώπου  στην Ελλάδα με αυτό  το γεγονός και με τα θύματα, αλλά και με τους γονείς, είναι πολύ ισχυρή, διότι ο καθένας βάζει τον εαυτό του στη θέση γιατί  είναι μια γραμμή ενός τρένου, ενός δημόσιου αγαθού, που ταξιδεύει  από Αθήνα σε Θεσσαλονίκη.  Παράλληλα τόνισε ότι δυστυχώς η ΝΔ έχει αποδείξει ότι σε θέματα θεσμικά  και ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιλέγει την οδό της κάλυψης, κάτι που έκανε και με τις υποκλοπές.

Όπως θύμισε ο βουλευτής, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ένα ρόλο και δρόμο άκρως θεσμικό, καταθέτοντας από την αρχή αίτημα για προανακριτική, που τότε είχε απορριφθεί. Τώρα δηλώνει θετική για την προανακριτική, παρόλο που λέει ότι η δικαιοσύνη λέει αργεί, διότι είναι μια  ογκώδης δικογραφία, με 56 κατηγορούμενους, και πως ψήφισε νόμο για την επιτάχυνση της διαδικασίας, που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.  Η ουσία όμως, κατά τον κ. Αχμέτ, είναι ότι όσες φορές η υπόθεση ήρθε στη βουλή ώστε να διερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες του υπουργού η κυβέρνηση τον κάλυψε.  «Δεν  είπαμε ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι και υπόδικος, ότι τον καταδικάσαμε.  Είπαμε απλώς ότι πρέπει και αυτός να καταθέσει για αυτή  την υπόθεση  και να μην φοράει τον μανδύα της πολιτικής ασυλίας», σημείωσε, και αν προκύψουν ευθύνες από την προανακριτική, να παραπεμφθεί κι  αυτός στο ανώτατο ελληνικό δικαστήριο.

Εκτιμά όμως πως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, λόγω εσωτερικών ισορροπιών δεν ήθελε να τα βάλει με τον Καραμανλή, όμως τα στοιχεία θεωρεί πως δείχνουν ότι δεν θα κλείσει η υπόθεση έτσι, μιας και κατηγορούμενοι είναι από τους σταθμάρχες, του υπαλλήλους, ακόμα και διευθυντές που δεν εκτέλεσαν τη σύμβαση, και όχι η πολιτική ηγεσία.

«Ο κόσμος πάνω σε αυτό έχει κατ’ αρχήν μια μεγάλη αγανάκτηση και κατά δεύτερον δυο χρόνια πέρασαν και αυτή η καθυστέρηση στην υπόθεση που γίνεται, είναι  που ανησυχεί τους Έλληνες,  ότι τελικά δεν θα βρεθεί λύση» σημείωσε, εκτιμώντας πως η υπόθεση θα έχει πολιτικές εξελίξεις και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να κάνει το αυτονόητο.

Και ενώ το ΠΑΣΟΚ θα είναι παρών στην προ ημερησίας συζήτηση που θα γίνει, εκτιμά πως δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, μιας και δεν έχει κατατεθεί επίσημα το πόρισμα του ΕΜΠ.  Για αυτό και θεωρεί σημαντικότερο να κινηθούν θεσμικά, πρώτα να κατατεθεί επισήμως η πραγματογνωμοσύνη και μετά από κει χρειάζεται  πρόταση  μομφής. «Θα  κάνουμε αυτό που πρέπει, σεβόμενοι τη δικαιοσύνη, μη λαϊκίζοντας, και κάνοντας να αποκαλυφθεί η αλήθεια» ανέφερε.

Κοινή πίεση των φορέων για την ανάπτυξη της Ροδόπης

Ο κ. Αχμέτ αναφέρθηκε και στο θέμα της επιτροπής παρακολούθησης του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, για το οποίο κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή, μιας και δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος από πλευρά της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε, συμμετείχε καλοπροαίρετα στη διακομματική για τη Θράκη, το πόρισμα της οποίας συγκεντρώθηκε και κατατέθηκε στη Βουλή, δημιουργώντας την προσδοκία πως μέσα από αυτή θα γίνουν έργα στη Θράκη και ειδικότερα στη Ροδόπη.

Αντί όμως να γίνει κάτι, η Ροδόπη είναι εντελώς απομονωμένη, και τα προβλήματα όχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά εντείνονται, ενώ βλέπουμε ανισόρροπη ανάπτυξη όσον  αφορά τον Έβρο και τη Ροδόπη. Ο κ. Αχμέτ είχε αποστείλει πριν από ένα χρόνο επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους προέδρους των κομμάτων, ζητώντας να δημιουργηθεί ένας φορέας υλοποίησης όλων αυτών που  αποφασίστηκαν, που προβλέπεται στο πόρισμα της διακομματικής.

Όμως εκτιμά πως η κυβέρνηση δεν θέλει  να αναλάβει την ευθύνη και να δημιουργήσει ένα φορέα που θα ελέγχει την υλοποίηση, ή μη του έργου, απέφυγε να απαντήσει, για αυτό και αποφάσισε να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον ίδιο τον  πρωθυπουργό, να  έρθει στην ολομέλεια της Βουλής και να πει γιατί δεν κάνει αυτόν τον φορέα υλοποίησης, αλλά και γιατί η Ροδόπη παραμένει απομονωμένη από όλη αυτή την περιβόητη ανάπτυξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα λάβει χώρα και η συνάντηση των φορέων της Ροδόπης που συγκάλεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, κεκλεισμένων των θυρών, ώστε, σύμφωνα με τον κ. Αχμέτ, να μην πολιτικοποιηθεί, και ό,τι αποφάσεις βγουν σε αυτή να πιέσουν όλοι οι φορείς την κυβέρνηση για  να γίνουν κάποια  πράγματα στη Ροδόπη. «Έρχεται αυτό τώρα και κουμπώνει και  με την επίκαιρη ερώτηση τη  δικιά μου στον ίδιο τον πρωθυπουργό,  στο  ανώτερο πλέον σημείο  πίεσης, ούτως  ώστε  να πιέσουμε και να ξυπνήσει  η κυβέρνηση για να δει το θέμα Θράκης και ειδικότερα της Ροδόπης, με άλλη  οπτική πλευρά και να αρχίσουνε επιτέλους να γίνονται κάποια πράγματα» σημείωσε.

Άλλωστε η λέξη  «ανάπτυξη» δεν είναι  μια αόριστη λέξη κενή περιεχομένου,  αλλά περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις που επιμελήθηκε το ΤΕΕ Θράκης και άλλοι φορείς.

«Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί  η οικονομική κατάσταση των κατοίκων της περιοχής. Ανάπτυξη αυτό είναι, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν  σε αυτή την περιοχή. Από τον πολιτισμό, μέχρι τους μισθούς, μέχρι τον τρόπο  εύρεσης εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χρειάζονται επιπλέον ενισχύσεις για την Ευλογιά

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ευλογιάς, που είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την κτηνοτροφία της περιοχής, με 70.000 ζώα νεκρά, από τα οποία τα 20.000 στη Ροδόπη, για το οποίο έκανε ερώτηση στο ΥΠΑΑΤ, σημειώνοντας πως πέρα από την αποζημίωση ανά  ζώο 220-230  ευρώ,  τα οποία θεωρεί ότι δεν φτάνουν  γιατί δεν καλύπτουν τη ζημιά, και τα οποία θα πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά το ζήτημα είναι η ανασύσταση των κοπαδιών, που η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως θα γίνει με χρηματοδότηση από το μέτρο 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο υπουργός αρχικά δήλωσε πως θα προχωρήσει με την κάλυψη του 100%, παρόλο που άφησε ανοιχτό να υπάρξει κάποια χρηματοδότηση από τον κτηνοτρόφο, όμως δεν ξεκαθάρισε τις προϋποθέσεις ή τον χρονικό ορίζοντα.

Παράλληλα υπάρχει το ζήτημα των κτηνοτρόφων που βρίσκονται σε μήνες σε καραντίνα, που δεν μπορούν ούτε να πουλήσουν ούτε να σφάξουν τα ζώα, με κόστος όσο αφορά τις ζωοτροφές, για τους οποίους επέμεινε πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, θεωρούν πως το ΥΠΑΑΤ πρέπει να θέσει πιο επιτακτικά το θέμα  στην Ε.Ε., μιας και ο πρωτογενής τομέας αφορά τη διατροφή όλης της Ευρώπης, και να  διασφαλίσει μια βοήθεια για τα de minimis για  απώλεια εισοδήματος.

Αντιθεσμική η στάση ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Κλείνοντας ο κ. Αχμέτ σχολίασε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο πριν την ανακοίνωση του κ. Τασούλα, όσο και στη συνέχεια. Αρχικά θύμισε πως παραδοσιακά, η αντιπολίτευση περίμενε την πρόταση της κυβέρνησης, και στη συνέχεια αν δεν προτείνει πρόσωπο ευρύτατης συναίνεσης, τότε κάνουν τις δικές τους προτάσεις.

Αντίθετα πριν καν η κυβέρνηση ανακοινώσει υποψήφιο, πρότειναν τη Λούκα Κατσέλη δείχνοντας πως δεν αναζητούν καμία συναίνεση, αντίθετα κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ, ειδικά γιατί η κ. Κατσέλη έλαβε περισσότερες ψήφους. «Μας  φαίνεται περίεργο  που ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, αν και προέβησαν όλοι  στην  ανακοίνωση  των ονομάτων, παραταύτα μιλάνε για συναίνεση» σημείωσε, αντίθετα το ΠΑΣΟΚ, ως σοβαρό θεσμικό κόμμα, όταν είδαν πως η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή άκρως κομματική, εκτός του πνεύματος του Συντάγματος, προήγαγαν την υποψηφιότητα του κ. Τάσου Γιαννίτση, ο οποίος είναι ο  άνθρωπος που ως Υπουργός Εξωτερικών έβαλε την Κύπρο στην  Ε.Ε., ενώ είχε και την  πρόνοια να φέρει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αν είχε ψηφιστεί, θα είχαν αποφευχθεί ο καταστροφικός νόμος Κατρούγκαλου.  «Άρα  για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  εμείς επιμένουμε και λέμε  ότι πρέπει να είναι  ενωτικός και η πρόταση είναι ο  Τάσος Γιαννίτσης» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.