«Κλιμα» απο Ροδοπη με αναφορες στην κατασταση των αγροτων και της ΒΙΠΕ

Έδωσε στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Χαρίτου

Το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν χώρα στην Αθήνα. Από τη Ροδόπη το παρών έδωσε ο κ. Δημήτρης Χαρίτου ως μέλος της Κ.Ε ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στάθηκε κριτικά απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς εμμένοντας ιδιαίτερα στις ενέργειες που πρέπει να προβεί το κυβερνών κόμμα στη Θράκη.
 
«Αυτή τη χρονική στιγμή το κλίμα είναι πολύ βαρύ μέσα στην κοινωνία, σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή όπως η Ροδόπη και γενικότερα η Θράκη, τα γεγονότα άλλωστε στο παγκόσμιο συνέδριο Θρακών είναι μια ακραία έκφραση της δυσαρέσκειας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτου και συνέχισε «μιλάμε για μια περιοχή με χρόνια παραγωγικά ελλείμματα, με οξυμένα και ανοικτά μεγάλα αγροτικά θέματα (φορολογικό κ.ά ) τα προβλήματα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων , του δημόσιου συστήματος υγείας με τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό».
 
Ο κ. Χαρίτου δεν παρέλειψε να εφιστήσει την προσοχή ως προς τα κοινωνικά αντανακλαστικά μιας αριστερής διακυβέρνησης παρατηρώντας πως «ο οδικός χάρτης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός ,τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης ,η επιτυχής αξιολόγηση ,η συζήτηση για την μείωση του χρέους, το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη ,ασφαλώς δίνουν την προοπτική για την έξοδο της χώρας από την κρίση οφείλουμε όμως παράλληλα να δίνουμε απαντήσεις στην καθημερινότητα και τα προβλήματα της ζωής των πολιτών, με αυτά έχουμε να αναμετρηθούμε, σε αυτά πρέπει να δώσουμε με το έργο μας πειστικές απαντήσεις και αυτό είναι το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας».
 
Κρίσιμο ζήτημα σε ένα τέτοιο πλαίσιο κατά τον κ. Χαρίτου είναι «οι παράλληλες πολιτικές που είναι σε εξέλιξη να στοχεύουν στην ανάκτηση της εργασίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, πολιτικές που να δίνουν το στίγμα μας». Προς επίρρωση των παραπάνω ο κ. Χαρίτου έφερε ως παράδειγμα τη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής και τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδας που βρίσκονται στην περιοχή (Κλωστήρια, Σέλμαν κ.α ). «Τα δυο κλωστήρια είναι από τα πιο σύγχρονα», παρατήρησε χαρακτηριστικά «έτοιμα να μπούνε σε λειτουργία με πρώτη υλη βαμβάκι από την περιοχή, με την κλωστούφαντουργία στην Ευρώπη σε ανοδική πορεία με αναγνωρισμένο το ρόλο της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα» για να υποβάλει το ερώτημα «θα προχωρήσουμε σε νέα μικτά σχήματα με τους εργαζόμενους μέσα ως ένα μοντέλο που μπορεί να συμβάλλει στην εξυγίανση και την βιωσιμότητα των μονάδων ή θα επιτρέψουμε να τα διαχειρισθεί και πάλι το τραπεζικό σύστημα με τον τρόπο που έκανε μέχρι σήμερα ,που προδιαγράφει και το μέλλον τους;».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε όμως ο κ. Χαρίτου και στο αγροτικό τομέα. «Δεν μπορούμε να εξαντληθούμε μόνο στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και των πόρων του ΕΛΓΑ» παρατήρησε υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας στον αγροτικό τομέα, η κάρτα του αγρότη στις σημερινές συνθήκες δεν είναι μόνο μέτρο ανακούφισης αλλά κυρίως μέτρο παραγωγικής ανασυγκρότησης γιατί ένα μεγάλο τμήμα παραγωγών αδυνατεί να συνεχίσει την δραστηριότητα του».
 
Τέλος αναφερόμενος στα ζητήματα του κόμματος στη πορεία για το Συνέδριο τον Απρίλη υπογράμμισε την ανάγκη να μην αποκοπεί το κόμμα από τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που κινητοποιούνται και διεκδικούν αλλά να ανοίξει έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο μαζί τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.