Κλειδι για την ενεργειακη μεταβαση των Βαλκανιων η Αλεξανδρουπολη

Σε 20 μήνες φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τον τερματικό σταθμό LNG η Gastrade

Με «υψηλούς» προσκεκλημένους η επίσημη έναρξη υλοποίησης του έργου

Κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση όλων των Βαλκανίων, αποτελεί ο νέος πλωτός τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του το μεσημέρι της Τρίτης 3 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη.

Στη τελετή έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο προέδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσει ως μία ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, θέτοντας τις βάσεις για τη μετατροπή της και σε κόμβο φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πρόκειται για τον δεύτερο τερματικό σταθμό μετά τη Ρεβυθούσα στη χώρα, ενώ σχεδιάζονται ακόμα περισσότεροι, όπως ο δεύτερος FSRU στην περιοχή, η εξασφάλιση της άδειας για τον οποίο από τη ΡΑΕ ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Αδειοδοτήθηκε και ο δεύτερος σταθμός

Ο Κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Την ανακοίνωσή αυτή έκανε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE του Ομίλου Κοπελούζου κ. Κωστής Σιφναίος από το βήμα της εκδήλωσης, χαρακτηρίζοντας την Αλεξανδρούπολη την είσοδο και την Βουλγαρία τον συνδετικό κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας, που το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει στον δρόμο προς τη Σερβία, τη Ρουμανία και με τον δεύτερο FSRU, που αδειοδοτήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία».

Εξήρε δε τη συμβολή των φορέων και των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, ενός τόπου που διψάει για επενδύσεις, ενώ ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή διαχρονικά, αλλά και την Περιφέρεια, που τα δικά της όρια διατρέχουν και άλλες σημαντικές ενεργειακές υποδομές όπως ο TAP αλλά και ο IGB, που χαρακτήρισε αδερφό έργο του FSRU, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως θα βρίσκονται όλοι εδώ σε 20 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου.

Ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Παρών και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο νέος τερματικός σταθμός LNG αποτελεί μία ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και έναν φάρο ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα».

Πρώτον, ότι μαζί με άλλα έργα που δρομολογούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Αλλά και ότι οι χώρες που συμμετέχουν, είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουν έναν κομβικό, νέο ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Αυτό άλλωστε, θεώρησε πως συμβολίζει η παρουσία των εκπροσώπων των Βαλκανικών χωρών στην Αλεξανδρούπολη.

Με τις διεθνείς συγκυρίες και τη βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε, αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία σε αυτόν τον κόσμο και η αντιπαράθεση με τη Μόσχα για την πληρωμή του Φυσικού αερίου, καθιστά τη συνεργασία όχι μόνο αναγκαία, αλλά και κατεπείγουσα.

Μέσα στους επόμενους 20 μήνες, ανέφερε, η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές, πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τη συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης να είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ημέρα.

 «Οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως, όχι μόνο την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια», σημείωσε, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών, με όλες τις χώρες που έδωσαν το παρών στην τελετή.

Charles Michel: Πρόκειται για μία γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία

«Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μία νέα ανατολή στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Και εδώ, σήμερα, βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις για αυτό το νέο μέλλον, σε αυτή την πόλη, με αυτό τον νέο τερματικό σταθμό για LNG, ο οποίος θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών στον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο και θα συνδράμει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και στους μακροπρόθεσμους στόχους σχετικά με την κλιματική αλλαγή» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. «Πρόκειται για μία γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Αντανακλά όσα πρέπει να κάνουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό που θα προσδώσουν εφοδιαστική ασφάλεια στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και σε άλλες χώρες της περιοχής», συμπλήρωσε.

Kiril Petkov: «Όταν συνδεθούν όλα τα στρατηγικά έργα υποδομής στην περιοχή μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα»

Στο βήμα της εκδήλωσης ο έλληνας και ο βούλγαρος πρωθυπουργός

«Πρόκειται για ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και συνδέεται με την επιδίωξη για ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov. «Όταν συνδεθούν όλα τα στρατηγικά έργα υποδομής στην περιοχή, συνδέσεις που αφορούν το αέριο, την ενέργεια, τους αγωγούς, τους δρόμους και τους σιδηρόδρομους και με δεδομένο ότι τα Βαλκάνια έχουν 65 εκατομμύρια κατοίκους, μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα» ανέφερε.

Aleksandar Vučić: «Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες και θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε σχετικά μεγάλες ποσότητες αερίου»

«Κάποιοι ανέφεραν ότι πολύ λίγοι είχαν πίστη σε αυτό το έργο. Εγώ ήμουν ένας από αυτούς τους σκεπτικιστές που πάντα έλεγαν “δεν θα γίνει”, ή “δεν θα γίνει σε αυτό το χρονικό σημείο, θα χρειαστούν ακόμη 10 χρόνια”» παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić. Όμως αντέτεινε πως τώρα που βλέπουν πως είναι έτοιμο να αρχίσει, είναι πραγματικά ευγνώμονες και θα είναι έτοιμοι να λάβουν σχετικά μεγάλες ποσότητες αερίου.

Dimitar Kovachevski: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, είναι ιστορικό γεγονός»

«Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μία κρίσιμη περίοδο. Η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είναι πολύ σημαντική και ο νότιος διάδρομος συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.