ΚΚΕ: Να σταματησει οριστικα η εγκατασταση των αιολικων παρκων στον Εβρο και την Ροδοπη εντος των κρισιμων βιοτοπων στη Θρακη

«Υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ που στο βωμό της υλοποίησης της “πράσινης” ανάπτυξης οξύνει περισσότερο τα προβλήματα»

Για υποκρισία κατηγορεί την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιάννης Δελής σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στο ζήτηση της αδειοδότησης και εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε προστατευόμενες περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου. Ο βουλευτής ζητά να σταματήσει οριστικά η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων εντός των κρίσιμων βιότοπων στη Θράκη.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

«Μετά από την τεράστια κατακραυγή που ξεσήκωσε η απόφαση (20/09) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) αδειοδότησης Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, προχώρησε εσπευσμένα σε αναστολή “μέχρι ένα έτος” της “υλοποίησης των έργων και εργασιών” στο καμένο δάσος της Δαδιάς.

Αποκαλύπτει έτσι την επιμονή της στην με κάθε τρόπο υλοποίηση της καταστροφικής για το περιβάλλον, τα δάση, την ορνιθοπανίδα πολιτικής της “πράσινης ανάπτυξης”. Γι’ αυτό και το μόνο που ανακοίνωσε μόλις την 26 Σεπτεμβρίου 2023 είναι μια προσωρινή αναστολή της άδειας, ενώ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάρκο της Δαδιάς είναι επιτρεπτή επέμβαση σύμφωνα “με τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας”. Όλα αυτά λίγες μόλις μέρες μετά την φετινή καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο που συμπλήρωσε το καταστρεπτικό έργο της περσινής φωτιάς και έκαψε συνολικά πάνω από 800.000 στρέμματα μεταξύ των οποίων και 46.000 στρέμματα μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Ο βιότοπος αναπαραγωγής του Μαυρόγυπα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πυρκαγιά που ξεκίνησε την 21-08-2023. Η φωτιά κατέκαψε την Ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, κατέστρεψε περισσότερο από το 65% της έκτασης του Εθνικού Πάρκου και περισσότερο από τα 2/3 των φωλιών του Μαυρόγυπα. Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, το ΥΠΕΝ δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για την απαγόρευση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών.

Η απαράδεκτη αυτή πολιτική απόφαση αδειοδότησης όσο και της προσωρινής αναστολής της εγκατάστασης, αποκαλύπτει την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ που στο βωμό της υλοποίησης της “πράσινης” ανάπτυξης οξύνει περισσότερο τα προβλήματα του Εθνικού πάρκου της Δαδιάς, με την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα και δημιουργούν επιπλέον πρόσθετα προβλήματα οικολογικής διάσπασης και υποβάθμισης του δασικού οικοσυστήματος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Άμεσα να ανακληθεί οριστικά η ΑΕΠΟ της ΑΔΜΘ για τον ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2 εντός της καμένης έκτασης του Έβρου και να σταματήσει οριστικά η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον Έβρο και την Ροδόπη εντός των κρίσιμων βιότοπων στη Θράκη, για να μην σκοτώνονται από πρόσκρουση με τα περιστρεφόμενα πτερύγια  των  ανεμογεννητριών τα σπάνια αρπακτικά,

– Να αποκατασταθεί ο βιότοπος αναπαραγωγής και να εξαλειφθεί η θνησιμότητα στον πληθυσμό του Μαυρόγυπα αλλά και του Όρνιου, του Ασπροπάρη και των άλλων αρπακτικών του Έβρου και να ενισχυθεί με αυξημένη χρηματοδότηση και με κατ’ εξαίρεση προσλήψεις το Δασαρχείο Σουφλίου που είναι αρμόδιο για την διαχείριση του δάσους και των σπάνιων αρπακτικών, ώστε να υλοποιηθούν τα έργα διαχείρισης και αποκατάστασης του καμένου οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, με τουλάχιστον 10 Δασολόγους, 40 δασεργάτες και 15 Δασοφύλακες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.