ΚΚΕ: «Απαιτουνται αμεσα μετρα στηριξης για τον πρωτογενη τομεα στον Εβρο»

Μεγάλες οι ζημιές σε ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο

Μέτρα στήριξης για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από τις πυρκαγιές στον Έβρο ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ. Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του κόμματος, Γιάννης Δελής, Διαμάτω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης τονίζουν οι ζημιές σε ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο είναι μεγάλες και μεταφέρουν πως σύμφωνα με τα στοιχεία μιας πρώτης πρόχειρης καταγραφής:

  • τουλάχιστον 950 ζώα απανθρακώθηκαν, 50 ποιμνιοστάσια και 1.200 μελίσσια και κυψέλες κάηκαν
  • χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα, μέντες και τριφύλλια έχουν γίνει στάχτη.
  • μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί αγροτικές υποδομές, αποθήκες με προϊόντα, ζωοτροφές και γεωργικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως διάχυτη είναι η ανησυχία για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος, ό,τι σώθηκε από τις πυρκαγιές να καταστραφεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπονται.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες ώστε:

– Να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών.

– Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

– Να χορηγηθούν, με ευθύνη του κράτους, όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.

– Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές που έχουν γίνει στο δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης για την λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων.

– Να δοθεί αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, στάνες και για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για όλο τον εξοπλισμό σταθερό και κινητό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Να δοθεί αποζημίωση σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τη φετινή παραγωγή που κάηκε, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα χρόνια απαιτούνται ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους και να ζήσουν οι πυρόπληκτοι τις οικογένειές τους, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

– Να δοθεί αποζημίωση σε όσους μελισσοκόμους κάηκαν οι κυψέλες τους, έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το χαμένο εισόδημά τους.

– Να προβλεφθεί ειδική ρύθμιση ώστε να καταβληθούν όλες οι ενισχύσεις, χωρίς πρόβλημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

– Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους.

– Να πραγματοποιηθεί άμεσα διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.

– Να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας, με την επιστημονική επίβλεψη των Δασαρχείων

– Να δοθεί άμεση αποζημίωση όσων αγροτικών μηχανημάτων υπέστησαν φθορές ή καταστράφηκαν κατά την διάρκεια της συμμετοχής στην πυρόσβεση και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.