ΚΚΕ ΑΜΘ: Περιβαλλοντικη βομβα για ολη την περιοχη το χρυσωρυχειο στα Ελληνοβουλγαρικα Συνορα

«Η μέχρι σήμερα σιωπή κυβέρνησης και Περιφέρειας ΑΜΘ μεταφράζεται σε συνενοχή»

Περιβαλλοντική βόμβα για όλη την περιοχή χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ΑΜΘ τη δημιουργία μεγάλου χρυσορυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, νότια από το χωριό Ροζίνο, του Δήμου Ιβαϊλογκραντ, στη Βουλγαρία, περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και 20 χιλιόμετρα δυτικά από τον ποταμό Ερυθροπόταμο.

Όπως εξηγεί «οι επιπτώσεις αφορούν συνολικά το λαό της Βουλγαρίας αλλά και της Ελλάδας, αφού η εξόρυξη θα επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον, θα επηρεάσει αρνητικά προστατευόμενες περιοχές, όπως το Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Έβρου, θα έχει καταστροφική επίδραση σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών που θα μολυνθούν από τοξικά ύδατα».

«Η αδειοδότηση από τις κρατικές αρχές της γειτονικής χώρας στο περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα, εγείρει ερωτηματικά»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε πρώτη φάση κινδυνεύει ο ίδιος ο Ερυθροπόταμος, τα νερά του οποίου αποτελούν βασική πηγή για την άρδευση των χωραφιών. Μια σειρά τοξικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν στην εξόρυξη, όπως αρσενικό, μόλυβδος, χρώμιο, κάδμιο, αντιμόνιο και υδράργυρος, θα καταλήγουν σε αυτόν, αφού θα χρησιμοποιούνται παραποτάμια ύδατα.

Σε επόμενη φάση, η χρήση κυανίου για την επεξεργασία του συμπυκνωμένου μεταλλεύματος σε εξωτερική εγκατάσταση στην πόλη της Καρτζάλι (κοντά στον ποταμό Άρδα, ο οποίος στη συνέχεια εισέρχεται στην Ελλάδα) και άλλων τοξικών στοιχείων και δηλητηρίων, που θα καταλήγουν σε ανοιχτές λεκάνες (εγκαταστάσεις ουρανίων) και στον κρατήρα του ορυχείου, θα αποτελούν επιπρόσθετο παράγοντα κινδύνου, ειδικά όταν προκύψουν πλημμύρες ή κάποια σεισμική δραστηριότητα.

«Οι εξελίξεις, με την αδειοδότηση από τις κρατικές αρχές της γειτονικής χώρας στο περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα, εγείρουν ερωτηματικά με το αν και κατά πόσο σχετίζονται και με την εμπλοκή που παρουσιάζεται στην υπόθεση της ανανέωσης της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας- Βουλγαρίας για τη διοχέτευση υδάτων του ποταμού Άρδα από τα βουλγαρικά φράγματα προς τη χώρα μας, που λήγει τον Ιούνιο» σημειώνει το ΚΚΕ ΑΜΘ και καλεί σε κάθε περίπτωση την ελληνική κυβέρνηση και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να μην προχωρήσει η εξόρυξη. «Η μέχρι σήμερα σιωπή τους μεταφράζεται σε συνενοχή» τονίζει.

«Οι δυο λαοί μπορούμε σε κοινή δράση να βρεθούμε απέναντι σε αυτά τα σχέδια»

Παράλληλα υπογραμμίζει πως «ο λαός της Βουλγαρίας που, όπως και ο ελληνικός, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγάλη φτώχεια, αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, με χαμηλούς μισθούς και διαρκείς ανατιμήσεις, τσακισμένα δικαιώματα, δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα των “εμβληματικών επενδύσεων”, που “θα φέρουν θέσεις εργασίας”. Και στη Βουλγαρία όπως και στη χώρα μας επιβεβαιώνεται η σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα, στην οποία αυτές και άλλες επενδύσεις αποφέρουν τεράστια κέρδη στα μονοπώλια και εκτός από τον ιδρώτα των εργαζομένων, θα απομυζήσουν και τον ορυκτό πλούτο που του ανήκει και δεν αναπληρώνεται».  

«Οι δυο λαοί μπορούμε σε κοινή δράση να βρεθούμε απέναντι σε αυτά τα σχέδια που υπονομεύουν τη ζωή και την υγεία μας, το μέλλον των επόμενων γενιών. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής μας ενάντια στους χρυσοθήρες, τις τελευταίες δεκαετίες, δείχνουν το δρόμο της συντονισμένης αντίδρασης, αποδεικνύουν ότι οι λαοί που πιστεύουν στη δύναμη τους μπορούν να καθυστερήσουν και να ακυρώσουν τα αντιλαϊκά σενάρια» τονίζει κλείνοντας το ΚΚΕ ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.