ΚΚΕ ΑΜΘ: «Η “αναπτυξιακη κοσμογονια”, που διαφημισε ο πρωθυπουργος, ειναι “κοσμογονια” για τα κερδη των ομιλων»

Κριτική για FSRU και νέα ΜΕΑ

Κριτική στην «αναπτυξιακή κοσμογονία» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, ασκεί η Επιτροπή Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή επιτροπή του κόμματος της αντιπολίτευσης επισημαίνει πως από την υλοποίηση των έργων όπως ο σταθμός LNG και η νέα ΜΕΑ δεν θα ωφεληθούν τα λαϊκά στρώματα αλλά μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αυξάνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους απ’ τη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο του ευρωΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού.

Ακολουθεί αμέσως παρακάτω, ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ ΑΜΘ:

«Η “αναπτυξιακή κοσμογονία”, που διαφήμισε ο πρωθυπουργός απ’ την Αλεξανδρούπολη, είναι “κοσμογονία” για τα κέρδη των ομίλων της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ για το λαό σημαίνει πανάκριβο ρεύμα, τεράστιες αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αναβάθμιση των κινδύνων απ’ τη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο του ευρωΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού.

Υπάρχει πλούσια πείρα στο λαό για να αντικρούσει την προπαγάνδα της κυβέρνησης, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και των εκπροσώπων των ΗΠΑ και της ΕΕ, ότι δήθεν η μετατροπή της περιοχής μας σε “ενεργειακή πύλη”, σε στρατιωτικό και διαμετακομιστικό κόμβο θα ωφελήσει τάχα και τον ίδιο. Τα ίδια ακούγαμε και παλιότερα για την κατασκευή των αγωγών, όμως ο λαός της περιοχής παραμένει πρώτος σε ενεργειακή φτώχεια κι από τους πρώτους σε ανεργία και χαμηλούς μισθούς. Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα μακριά, οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια Καβάλας παραμένουν απολυμένοι και η παραγωγική δραστηριότητα είναι ουσιαστικά νεκρή.

Στην πραγματικότητα ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται σε αναπόσπαστο κομμάτι των οξυμένων οικονομικών και στρατιωτικών ανταγωνισμών, σε πιθανό στόχο αντιποίνων.

Είναι, επίσης, προκλητικά τα όσα ακούγονται “περί προστασίας του περιβάλλοντος”, αφού το εν λόγω έργο (FSRU) θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στο ευαίσθητο περιβάλλον του Θρακικού Πελάγους, δίνοντας τη χαριστική βολή στους αλιείς της περιοχής, για να μεταφερθεί το πανάκριβο αμερικανικό αέριο -παραγόμενο με τη σχιστολιθική μέθοδο- που επιβαρύνει πολλαπλάσια το περιβάλλον, τόσο κατά την παραγωγή του όσο και κατά την μεταφορά του.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι οι μόνοι κερδισμένοι και όσον αφορά τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), έχοντας εξασφαλισμένη κερδοφορία από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και από το χαράτσωμα του λαού της περιοχής, μέσω των ανταποδοτικών δημοτικών τελών. Η νέα ΜΕΑ σηματοδοτεί την επιτάχυνση του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα πρότυπα της ΕΕ, που παραπέμπει στις καλένδες την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, ενώ αφήνει διάπλατα ανοιχτή την προοπτική της καρκινογόνας καύσης.

Ο λαός της περιοχής μπορεί να αποφύγει τις παλιές, αλλά και τις νέες παγίδες που του στήνουν οι επίδοξοι “σωτήρες”, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που λέει -στην ουσία- είναι ότι “η ΝΔ σήμερα εγκαινιάζει τα δικά του έργα”. Αυτό είναι μια ακόμα απόδειξη ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ακολουθούν την ίδια στρατηγική.

Καλούμε το λαό να ενισχύσει την πάλη του για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας για φθηνό ρεύμα και να παρθούν τώρα μέτρα ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια. Οι μαζικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις -στην περιοχή μας και πανελλαδικά- δείχνουν το δρόμο της πάλης για συλλογικές συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και συγκροτημένα δικαιώματα, ενάντια στην ακρίβεια, στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σ’ αυτόν.

Ο λαός μπορεί να σώσει το λαό βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.