ΚΚΕ ΑΜ-Θ: Να ανοιξουν τωρα τα Περιφερειακα Ιατρεια στην ΑΜ-Θ

«Σε μια κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας, η Κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει κάθε “όπλο”, όπως θα μπορούσε να είναι η ΠΦΥ, επιλέγει την εξόντωση της»

Τακτική «μπαλωμάτων» έναντι μίας σοβαρής θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας και για τους χρονίως πάσχοντες καταλογίζει στην κυβέρνηση η Επιτροπή Περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, ζητώντας το άμεσο άνοιγμα των Περιφερειακών Ιατρείων στην ΑΜ-Θ.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση το αποτέλεσμα του κλεισίματος των Περιφερειακών Ιατρείων βιώνουν «με τον πιο επώδυνο τρόπο οι χιλιάδες κάτοικοι της υπαίθρου στην περιοχή» υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε ασθένεια, αλλά και για την τακτική παρακολούθηση και συνταγογράφηση των χρόνια πασχόντων, αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα, να συνωστίζονται στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία».

«Σε μια κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας, η Κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει κάθε “όπλο”, όπως θα μπορούσε να είναι η ΠΦΥ, επιλέγει την εξόντωση της στο βωμό του να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία. Όμως ένα καλά οργανωμένο και στελεχωμένο σύστημα ΠΦΥ θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να καλύπτει αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι παραμένουν αβοήθητοι, εκτός αν έχουν χρήματα για να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει με το αίτημα της επαναλειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων, την κάλυψη όλων των κενών και την στελέχωση των υπηρεσιών με επιπλέον προσωπικό καθώς και την κάλυψη των αναδρομικών όπου χρειάζεται για τις ανάγκες της συνταγογράφησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Σε μια περίοδο που τα Νοσοκομεία και όλες οι δημόσιες δομές Υγείας δέχονται έντονη πίεση από τα αυξανόμενα κρούσματα της πανδημίας και αφού η κυβέρνηση όλους τους προηγούμενους μήνες δεν έκανε τίποτα για να τις θωρακίσει, μετατρέποντας τες σε δομές αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του  covid-19 με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, τους χρόνια πάσχοντες, συνολικά την υγειονομική περίθαλψη όλου του πληθυσμού, η κυβέρνηση συνεχίζει με την ίδια τακτική των «μπαλωμάτων» μετακινώντας εδώ και πλέον των 3 μηνών τους γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία.

Το αποτέλεσμα του κλεισίματος των Περιφερειακών Ιατρείων βιώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο οι χιλιάδες κάτοικοι της υπαίθρου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για οποιαδήποτε ασθένεια, αλλά και για την τακτική παρακολούθηση και συνταγογράφηση των χρόνια πασχόντων, αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα, να συνωστίζονται στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία ή ακόμα και για όσους αυτό δεν είναι δυνατό (λόγω προβλημάτων υγείας, ηλικίας κλπ) να μένουν τελείως ακάλυπτοι, να μην παρακολουθούνται με τακτικό τρόπο όπως είναι απαραίτητο. Ακόμα και να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους, βρισκόμενοι μπροστά στο δίλημμα της διακοπής ή πλημμελούς εκτέλεσης της αγωγής τους από τη μία και του να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη για να καλύψουν το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι άσχημες καιρικές συνθήκες που συχνά επικρατούν στην περιοχή μας.

Απέναντι σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση αντιδρούν και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της περιοχής που αναγκάζονται να «δανείζουν» φάρμακα στους ασθενείς, με κίνδυνο να μην μπορέσουν τελικά αυτά τα φάρμακα να συνταγογραφηθούν.

Από ότι φαίνεται μάλιστα δεν βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης άμεσα να ξανανοίξει τα Περιφερειακά Ιατρεία αφού εκτός των άλλων πολλοί από τους γιατρούς απασχολούνται στα εμβολιαστικά κέντρα με πιθανή προοπτική να τα στελεχώνουν και για τους επόμενους μήνες που θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας, η Κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει κάθε «όπλο», όπως θα μπορούσε να είναι η ΠΦΥ, επιλέγει την εξόντωση της στο βωμό του να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία. Όμως ένα καλά οργανωμένο και στελεχωμένο σύστημα ΠΦΥ θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να καλύπτει αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι παραμένουν αβοήθητοι, εκτός αν έχουν χρήματα για να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, ένα καλά οργανωμένο σύστημα ΠΦΥ θα μπορούσε να παρακολουθεί τους ασθενείς με Covid-19 ακόμη και στο σπίτι τους (όχι να κάνουν οι ίδιοι οι ασθενείς το γιατρό όπως συμβαίνει σήμερα με τραγικά αποτελέσματα), εντοπίζοντας νωρίς την επιδείνωσή τους και παρεμβαίνοντας έγκαιρα θεραπευτικά ή παραπέμποντάς τους στο νοσοκομείο, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητές τους για ίαση. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να συνεισφέρει στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

'Η θα μπορούσε, με τη χρήση εξειδικευμένων (αλλά εύκολα υπολογίσιμων) κριτηρίων, να εντοπίσει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου και να τους χειριστεί αναλόγως. Με μία τέτοια αντιμετώπιση θα αποτρεπόταν και η υπερφόρτωση των νοσοκομείων και θα διευκολύνονταν χιλιάδες συνάνθρωποι μας.

Επίσης, θα μπορούσε να στηρίξει και την προσπάθεια εμβολιασμού και να μην αναγκάζονται συνάνθρωποί μας να κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε σε ένα εμβολιαστικό κέντρο πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στην περιοχή μας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας, που όλα τα λογαριάζει με το κόστος και το όφελος, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του λαού. Άλλωστε κάθε κενό που αφήνει συνειδητά το κράτος έρχεται να καλυφτεί με το αζημίωτο από τους ιδιώτες και φυσικά για όποιον αντέχει η τσέπη του.

Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για την πολιτική όλων των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης που θυσιάζει το δικαίωμα του λαού στην υγεία και την πρόνοια, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών και των επιδημιών, στην αξιοποίηση όλων των επιτευγμάτων της επιστήμης, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Μπορούμε να το πάρουμε αλλιώς! Με μαζικούς διεκδικητικούς αγώνες να παλέψουμε για δημόσιο σύστημα Υγείας που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του λαού σε Πρόληψη, Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, Νοσοκομεία, πλήρως στελεχωμένες όλες τις δομές υγείας, φάρμακο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας. Παράλληλα, ο εκτροχιασμός του εμβολιαστικού προγράμματος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και των ανταγωνισμών των εταιρειών, επιβάλει την υλοποίηση απ' την κυβέρνηση της πρότασης, που -απ' την πρώτη στιγμή- κατέθεσε το ΚΚΕ: Άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, που πλέον κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί έγκαιρα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση:

  • Να ανοίξει τα Περιφερειακά Ιατρεία στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, σε όλη την 4η Υγειονομική Περιφέρεια.
  • Να καλύψει όλα τα κενά στα περιφερειακά Ιατρεία και ΚΥ και να στελεχωθούν με το αναγκαίο επιπλέον προσωπικό τα κέντρα εμβολιασμού. Αντίστοιχα να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία της περιοχής.
  • Να καλύψει και αναδρομικά όπου χρειάζεται τις ανάγκες για συνταγογράφηση για να αντιμετωπιστεί το διογκωμένο πρόβλημα του «δανεισμού» των φαρμάκων από τα φαρμακεία της περιοχής και να μην επιβαρυνθεί επιπλέον κανένας ασθενής.       

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.