Κινητοποιουνται υπερ του «ναι» οι φορεις της Ροδοπης

Κάλεσμα σε συγκέντρωση απόψε στην κεντρική πλατεία

Την προπαρασκευή για την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου κειμένου, το οποίο θα απηχεί τη θέση των τοπικών φορέων της Ροδόπης ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής, έκαναν στη χθεσινή τους σύσκεψη, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, οι εκπρόσωποι παραγωγικών, επιστημονικών και πολιτικών φορέων. Ήδη έχει συνομολογηθεί η διάθεση για υπεράσπιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας, ενώ οι θέσεις των φορέων θα εξειδικευτούν στη σημερινή νέα συνάντηση, που θα λάβει χώρα επίσης στα γραφεία του ΕΒΕΡ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη αποφασίστηκε η συμμετοχή των φορέων σε συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. 

Νίκος Αγγελίδης «Κοντεύει η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα που θα καταστραφεί από λαϊκισμό και ανοησία»

Έκκληση εκ μέρους της τοπικής αγοράς και επιχειρηματικότητας απηύθυνε, μιλώντας στον «ΠτΘ», ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Νίκος Αγγελίδης. Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Αγγελίδης τόνισε την ανάγκη για άμεση επίτευξη συμφωνίας και αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου εξόδου από την Ευρωζώνη. «Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει περισσότερο», σημείωσε, «αφού φτάσαμε στο σημείο να κλείσουν οι τράπεζες και δεν ξέρουμε τώρα πότε θα ανοίξουν». «Επειδή είναι σίγουρο ότι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας δεν ανοίγει χωρίς συμφωνία», συνέχισε, «πρέπει οπωσδήποτε να έρθουμε σε μια συμφωνία. Από αύριο καθημερινά θα κλείνουν επιχειρήσεις όχι γιατί έχουμε capital control, αλλά γιατί δεν έχουμε capital control στις τράπεζες. Οι εργασίες γίνονται στη σύγχρονη οικονομία μέσω του τραπεζικού συστήματος. Αυτή τη στιγμή θα κλείνουν επιχειρήσεις για γελοίους λόγους, που είναι η αδυναμία διευθέτησης των διακανονισμών μεταξύ των επιχειρήσεων. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Κοντεύει η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα που θα καταστραφεί από λαϊκισμό και ανοησία. Δηλαδή, δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο. Η συμφωνία πρέπει να γίνει άμεσα και πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες άμεσα ανεξαρτήτως δημοψηφίσματος και αποτελέσματος. Εμείς ζητήσαμε να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και να επέλθει μια συμφωνία. Αφού δεν το κατάφεραν αυτό, είμαστε σαφώς υπέρ του «ναι» για μια συμφωνία με τους ετέρους μας».

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες το τελευταίο που πρέπει να μας νοιάζει είναι ο διχασμός του κόσμου»

Ο κ. Αγγελίδης απηύθυνε κάλεσμα για μια ειρηνική παρουσία απόψε το βράδυ στην πλατεία της Κομοτηνής, διευκρινίζοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ούτε χρωματισμό. «Δηλαδή θα είναι οι πολίτες που είναι υπέρ του «ναι», το οποίο όμως θα πρέπει να το διαφυλάξουμε με ομόνοια και ομοψυχία», σημείωσε. «Πέρα από την προσπάθεια του «ναι» θα είναι να μη διχαστεί ο ελληνικός λαός», προσέθεσε, σχολιάζοντας πως «αυτό το “οι ξένοι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση” ή “οι Έλληνες οι πατριώτες και οι υποστηρικτές των δανειστών”, το δίλημμα δηλαδή, στο οποίο μας βάζει αυτή τη στιγμή το δημοψήφισμα, δεν πρέπει να περάσει γιατί θα διχάσει τον ελληνικό λαό». «Αυτές τις κρίσιμες ώρες το πρώτο που πρέπει να μας νοιάζει είναι ο μη διχασμός του κόσμου», συνέχισε, «γι’ αυτό και η προσπάθεια, που έγινε, δεν θα έχει κανέναν μπροστά, ούτε είναι χαρακτηρισμένη. Είναι μια προσπάθεια όλων των ανθρώπων, που νοιάζονται να διασφαλίσουν την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ. Αυτό δεν είναι ανεξάρτητο του χρόνου υλοποίησης, γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε πως το ότι η Ελλάδα για κάποιους λόγους ενεπλάκη πλέον σε ατύχημα χρηματοπιστωτικό, αν δεν αποκατασταθεί πάρα πολύ γρήγορα, η κρίση στην αγορά θα μετατραπεί σε ανθρωπιστική». 

«Το διακύβευμα είναι ευρώ ή δραχμή, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει παραγωγικός ιστός στη χώρα»

Κλείνοντας, ο κ. Αγγελίδης τόνισε πως «καμία χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση και να κάνει μια καινούρια αρχή, χωρίς επιχειρήσεις», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς, όλες αυτές οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους μετά από μια πενταετή κρίση, ως ανταμοιβή σήμερα τις οδηγούμε στο κλείσιμο». «Είναι τραγικό σήμερα και δεν θα υπάρχει αφετηρία για αύριο», συνέχισε, «ενώ το διακύβευμα είναι ευρώ ή δραχμή, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει παραγωγικός ιστός. Αν υπήρχε ισχυρός παραγωγικός ιστός στη χώρα, τότε θα μπορούσαν οι εραστές της δραχμής να έχουν μια βάση συζήτησης. Επειδή όμως δεν υπάρχει, δεν έχουν καμία βάση και η επόμενη μέρα είναι η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, που οδηγεί σε μονοπάτια άγνωστα, πάρα πολύ δύσκολα για μας και τα παιδιά μας». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.