ΚΙΝΑΛ: Κακη και ετεροβαρης η συμφωνια της κυβερνησης με την Ελληνικος Χρυσος

«Έχει πολλά “δύναται” και λίγα “υποχρεούται” για την εταιρεία» υποστήριξε στη βουλή ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος

Στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση της τροποποιημένης Σύμβασης για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αρμόδιος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης.

«Η Κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευθεί εν κρυπτώ την τροποποίηση της Σύμβασης με την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, μακριά από τα φώτα της τοπικής κοινωνίας» τόνισε ο βουλευτής για να υπογραμμίσει πως «τίποτα από όσα είπαμε εμείς ή από όσα πολύ σημαντικά κατέθεσαν οι φορείς την προηγούμενη εβδομάδα, δεν μπορούσε να ενσωματωθεί ή να διορθωθεί στην  Σύμβαση που σήμερα έρχεται προς κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής».

Ο κ. Αρβανιτίδης έκανε λόγο για μια κακή και ετεροβαρή συμφωνία που έχει πολλά «δύναται» και λίγα «υποχρεούται» για την εταιρεία, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση πως αρκέστηκε «σε μια τυπική διαβουλευτική διεκπεραίωση αυτής της Σύμβασης». 

Τα σημεία διαφωνίας του ΚΙΝΑΛ

Εστιάζοντας την κριτική του σημειακά στα της σύμβασης ο αρμόδιος τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ παρέθεσε 11 λόγους για τους οποίους το κόμμα του θεωρεί πως η συγκεκριμένη σύμβαση δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, υπογραμμίζοντας πως:

1.    ΔΕΝ διασφαλίζει στο απόλυτο τα δικαιώματα του Δημοσίου και τα έσοδά του.

2.    ΔΕΝ διεκδικεί τις αποζημιώσεις που δικαιούταν το Δημόσιο, όταν το ΣτΕ και η απόφαση της Διαιτησίας επιβεβαίωνε παραβιάσεις συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας. 

3.    ΔΕΝ περιορίζει, αλλά πολλαπλασιάζει γεωμετρικά τις πιθανότητες οι φορολογούμενοι πολίτες να κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για αποζημιώσεις προς την εταιρεία, επειδή υπάρχουν ρήτρες-«θηλειές» στη νέα Σύμβαση με τα «Γεγονότα Ευθύνης του Δημοσίου». Ειδικά με το να δεσμεύει τον Δήμο και την Περιφέρεια σε υποχρεώσεις που ΔΕΝ θα μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως.

4.    Ο Δήμος και οι Κοινότητες ΔΕΝ θα μπορούν να ορίζουν μόνοι τους τα ανταποδοτικά έργα.

5.    ΔΕΝ διασφαλίζει ότι ΔΕΝ θα δούμε κάποια στιγμή κουφάρια εγκαταστάσεις και κρανίου τόπο την περιοχή, εγκαταλελειμμένη και λεηλατημένη.

6.    ΔΕΝ δίνει προτεραιότητα στους κατοίκους αλλά στην εταιρεία, προκειμένου να έχει απόλυτη πρόσβαση και προτεραιότητα στα πηγάδια και τα νερά της περιοχής.

7.    ΔΕΝ αποκλείει ρητά τη χρήση κυανίου και άλλων τοξικών ουσιών για την εξόρυξη μεταλλευμάτων και την επεξεργασία αυτών.

8.    ΔΕΝ αναβαθμίζει το Δημόσιο Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος σε Ανεξάρτητη Αρχή (όπως υποδεικνύει η Έκθεση Πισσαρίδη) αλλά ορίζει Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιβάλλοντος που θα τον πληρώνει η εταιρεία για να την ελέγχει. Και όπου αυτός δεν παρίσταται ή δεν συμφωνεί σε κάτι, θα είναι άκυρος κάθε έλεγχος! Φαίνεται λοιπόν να έχουμε μια «πράσινη» κυβέρνηση αλά κάρτ! Όπου βολεύει η έκθεση Πισσαρίδη την επικαλούμαστε ως πανάκεια….και όπου ΔΕΝ βολεύει την αγνοούμε…

9.    ΔΕΝ διασφαλίζει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και απουσιάζουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για πρόσληψη κατοίκων του Δήμου και των Κοινοτήτων που είναι δίπλα στα μεταλλεία, ενώ παραφυλά ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις σε άλλους τομείς.

10.    ΔΕΝ κατοχυρώνει την δημιουργία Μεταλλουργίας, αλλά βάζει αστερίσκους, ανοίγει παραθυράκια διαφυγής, κάνει προβληματικές παραχωρήσεις και αφήνει τα επενδυτικά σχέδια ως μελλοντικές εκκρεμότητες «στον αέρα». Ειδικά με την παραπομπή στις καλένδες της παρουσίασης μιας αξιόπιστης μεταλλουργικής μεθόδου συμβατής με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας της Επιτροπής Μεταλλουργίας με ίσο αριθμό μελών και από τα δύο μέρη οδηγεί την δημιουργία Μεταλλουργίας με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και βάζει οριστική ταφόπλακα στα όποια όνειρα να γίνει η χώρα μας παραγωγός χρυσού…

11.    ΔΕΝ υπάρχει μια επιτροπή παρακολούθησης υλοποίησης της Σύμβασης από όλα τα μέρη, που σε τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνει την Βουλή αλλά και την τοπική κοινωνία, αν τηρούνται όλοι οι όροι της Σύμβασης. Να βλέπουμε δηλαδή αν γίνονται οι επενδύσεις, αν πετυχαίνουμε τους στόχους, αν τηρούνται οι περιβαλλοντολογικοί όροι κλπ.

«Η κυβέρνηση δημιουργεί άσχημα τετελεσμένα και αρνητικά προηγούμενα»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αρβανιτίδης έκανε γνωστό πως το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει τη συμφωνία, διευκρινίζοντας πως «εμείς λέμε ΝΑΙ στις επενδύσεις. Λέμε ΝΑΙ στην Μεταλλευτική Δραστηριότητα. Αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Που προστατεύουν το περιβάλλον και την εργασία. Που φέρνουν την μέγιστη δυνατή ανταποδοτικότητα στις τοπικές κοινωνίες και που αποφασίζονται ύστερα από εξαντλητική διαβούλευση μαζί τους». 

Τέλος εξέφρασε τη διαπίστωση πως «με την παρούσα Σύμβαση που φέρνει προς κύρωση η Κυβέρνηση δημιουργεί άσχημα τετελεσμένα και αρνητικά προηγούμενα. Άσχημα τετελεσμένα και αρνητικά προηγούμενα για όλες τις Συμβάσεις Παραχώρησης που θα κληθεί να διαπραγματευθεί στη συνέχεια, ειδικά με τις ρήτρες για αποζημιώσεις με τα “Γεγονότα Ευθύνης Δημοσίου”».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.