Κιαμηλ Σιτζακ Εμιν: Προβλημα με διπλη φορολογηση εισοδηματων αντιμετωπιζουν συμπολιτες, εποχικοι εργατες στο εξωτερικο

Δεν επαρκεί η προθεσμία για την τακτοποίηση του θέματος

Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, θίγει σε δήλωσή του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν.

Όπως εξηγεί, «αναστάτωση έχει προκαλέσει στους Θρακιώτες εποχικούς εργάτες θερμοκηπίων και ναυπηγείων της Ευρώπης η διπλή φορολόγησή τους. Ενώ προπληρώνουν, τους φόρους (παρακρατούνται  αυτομάτως) του εισοδήματος τους στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης όπου εργάζονται, καλούνται να πληρώσουν ξανά φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα για τα ίδια εισοδήματα».

«Πρόκειται για φτωχούς και άνεργους  ανθρώπους, συνήθως νέους, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, και αναγκάζονται να δουλεύουν σε δύσκολο και ανθυγιεινό τις  περισσότερες φορές περιβάλλον εργασίας, για να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες επιβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους» επισημαίνει ο κ. Σιτζάκ Εμίν για να συμπληρώσει αναφορικά με την ουσία του θέματος πως «η λανθασμένη πληροφόρηση και καθοδήγηση αλλά και η άγνοια των νόμων από πλευράς των εργατών αυτών, είχε ως αποτέλεσμα την διπλή τους φορολόγηση τους . Δηλαδή την φορολόγησή τους και στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Αύγουστο του 2020 έχουν αρχίσει να παρέχουν ενημέρωση στις Ελληνικές Αρχές σχετικά με τα εισοδήματα των εργατών αυτών. Όμως οι εργάτες που δεν δηλώνουν τα εισοδήματα αυτά, προσκομίζοντας σχετικά έγγραφα από τις χώρες όπου εργάζονται στις Ελληνικές ΔΟΥ, φορολογούνται ξανά και στην Ελλάδα.

Έχει δοθεί βέβαια, όπως διευκρινίζει ο κ. Σιτζάκ Εμίν, προθεσμία ενός μηνός στους εργάτες (μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2021)  από την  ΔΟΥ ώστε να διορθώσουν τις εκκρεμότητες αυτές, αλλά, όπως αντιτείνει, δεν αρκεί ο χρόνος αυτός, διότι καθυστερούν οι ευρωπαϊκές χώρες στην έκδοση των σχετικών εγγράφων που ζητά η ΔΟΥ λόγω της πανδημίας. 

Γι’ αυτό και ο ίδιος εκτιμά πως «χρειάζεται οπωσδήποτε να δοθεί μεγαλύτερης διάρκειας προθεσμία για το θέμα αυτό. Παράλληλα η πολιτεία πρέπει να θεσπίσει ένα φορολογικό καθεστώς απλό και κατανοητό για τους εργάτες αυτούς, ώστε να μην οδηγηθούν στην πλήρη οικονομική καταστροφή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.