«Καζανι που βραζει» η Γαλλια: Σε απεργιακο κλοιο η χωρα λογω ενεργειακης κρισης και ακριβειας

Στους δρόμους χιλιάδες Γάλλοι πολίτες διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, φορολόγηση των υπερκερδών των νοικοκυριών και ισότητα

Ποιοι οι συσχετισμοί με την Ελλάδα και γιατί μας αφορά το «παράδειγμα» των Γάλλων πολιτών εξηγεί στον «ΠτΘ» ο Στέφανος Γραβάνης

Μήνυμα αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους της Γαλλίας οι οποίοι καλούν σήμερα Πέμπτη 27 Οκτωβρίου σε γενική απεργία εξέδωσε με ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, εκφράζει την αλληλεγγύη του στις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των αγωνιστικών συνδικάτων της Γαλλίας που κορυφώνονται σήμερα με βασικά αιτήματα τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, υπερασπιζόμενοι παράλληλα και το δικαίωμα τους στην απεργία.

Η σημερινή απεργία στην Γαλλία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από τα συνδικάτα των εργαζομένων στα διυλιστήρια και κατάφεραν να συμπαρασύρουν εργαζομένους σε μια σειρά τομέων όπως αυτοί της υγείας, της παιδείας, των δημοσίων υπηρεσιών, των πυρηνικών αντιδραστήρων ακόμα και των σιδηροδρόμων.

Και αν και η σημερινή κυβέρνηση Μακρόν αρνείται να «αγγίξει» ζητήματα όπως αυτό της φορολόγησης των υπερκερδών των ενεργειακών κολοσσών, οι απεργίες που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου και διογκώνεται κρίνονται από τους αναλυτές ως προοίμιο ενός ενεργειακά «παγωμένου» και κοινωνικά «καυτού» χειμώνα για την χώρα.

Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «ΕΕ και Κυβερνήσεις στην υπηρεσία των μονοπωλίων μας οδηγούν σε συνθήκες μεσαίωνα, στο σκοτάδι και στο κρύο. Στην φτώχεια, την εξαθλίωση, στον πόλεμο. Καλλιεργούν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, στηρίζουν νεοναζί φασίστες, επιτίθενται στα συνδικάτα που αγωνίζονται, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Θέλουν τους εργαζόμενους φοβισμένους, απογοητευμένους, απομονωμένους». «Όμως δεν τους κάνουμε την χάρη ούτε στη Γαλλία ούτε στην Ελλάδα!»  τονίζουν κάνοντας αναφορά και στην προγραμματισμένη απεργία της 9ης Νοεμβρίου στην Ελλάδα, με το μήνυμα ότι «οι εργαζόμενοι έχουμε την δύναμη, μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Με οργάνωση, με αλληλεγγύη, με ταξικούς αγώνες και συντονισμό στη Γαλλία, την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη».

Αναμενόμενη η κοινωνική αναταραχή από το αποτέλεσμα των εκλογών

Την υφιστάμενη εικόνα από την Γαλλία, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, μετέφερε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Στέφανος Γραβάνης, μέλος ΕΕΠ της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και διδάσκων της Γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού, εξηγώντας πως η κοινωνική αναταραχή που βρίσκεται εν εξελίξει στην Γαλλία είναι αποτέλεσμα του αποτελέσματος των πρόσφατων προεδρικών και στην συνέχεια βουλευτικών εκλογών του περασμένου καλοκαιρού στην χώρα, που δεν έδωσαν την απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία στον κατά τα άλλα «νικητή» Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν είναι μόνο ποιος κερδίζει εκλογές και την πλειοψηφία στην Βουλή, αλλά και το ποιοι είναι οι συσχετισμοί και πώς θα μπορέσει να κυβερνήσει» εξήγησε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την κυβερνητική πλειοψηφία γεγονός που τον οδηγεί σε αδυναμία κυβερνησιμότητας.

Διεκδικούν την επιβίωση

Η υφιστάμενη καθημερινότητα των Γάλλων πολιτών, περιλαμβάνει ενεργειακή κρίση και ακρίβεια, οδηγώντας ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε αδυναμία επιβίωσης και εξασφάλισης ακόμα και των βασικών αγαθών. Δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα της αύξησης στο κόστος ζωής, ο ίδιος αναφέρθηκε σε αυξήσεις της τάξεως του 30% στην τιμή των κατεψυγμένων κρεάτων, 20% στα ζυμαρικά, 20% στο βούτυρο και τα γαλακτοκομικά εν γένει προϊόντα, 12% στον καφέ,  10% στα άλευρα κ.ο.κ. που «χτυπούν» κυρίως όπως ανέφερε τα λαϊκά στρώματα και τους μικρομεσαίους.

«Οι Γάλλοι πολίτες ζητούν να ζήσουν καλύτερα με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα» εξήγησε αναφερόμενος στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της 18ης Οκτωβρίου όπου συμμετείχαν περισσότεροι των 110.000 διαδηλωτών στο Παρίσι με βασικά αιτήματα την αύξηση των μισθών και την καταπολέμηση της ακρίβειας και της ενεργειακής επιβάρυνσης.

Αρνητικό ρεκόρ για την κυβέρνηση

«Δεν είναι απλά μια απεργία ενός μεγάλου τμήματος εργαζομένων που διαμαρτύρονται για το κόστος ζωής» ανέφερε εξηγώντας πως διαμαρτύρονται διεκδικώντας ισότητα. «Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να παίρνει 1200 – 1300 ευρώ και ο Διευθύνων Σύμβουλος να έχει απολαβές εκατομμυρίων το χρόνο. Οι απεργίες γίνονται λοιπόν και με βάση την ανισότητα η οποία υπάρχει, ζητώντας φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιρειών και των μπόνους αυτών, γεγονός στο οποίο αντιστάθηκε ο Μακρόν» πρόσθεσε.

Μάλιστα ο κ.Γραβάνης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη κατάθεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους στην βουλή προς έγκριση, που η αδυναμία συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να κάνει χρήση του άρθρου  49 παρ. 3 του γαλλικού Συντάγματος που δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να παρακάμψει, υπό προϋποθέσεις, την Εθνοσυνέλευση.

Για τον λόγο μάλιστα αυτόν χθες η Γαλλική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τρεις προτάσεις μομφής, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυσκολία του Μακρόν να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα εν μέσω οικονομικής κρίσης και αυξανόμενων αντιδράσεων.

Όπως έκανε σαφές ο κ.Γραβάνης ο Εμανουέλ Μακρόν φοβάται την επανάληψη της πρόσφατης εξέγερσης των κίτρινων γιλέκων που είχαν ξεκινήσει το 2018 με την αφορμή τότε τις αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, κυρίως με το βλέμμα στραμμένο όχι στην σημερινή απεργία αλλά στα όσα θα ακολουθήσουν τους αμέσως επόμενους δύσκολους όπως προβλέπονται μήνες.

Ερωτηθείς σε σχέση με το «παράδειγμα» της Γαλλίας και των συλλογικών κινητοποιήσεων εργαζομένων και πολιτών, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, ο ίδιος προσδιόρισε την διαφορά στο γεγονός ότι στην Ελλάδα οι απεργιακές κινητοποιήσεις «ντύνονται» με «ταμπέλες» πολιτικών κομμάτων και λοιπών συνδικαλιστικών φορέων, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην θέλουν τον «στιγματισμό».

Τι ενισχύει την συμμετοχή των Γάλλων πολιτών στις κινητοποιήσεις

«Στην Γαλλία όταν θα βγεις να διαδηλώσεις θα βγεις για τα δικαιώματά σου ως πολίτης χωρίς να τους ενδιαφέρει ποιος την διοργανώνει κτλ. Στην μεγάλη συγκέντρωση – ορόσημο για την ενθάρρυνση των πολιτών και έναυσμα για την συμμετοχή τους ήρθαν με πούλμαν από όλη την Γαλλία. Ανάμεσά τους ενδεχομένως και άνθρωποι που πρόσκεινται ιδεολογικά και είναι ψηφοφόροι κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως αυτό να τους εμποδίσει να συμμετέχουν στην απεργία, έχοντας μια ταμπέλα αυστηρά κομματικού στελέχους ή κάποια άλλη ιδιότητα πέραν του κοινωνικού και επαγγελματικού τους προφίλ» εξήγησε τονίζοντας ότι μεγάλη ώθηση δίνει και η πολιτική αναταραχή, αποτέλεσμα της έλλειψης κυβερνητικής πλειοψηφίας που οδηγεί και στην απόρριψη μιας σειράς νομοσχεδίων.

«Υπάρχει θερμό κλίμα και εντός του Κοινοβουλίου, διότι βλέπουν το ότι δεν περνάν τα νομοσχέδια, γεγονός που δίνει θάρρος στον πολίτη να βγει και να διαδηλώσει» ανέφερε συμπληρώνοντας πως «είναι αλλιώς να ξέρεις ότι αν ασκήσεις πίεση και διαδηλώσεις μπορεί ακόμα και αυτοί που υποστηρίζουν τον Μακρόν να καταψηφίσουν ένα νομοσχέδιο και άλλο να λες δεν υπάρχει εναλλακτική, θα βγω στον δρόμο να διαδηλώσω, θα χάσω το μεροκάματο και δεν θα αλλάξει τίποτα εντός της διαδικασίας της κοινοβουλευτικής». «Υπάρχει αντίκτυπο στην ψυχολογία του κόσμου από όσα διαμείβονται στη βουλή και σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι στην κυριολεξία μια μεγάλη ομάδα πολιτών αδυνατούν να ζήσουν λόγω της ακρίβειας».

Ο κ.Γραβάνης εξέφρασε την άποψη ότι «θα υπάρχει κοινωνικός αναβρασμός στην Γαλλία τον προσεχή χειμώνα» γνωστοποιώντας πως ήδη στην Γαλλική αριστερά υπάρχουν οι σκέψεις για μια πιο «συμπαγή» ένωση, στο πλαίσιο και την λογική του σχηματισμού ενός νέου λαϊκού μετώπου, που συνειρμικά συνδέεται με το λαϊκό μέτωπο που κέρδισε τις εκλογές το 1936 με μια συμμαχία κομμάτων της αριστεράς και κυβέρνησε έως το 1938.

Τα χαρακτηριστικά, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες σήμερα προσομοιάζουν με τις τότε συνθήκες, όπως και η οικονομική κρίση, αλλά και το ενεργό εργατικό κίνημα με τις διαδηλώσεις που αναδεικνύεται και σήμερα.

Κλείνοντας ο ίδιος επεσήμανε πως οι εξελίξεις στην Γαλλία είναι πολύ σημαντικές και για την Ελλάδα, καλώντας πολίτες και πολιτικούς να τις παρακολουθούν και να τις επεξεργάζονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.