Κατι πρεπει να γινει με την ανεξελεγκτη απορριψη κενων συσκευασιων φυτοφαρμακων

Η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας να λάβει μέτρα

Επερώτηση κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ, θίγοντας το θέμα της ανεξέλεγκτης απόρριψης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.  Στην επερώτησή της η περιφερειακή παράταξη τονίζει τη διαχρονικότητα του προβλήματος ζητώντας από τη διοίκηση της Περιφέρειας να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναλυτικά η επερώτηση αναφέρει:

«Η ανεξέλεγκτη απόρριψη κενών συσκευασιών σκευασμάτων γεωργικών φαρμάκων με αποτέλεσμα περιβάλλον και άνθρωποι να εκτίθενται σε ιδιαίτερα επικίνδυνους ρύπους δεν είναι ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε πρόσφατα. Για χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο πληθώρα τέτοιου είδους πλαστικών συσκευασιών να συσσωρεύονται κοντά σε αγροτικές εκτάσεις με συνήθεις τοποθεσίες τα σημεία υδροληψίας. Βέβαια όταν η ποσότητά τους φτάσει σε σημείο να ενοχλεί τη διέλευση οχημάτων ή αν παραπονεθεί κάποιος τότε καίγονται ή θάβονται. Έτσι εκτός από τα ίδια τα φυτοφάρμακα που απελευθερώνονται στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του υδροφόρου ορίζοντα, έχουμε και την προσθήκη προϊόντων καύσης, όπως αρωματικούς υδρογονάνθρακες και διοξίνες. 

Τόσο το ελληνικό κράτος, όσο και η ΕΕ θεωρεί ως επικίνδυνα απόβλητα τις δραστικές ουσίες που εμπεριέχονται σε σκευάσματα φυτοφαρμάκων (ν.2939/2001/ ΦΕΚ Α΄179). Για να θεωρηθούν ασφαλή βάσει της νομοθεσίας (και όχι βάσει επιστημονικών δεδομένων και πορισμάτων) η συγκέντρωσή τους πρέπει να μειωθεί κάτω της συγκέντρωσης του 0.1 mg/L και μόνο τότε κρίνονται ως ασφαλή. Για τη επίτευξη αυτής της μείωσης προβλέπονται συγκεκριμένες ενέργειες (ξέπλυμα των κενών συσκευασιών με νερό τρεις φορές, περισυλλογή και απόρριψη σε ειδικά μέρη κ.α.) από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων (Άρθρο 32, Νόμος 4036/2012 (Α΄8), οι οποίες δεν όμως δεν τηρούνται.

Είναι ξεκάθαρο πως οι “φιλοπεριβαλλοντολογικές” ΕΕ και κυβέρνηση δείχνουν “ευαισθησία” μόνο σε περιβαλλοντολογικές “μπίζνες” και αδιαφορούν επιδεικτικά και διαχρονικά για την ασφαλή περισυλλογή και μεταφορά, μακριά από φυσικά ύδατα και άλλα φυσικά οικοσυστήματα, των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων και την εφαρμογή τεχνικών απορρύπανσης για την αποκατάσταση των ήδη ρυπασμένων περιοχών.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

1) Γνωρίζει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων που απορρίπτονται καίγονται ή θάβονται κάθε χρόνο;

2) Γνωρίζει σε ποια σημεία των αγροτικών περιοχών της Περιφέρειας παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα και αν ναι γνωρίζει τις συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών στους συγκεκριμένους χώρους;

3) Τι μέτρα έχει πάρει έως τώρα για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας του λαού της Περιφέρειας και του φυσικού περιβάλλοντος;

4) Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Περιφερειακή Αρχή για τη συνολική αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της ανεξέλεγκτης απόρριψης κενών συσκευασίων σκευασμάτων γεωργικών φαρμάκων και την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.