Καταψηφιστηκε η προταση δυσπιστιας κατα της κυβερνησης

Οι βουλευτές Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, Ιλχάν Αχμέτ και Ευριπίδης Στυλιανίδης καταθέτουν τις απόψεις τους επί της συζήτησης

Με 156 αρνητικές ψήφους και 142 θετικές απορρίφθηκε στη Βουλή, όπως αναμενόταν, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ένα τριήμερο υψηλών πολιτικών αντιπαραθέσεων εντός και εκτός των βουλευτικών εδράνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη γαλάζια κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω προβλήματος υγείας απουσίαζε η κ. Μαριέτα Γιαννάκου, ενώ κατεγράφη και ένα «παρών» του ανεξάρτητου βουλευτή κ.Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Δημήτρης Χαρίτου: «Η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της και αυτό είναι το χειρότερο»

Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ.Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος νωρίτερα από το βήμα της Βουλής προσομοίωσε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με «Τιτανικό» που όπως εξήγησε «βουλιάζει μέσα στην αναξιοπιστία, την διαφθορά και την παρακμή».

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως «δεν περιμέναμε από την συζήτηση στην βουλή και μόνο η κυβέρνηση να αισθανθεί την ανάγκη να ανοίξει τον δρόμο για να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που πράγματι θα δώσουν την δυνατότητα να αναπνεύσει η δημοκρατία και η κοινωνία» υπογραμμίζοντας την χαμένη ευκαιρία από πλευράς της κυβέρνησης να «αναγνωρίσει την πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες». Γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο είναι το χειρότερο καθώς «αποτελεί προϋπόθεση έστω για την σκέψη για την αναγκαιότητα της αλλαγής». «Δίνει την αίσθηση και έτσι είναι ότι δεν παίρνει τα μαθήματά της, δεν διορθώνεται και αυτό είναι το χειρότερο» συνέχισε ο ίδιος εξηγώντας πως «γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θέσαμε με έμφαση την ανάγκη ότι όσο παραμένει τόσο επιτείνονται τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και κυρίως η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο».

Ο κ. Χαρίτου χαρακτήρισε ως «μονότονη αφήγηση» από πλευράς των μελών της ΝΔ το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας για λόγους  πολιτικής βιωσιμότητας, εξηγώντας πως αυτή «ανταποκρίνεται στα πραγματικά αιτήματα και  συναισθήματα της κοινωνίας», ενώ ερωτηθείς σχετικά με την στάση του ΚΙΝΑΛ ο ίδιος χαρακτήρισε ως θετικό βήμα την υπερψήφιση της πρότασης από το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνει και το επόμενο βήμα που συνεπάγεται σε εκλογές. « Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, πρέπει να υπάρξει προοδευτική διέξοδος της κοινωνίας και είναι χρέος όλων των προοδευτικών δυνάμεων να απαντήσουν, να αποσαφηνίσουν αν ζητούν εκλογές και αν ενδιαφέρονται πράγματα να υπάρξει νέα ανοιχτή προοδευτική λύση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Χαρίτου κάλεσε τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης να αναζητήσουν τους λόγους της μομφής σε όσα βιώνει η κοινωνία εξαιτίας των «καταστροφικών πολιτικών σας», για να τονίσει πως «η κατάρρευση του λεγόμενου επιτελικού κράτους, έχει συντελεσθεί προ πολλού»

«Η χιονοθύελλα της Δευτέρας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, του δικού σας τιτανικού, που έχει όνομα Μητσοτάκης. Που βουλιάζει μέσα στην αναξιοπιστία, την αλαζονεία, την διαφθορά και την παρακμή. Μόνο που δεν θα σας επιτρέψει ο λαός να πάρετε τη χώρα μαζί σας στο βυθό. Μην ψάχνετε να ανακαλύψετε φαντασιακούς λόγους στη πρόταση μομφής. Αναζητήστε τους στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας εξαιτίας των δικών σας καταστροφικών πολιτικών» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το «το δήθεν επιτελικό κράτος εμφανίζεται ανίκανο όταν πρόκειται για τις ανάγκες της κοινωνίας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφερόμενος στα όσα έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τη Θράκη, όπως η επαναλειτουργία της Shelman, η αναβάθμιση της Νυμφαίας και η ενίσχυση του ΔΠΘ, έκανε λόγο για «κούφια λόγια», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «υποσχέθηκε να αποτελέσει η Ροδόπη το πρότυπο ανάπτυξης για όλη τη χώρα και μετατράπηκε σε κακέκτυπο της χώρας».

«Χρησιμοποιήσατε τη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη έχοντας κατά νου, όχι τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της περιοχής, αλλά πώς να ενισχύσετε το επικοινωνιακό αφήγημα  σας  “ο Έβρος άντεξε, η Θράκη ασπίδα της Ελλάδας”» συνέχισε εξηγώντας πως υπερψηφίζει την πρόταση μομφής «γιατί  χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα, γιατί  η χώρα και ο λαός μας αξίζουν ένα καλύτερο, πιο ελπιδοφόρο αύριο, που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να ανοίξει το δρόμο. Για μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ασφάλειας, της προκοπής και της αξιοπρέπειας».

Ιλχάν Αχμέτ: «Όχι άλλες συγνώμες χωρίς αντίκρισμα»

«Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην δημοσκοπική επέλαση και την κοινωνική αποδοχή του Κινήματος Αλλαγής, που έρχεται να ανατρέψει τον καχεκτικό και ατελέσφορο δικομματισμό που ζούμε τα τελευταία χρόνια», τόνισε από το βήμα της βουλής ο Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ.Ιλχάν Αχμέτ, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας, γεγονός που επανάλαβε και δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

Αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν κατά την διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας ο βουλευτής Ροδόπης εξήγησε πως από τη μία για τη ΝΔ όλα βαίνουν καλώς και δεν χρωστά καμία συγνώμη και από την άλλη έχουμε τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επιχειρημάτων και προσωπικές επιθέσεις, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά την συζήτηση της πρότασης μομφής. «Ο κόσμος θέλει άλλη λύση και η τάση αυτή δεν μπορεί πλέον να ανατραπεί» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως «εμείς στο ΚΙΝΑΛ δεν ισοπεδώνουμε τίποτα, ωστόσο ασκούμε σκληρή κριτική γεγονός που δεν αρέσει στην κυβέρνηση. Είμαστε η ώριμη και αξιόπιστη λύση στην ελληνική βουλή».

Από το βήμα της Βουλής ο κ.Ιλχάν Αχμέτ τόνισε πως το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, αλλά δεν θα πέσει στην παγίδα να συγκρίνει ποια κυβέρνηση παράγει περισσότερο πόνο, θύματα και κοινωνικά αδιέξοδα, καθώς ενδιαφέρεται για την Ελλάδα που κοιτάζει στο μέλλον.

«Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα που δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτικές για την νέα γενιά, που προσφέρει ένα κοινωνικό μοντέλο προστασίας στους πιο αδύναμους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στην τρίτη ηλικία», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί την κοινωνία που σύσσωμη της ζητά να «πάρει την ευθύνη», χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες ή «συγνώμες» χωρίς αντίκρισμα.      

«Οι πολίτες απαιτούν πράξεις και όχι μια υποκριτική επίκληση στο συναίσθημα που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά επιτρέπει τελικά την επανάληψη του σε κάθε κρίση.  Πόσες φορές μπορεί μία «συγνώμη» να είναι αρκετή; Το καλοκαίρι είχαμε τις πυρκαγιές, το φθινόπωρο τις πλημμύρες και τώρα τον χιονιά.  Και στις τρεις περιπτώσεις η διαχείριση ήταν όχι μόνο απογοητευτική, αλλά και καταστροφική», τόνισε.

Ως τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΚΙΝΑΛ ο κ.Αχμέτ επεσήμανε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί στο όνομα της ταχύτητας της ψηφιοποίησης η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος μέσα από τις απευθείας αναθέσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανοιχτούς και διαφανείς διαγωνισμούς προκειμένου να προχωρήσει ουσιαστικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, έθιξε το θέμα την κυβερνοασφάλειας και προειδοποίησε την κυβέρνηση για μελλοντικές κυβερνοαπειλές, λέγοντας πως καθώς όλο και περισσότεροι τομείς της καθημερινότητας συνδέονται με το διαδίκτυο, όλο και περισσότερο οι πολίτες θα βρίσκονται εκτεθειμένοι στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Τέλος, για τις αποζημιώσεις στα καπνά και την καθυστέρηση που παρατηρείται για την καταβολή τους εκ μέρους της κυβέρνησης ο βουλευτής Ροδόπης ξεκαθάρισε ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ότι η υπομονή των αγροτών εξαντλείται.

«Κύριοι της κυβέρνησης, πάρτε επιτέλους εδώ και τώρα την πρωτοβουλία να υλοποιήσετε την υπόσχεσή σας προς του καπνοπαραγωγούς της Θράκης. Μπορεί για εσάς ο χρόνος να είναι άπλετος, για εκείνους όμως μετρά ήδη αντίστροφα για την παραμονή τους στις καλλιέργειες τους και στις πατρογονικές τους εστίες» ανέφερε για να καταλήξει λέγοντας πως «αν μου ζητούσαν έναν και μόνο λόγο για να απευθύνω μομφή στην κυβέρνηση κύριοι συνάδελφοι, αυτός θα ήταν η οικονομική εγκατάλειψη της Θράκης, που γεννά απελπισία, μετανάστευση και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και την δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο κράτος».

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ τράβηξε το σύστημα προς τα κάτω»

Σε τέσσερις βασικές παραδοχές προέβη ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» επί των όσων διημείφθησαν κατά την διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας, δηλώνοντας την θλίψη του για τον τόνο αλλά και τον τρόπο της αντιπαράθεσης.

Ο ίδιος εξήγησε πως «προσωπικά είμαι μετριοπαθείς στις αντιδράσεις μου και προς τους αντιπάλους μου,  δεν με ενδιαφέρει να χαρακτηρίζω αλλά να αντιπαρατίθενται επιχειρήματα και προτάσεις». «Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει αυτό που λένε ότι η πολιτική μοιάζει με τα συγκοινωνούντα δοχεία, αυτό που έχει υψηλό επίπεδο αναγκάζεται να κατέβει και αυτό που έχει χαμηλό επίπεδο αναγκάζεται να ανέβει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ τράβηξε το σύστημα το τράβηξε προς τα κάτω» ανέφερε εξηγώντας πως «ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αντιπαράθεση δεν αφορούσε την συνολική αξιολόγηση του έργου της κυβέρνηση, αλλά προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις, άγονες αντιπαραθέσεις που έφτασαν μέχρι και εντάσσεις μεταξύ των βουλευτών. Εμένα αυτό δεν με εκφράζει».

Ως προς τις παραδοχές ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως η διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, εντοπίζοντας το πρόβλημα κυρίως στην έλλειψη συντονισμού τις πρώτες ώρες που όπως τόνισε «πολλαπλασίασε τα προβλήματα». Στην συνέχεια, ανέφερε «βεβαίως οι αντίστοιχες υπηρεσίες έδρασαν και μπορέσαμε να έχουμε γρήγορη εκτόνωση και μάλιστα χωρίς θύματα άρα θα πρέπει να διδαχθούμε από αυτό, όπως το είπε και ο πρωθυπουργός, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και σε αντίστοιχες άλλες τέτοιες θέσεις να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

«Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε και ορισμένα πράγματα που γίνονται για πρώτη φορά και έχουν θετικό πρόσημο» συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας πως «για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη και να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες. Επιπλέον για πρώτη φορά προχωράμε σε αποζημιώσεις των θιγομένων στις οποίες υποχρεώθηκαν οι εταιρείες, ούτως ώστε να ξέρει και ο ιδιωτικός τομέας αλλά και το δημόσιο ότι από εδώ και πέρα όταν δεν κάνει καλά την δουλειά του αυτό θα έχει και κόστος».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην συνδυαστική κρίση που βιώνει και η Ελλάδα, εννοώντας την υγειονομική, την ενεργειακή κρίση, τα απόνερα της οικονομικής κρίσης αλλά και την εθνική κρίση, αναφερόμενος στην γενικότερη αστάθεια που πάει να δημιουργηθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που μας θέτει σε επιφυλακή ώστε όπως τόνισε να μην αντιμετωπίσουμε φαινόμενα σαν αυτά που αντιμετωπίσαμε στον  Έβρο, «ο πολίτης αναμένει από το πολιτικό σύστημα υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Το να έρχεται κατά την διάρκεια της εξέλιξης της κρίσης η αντιπολίτευση για λόγους δικούς της και να δημιουργεί σκηνικό έντασης για ένα επιμέρους ζήτημα, που είναι σημαντικό μεν, αλλά δεν είναι ζήτημα για να αμφισβητήσεις την αποτελεσματικότητα συνολικά μιας κυβέρνησης- που έχει γράψει θετικά αποτελέσματα έως τώρα και αυτά αποτυπώνονται και μετρούνται με νούμερα-  είναι κάτι το οποίο εξυπηρετεί την δική της σκοπιμότητα» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε να εξυπηρετήσει την διαρρηχθείσα ενότητά του, ενόψει του  συνεδρίου να προσανατολίσει τους οπαδούς του από άλλα ζητήματα που εν πάση περιπτώση τους απασχολούσαν το τελευταίο διάστημα».

«Λυπάμαι που η αντιπολίτευση μπήκε σε αυτόν τον δρόμο, διότι μία κυβέρνηση χρειάζεται μια καλή αντιπολίτευση και ένα κράτος χρειάζεται να έχει δύο πόδια ισχυρά, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης για να μπορεί να προχωρά αποτελεσματικά μέσα σε τέτοιου είδους καταστάσεις» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ προσπάθησε να κρατήσει το επίπεδο το οποίο δεν κρατήθηκε από την άλλη πλευρά.

Ερωτηθείς ως προς την στάση του ΚΙΝΑΛ, ο. κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη πως «ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εν λόγω εμφάνιση του έκανε λάθος. Έγινε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και στην αγωνία του να μην ταυτιστεί με την ΝΔ προσυπέγραψε μια πρόταση μομφής χωρίς να έχει την δυνατότητα να στοιχειοθετήσει έναν πολυεπίπεδο κατάλογο επιχειρημάτων για να στηρίξει την άποψή μου» γεγονός που όπως τόνισε «κατά την άποψή μου τον έβλαψε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.