Καταγραφη των ζημιων απο την πυρκαγια στους οικισμους του Δημου Ιασμου

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδας θα κάνει καταγραφές μέχρι την Παρασκευή

Δέσμευση για άμεση καταγραφή και την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση

Την δέσμευση για άμεση καταγραφή των ζημιών, τόσο σε οικίες, όσο και σε αποθήκες, κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και αγροτικές εκτάσεις, και την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση και αποκατάσταση έδωσαν σε κατοίκους των οικισμών του Δήμου Ιάσμου που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, που επισκέφτηκαν το πρωί της Τετάρτης την περιοχή.

Ήδη κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις φωτιές, που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, ενώ και οι κάτοικοι θα μπορούν να δηλώνουν τις ζημιές μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που υπάρχει για αυτό το σκοπό, ή να απευθυνθούν στο Δήμο Ιάσμου.

Ήδη πήραν στοιχεία από τους πυρόπληκτους, όπως από μία κάτοικο στην πληγείσα περιοχή του Σώστη, της οποίας η κατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς και την οποία εξυπηρέτησαν στελέχη που είχαν μεταβεί στην περιοχή μαζί με τους Υφυπουργούς.

Στην επίσκεψη αυτή τους συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Μουμίν Μουμίν, ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, στελέχη του στρατού και των τοπικών υπηρεσιών.

Απελπισία από τους πληγέντες

Χαρακτηριστική ήταν η συνομιλία του κ. Τριαντόπουλου με κτηνοτρόφο από τον Σώστη, τον κ. Γιουσούφ, ο οποίος είδε να καίγεται το μαντρί του, όλες οι τροφές, παρόλο που ευτυχώς κατάφερε να σώσει τα ζώα του, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχει που να τα φιλοξενήσει, και κινδυνεύει με καταστροφή.

 «30 χρόνια δούλεψα, έκανα ένα μαντρί, όλα νόμιμα. Τώρα δεν έχω που να βάλω τα ζώα μου, τα έχω στην αυλή. Όταν θα αρχίσουν οι βροχές τι θα κάνω; Μετά από ένα μήνα, θα γεννήσουν τα ζώα μου, αν θα χάσω τα μικρά θα πάρω ένα σκηνή στο δημαρχείο να κρεμαστώ. Άλλο τίποτα δεν με γλυτώνει εμένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουσούφ.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τον καθησύχασε τονίζοντάς του πως για αυτό το λόγο βρέθηκαν στην περιοχή, και τονίζοντάς του πως θα γίνει καταγραφή από το Δήμο Ιάσμου για τις ανάγκες τους σε τσίγκο και ξύλα για τις εγκαταστάσεις τους.

Ζήτησε μονάχα λιγάκι υπομονή μέχρι να γίνει η καταγραφή τις επόμενες μέρες, και στη συνέχεια, με την παροχή μέσω ΔΕΔΔΗΕ και άλλων παρόχων σε υλικά, κάτι που έχει προβλεφθεί να τους δοθούν σε μια εβδομάδα για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ανακατασκευή των μαντριών.

Δέσμευση για καταγραφή και αποκατάσταση

Μετά τις επισκέψεις σε Σώστη και Πολύανθο, ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε πως βρίσκονται όλες αυτές τις ημέρες στην Θράκη, αρχικά στον Έβρο και τώρα στη Ροδόπη, όπου υπήρξαν ζημιές από τις πυρκαγιές σε οικισμούς.

«Τα κλιμάκια της ΓΓ Αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής Αρωγής είναι στο πεδίο, κάνουν τις αυτοψίες, και θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις ζημιές τις επόμενες ώρες» ανέφερε, ενώ παράλληλα ενημερώνουν τους πολίτες για τα μέτρα στήριξης που ενεργοποιούνται για την περιοχή μας, όπως και σε άλλες περιοχές.

«Η πατρίδα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια δύσκολη κατάσταση, όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι όλες αυτές τις ημέρες σε εγρήγορση και στο πεδίο, συνεχίζουμε όλοι να αντιμετωπίζουμε με σκληρή δουλειά όλη αυτή την κατάσταση» τόνισε.

Όσο για τις αποκαταστάσεις και τις αποζημιώσεις, ανέφερε πως έχει διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει συντμήσει διαδικασίες και χρόνους, και θα προχωρήσουν ενεργοποιώντας και την ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr και μια σειρά από άλλες διαδικασίες που έχουν ενεργοποιηθεί για άλλες περιοχές και θα ενεργοποιηθούν και για την Ροδόπη.

Ευτυχώς η πρώτη εικόνα είναι πως οι ζημιές δεν ήταν μεγάλες σε κάθε οικισμό, και δεσμεύτηκε πως θα γίνει προσπάθεια να ανταποκριθούν γρήγορα κα να προχωρήσει η διαδικασία αποκατάστασης το συντομότερο δυνατό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.