Κατα πλειοψηφια εγκριθηκε η συμμετοχη του Δημου Κομοτηνης στο Δικτυο Πολεων κατα του Αντισημιτισμου

Κατά ο Σπάρτακος, παρών η Λαϊκή Συσπείρωση

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Κομοτηνής στο «Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού & της Διασποράς Φυλετικού Μίσους» που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία των Δήμων της ΑΜΘ, με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ενισχύοντας το διαχρονικό μήνυμα όλης της ανθρωπότητας, κανένας λαός να μη ζήσει ποτέ τη θηριωδία ενός Ολοκαυτώματος.

Την πρόταση καταψήφισε ο Σπάρτακος, ο επικεφαλής του οποίου βρήκε υπερβολικές τις αναφορές για την επανάκαμψη του αντισιμητισμού, ευχόμενος το Δίκτυο να καταλήξει «στα σκουπίδια», ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση δήλωσε παρών, θεωρώντας πως οι στόχοι του δικτύου είναι γενικολογίες και ευχολόγια, θεωρώντας πως οι σκοποί απηχούν την κοσμοπολίτικη αντίληψη περί πολυπολιτισμικότητας.

Ποιοι οι σκοποί του Δικτύου

Σκοπός του Δικτύου, σύμφωνα με το άρθρο 4 του σχεδίου καταστατικού, είναι η καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της νοσταλγίας για τον φασισμό, με εκδηλώσεις και ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων ανάδειξης των αποτρόπαιων γεγονότων που οδήγησαν στην σχεδόν ολοσχερή εξαφάνιση των συμπολιτών μας εβραϊκού θρησκεύματος κατά τη διάρκεια της γερμανοβουλγαρικής κατοχής, ώστε να καταστεί κοινή συνείδηση όλων των συμπολιτών μας και κυρίως των νεότερων γενεών, η ομόθυμη καταδίκη στην απάνθρωπη μεταχείριση, στο μίσος κάθε μορφής  και ιδίως στο ρατσιστικό, ώστε οι επόμενες γενιές να μη ζήσουν ξανά τα όσα τραγικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Το Δίκτυο θα επιδιώξει αυτούς τους σκοπούς μέσω της επιστημονικής και τεχνικής έρευνας και τεχνικής υποστήριξης στη συγκρότηση και υποβολή προτάσεων  και ακολούθως λειτουργίας, για την ανάδειξη και εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και πολιτικών στους παραπάνω τομείς.

Τακτικά μέλη-εταίροι του Δικτύου μπορούν να είναι μόνο νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα ΟΤΑ, δημόσιοι φορείς, οικονομικοί, επαγγελματικοί, συμβουλευτικοί φορείς, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα, Ιδρύματα, Σύλλογοι, ή άλλοι δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου φορείς που αποδέχονται και προωθούν με τις δραστηριότητές τους τους σκοπούς του Δικτύου.

Η διάρκεια του Δικτύου ορίζεται σε 30 έτη, με ετήσια συνδρομή στο Δίκτυο το ποσό των 2.000 ευρώ ενώ ελπίζει και σε πόρους για τη δράση του από προγραμματικές συμβάσεις με τα μέλη για την εκπόνηση εργασιών, επιχορηγήσεις από ΟΤΑ, ΕΕ ή από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, συγχρηματοδοτούμενα εθνικά ή ευρωπαϊκά Προγράμματα και δωρεές και χορηγίες των ίδιων των μελών, κληρονομίες, κληροδοσίες, ή τυχόν περιουσία που παραχωρείται από φορείς, ιδιώτες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, έχει εκφράσει την ελπίδα πως θα μπορέσει να δημιουργηθεί στην πόλη μας ένα μουσείο που θα εξιστορεί την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας της πόλης, αλλά και το τραγικό της τέλος, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος,

Υπερβολικές οι αναφορές περί αντισημιτισμού για τον Σπάρτακο

Την σφοδρή αντίθεσή του στο Δίκτυο, ευχόμενος να καταλήξει στα σκουπίδια, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος μίλησε για υπερβολικές τις αναφορές για αναβίωση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στη χώρα μας, μιλώντας για ρατσισμό του κράτους του Ισραήλ προς τις ελληνορθόδοξες κοινότητες, ρατσισμό στη χώρα μας προς τη Ρωσία αποσιωπώντας την πολιτιστική συνεισφορά της και περιορίζοντας τη λειτουργία των «Ρωσικών Κόσμων», ενώ χρησιμοποίησε παραλληλισμούς του ολοκαυτώματος με τον εμβολιασμό αλλά και τη στήριξη προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Χαρακτήρισε δε την προσπάθεια αντιμετώπισης του αντισημιτισμού ως πολιτικό εργαλείο το οποίο χρειάζεται στο καθεστώς, ενώ μίλησε υποτιμητικά για την προσπάθεια δημιουργίας εβραϊκού μουσείου στην Κομοτηνής, «και ας μην έχει ένα εβραίο η πόλη» την ώρα που δεν έχει μουσείο για την απελευθέρωση και τον αγώνα του 1821.

Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση της Προέδρου κ. Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, σημειώνοντας πως είναι μεγάλη ντροπή αυτό που συνέβη στην πόλη μας, για όποιον απόγονο αυτών που το διέπραξαν, και μεγάλο βάρος για όσους κατάγονται από ναζιστές, φασίστες και χιτλερικούς, υπενθυμίζοντας πως είχαμε φαινόμενα βανδαλισμού του μνημείου Εβραίων και στην πόλη μας.

Κοσμοπολίτικη αντίληψη περί πολυπολιτισμικότητας βλέπει η Λαϊκή Συσπείρωση

Την διαφωνία του με τους σκοπούς του δικτύου εξέφρασε και ο κ. Γιάννης Λεβέντης σημειώνοντας πως το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση πρωτοστατούν στη μάχη απέναντι στο φασισμό, αναφερόμενος στα όσα έγιναν κατά την κατοχή, αλλά και την συμμέτοχή, από το καλοκαίρι του 1941, της Σοβιετικής Ένωσης στην μάχη απέναντι στο ναζισμό, και επιτέθηκε εκτενώς στην προσπάθεια που θεωρεί ο ίδιος και το κόμμα ότι γίνεται για την εξίσωση κουμμουνισμού και ναζισμού.

Θεωρεί δε ότι ενώ το Δίκτυο θα μπορούσε να αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας, δεν προκύπτει όμως κάτι τέτοιο από την εισήγηση και το καταστατικό, που βρίθει από γενικολογίες και ευχολόγια, και θεωρεί πολύ πιθανό να δούμε τα επόμενα χρόνια να προβάλλονται ανιστόρητες και αντιεπιστημονικές απόψεις.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως οι σκοποί του δικτύου εντάσσονται στην κατεύθυνση της κοσμοπολίτικης αντίληψης περί πολυπολιτισμικότητας, που δεν υπολογίζει τους κοινωνικούς, ταξικούς, οικονομικούς όρους που αναπαράγουν τις διακρίσεις και τον αντικειμενικό ταξικό διαχωρισμό της κοινωνίας. «Με μια τέτοια βάση, σήμερα συχνά πυκνά (σε παγκόσμια κλίμακα) και υπό το γενικό τίτλο του «αντισημιτισμού» και της «διασποράς του φυλετικού μίσους», τσουβαλιάζονται αντιδραστικές, φασιστικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις και δράσεις με τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, που παλεύει για να τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός, οι διώξεις και η δολοφονική δράση (με τις πλάτες ΕΕ και ΗΠΑ) του κράτους του Ισραήλ, για τη συγκρότηση του δικού του κράτους, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ» τόνισε κλείνοντας ο κ. Λεβέντης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.