«Καποιοι παιζουν μικροπολιτικα και προσωπικα παιχνιδια»

Απάντηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη για τη διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας για πράξεις που αφορούν τη θητεία του ως υφυπουργού Εξωτερικών

Άνευ αντικειμένου θεωρεί το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για πράξεις που αφορούν τη θητεία του ως υφυπουργού Εξωτερικών την τριετία 2004-2007 ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκφράζοντας την άποψη πως κάποιοι παίζουν μικροπολιτικά και προσωπικά παιχνίδια για δικούς τους λόγους.
 
«Ξέρετε πάρα πολύ καλά πως έχω πορευτεί σε όλα τα βήματά μου μέχρι τώρα. Κριτήριό μου είναι να στηριχθεί πρωτίστως το εθνικό συμφέρον και κατόπιν το τοπικό πάνω από τα κομματικά και προσωπικά συμφέροντα» σημείωσε.
 
Ο ίδιος παρατήρησε ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε και έχει την υποχρέωση, που ήταν πιο έντονη στο παρελθόν, να δαπανά ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού, σε βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Την περίοδο που ο ίδιος ήταν υφυπουργός, αυτό γινόταν με τρείς τρόπους, με απευθείας βοήθεια προς διεθνείς οργανισμούς, με βοήθεια προς κράτη που είχαν ανάγκη  ή με στήριξη προγραμμάτων Ελληνικών και ξένων ΜΚΟ.
 
Εκείνη την εποχή, τόνισε, έγινε ένα σημαντικό έργο που υπάκουε στους στόχους του ΟΗΕ αλλά και ικανοποιούσε ευαίσθητες εθνικές πολιτικές σε ευαίσθητα σημεία, όπως στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, στην περιοχή των Βαλκανίων, των ελληνικών δραστηριοτήτων ανά τον κόσμο που χρειάζονταν στήριξη αλλά και περιοχές που η διεθνής κοινότητα χρειαζόταν να βοηθήσει.
 
Η χώρα συμμετείχε σε αυτά τα προγράμματα με μεγάλη επιτυχία, κατά τον κ. Στυλιανίδη για αυτό και θεωρεί πως ό,τι ακούγεται δεν έχει να κάνει με την πολιτική που εφαρμόστηκε τότε, αλλά τη διαχείριση που ενδεχομένως κάποιες εξ αυτών των οργανώσεων έκαναν στο πεδίο. «Η ελληνική πολιτεία όμως ήταν διασφαλισμένη, γιατί, με δική μου απόφαση, κάθε χρηματοδότηση που δίδονταν προς ΜΚΟ από την ημέρα που ανέλαβα έπρεπε να συνοδεύεται από επιταγή καλής εκτέλεσης ελληνικής τράπεζας ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα του Δημοσίου» σημείωσε εκτιμώντας ότι «με αυτόν τον τρόπο υλοποιήθηκε αποτελεσματικότερα από κάθε άλλη φορά η εθνική πολιτική», για αυτό και πιστεύει πως οι εντυπώσεις που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν είναι εσφαλμένες και απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τη νομική διαδικασία που λειτουργούν τα θέματα αυτά.
 
«Η νομική διαδικασία προβλέπει ότι όταν για ένα θέμα υπάρχει εκκρεμής δικονομική διαδικασία και αναφερθεί σε αυτή το όνομα του οποιουδήποτε υπουργού, χωρίς να γίνει σχετική έρευνα κλείνει ο φάκελος και αποστέλλεται στη βουλή για περαιτέρω εξέταση» ανέφερε, μια κίνηση που θεωρεί θεμιτό και καλό να γίνεται. Όμως δημιουργούνται άνευ λόγου εντυπώσεις, τις οποίες πιστεύει πως κάποιοι προσπαθούν να τις χρησιμοποιήσουν μικροπολιτικά και προσωπικά για τους δικούς τους λόγους.
 
«Αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι την περίοδο εκείνη η Ελλάδα έκανε αποτελεσματική εθνική πολιτική» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, υπενθυμίζοντας πως δόθηκαν χρήματα για τη στήριξη σχολείων στη Βόρειο Ήπειρο, στο Πατριαρχείο βοηθώντας να μείνει ζωντανός ο οικουμενικός του χαρακτήρας και άλλα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.