Κανενα εργο αντιπλημμυρικης προστασιας για τη Ροδοπη στον προγραμματισμο του Υπουργειου Υποδομων& Μεταφορων

Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση που να χαρακτηρίζει αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου

Ήταν 6 Δεκεμβρίου 2023 όταν ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ κατέθετε ως αναφορά σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το αναλυτικό υπόμνημα της Συντονιστικής Επιτροπής των πυρόπληκτων της Δημοτικής Ενότητας Σώστη του Δήμου Ιάσμου. Οι κάτοικοι περιέγραφαν στο εν λόγω υπόμνημα την αγωνία τους για την απουσία ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών και προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων ως συνέπεια της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου.

Καίτοι το υπόμνημα απευθύνονταν σε πέντε υπουργεία, ένα μήνα μετά και κάτι ημέρες, μόνο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέστειλε απάντηση τον βουλευτή.

Η απάντηση ήρθε συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων (Δ19) που επισημαίνει αρχικά πως «οι αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα ασκούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών». «Επιπρόσθετα», συνεχίζει η Διεύθυνση «τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται στην ορεινή κοίτη των υδατορεμάτων (έργα ορεινής υδρονομίας, μικρά ξυλοφράγματα κλπ.) αποτελούν ειδικά δασοτεχνικά έργα, που υπάγονται στην αρμοδιότητα των δασικών υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Η Διεύθυνση εξηγεί πως «στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εμπίπτουν η μελέτη και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (όχι η συντήρηση των υφιστάμενων έργων για την εξασφάλιση της λειτουργία τους, όχι ο καθαρισμός υδατορεμάτων, όχι έργα ορεινής υδρονομίας), εφόσον αυτά χαρακτηριστούν με Απόφαση Υπουργού ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου, μετά από αίτημα των αρμόδιων φορέων».

Με βάση το ως άνω περιγραφόμενο πλαίσιο, η Διεύθυνση επισημαίνει στο έγγραφό της πως «δεν εκτελέστηκε ούτε εντάχθηκε στον προγραμματισμό της κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ροδόπη, καθώς ουδεμία Υπουργική Απόφαση έχει εκδοθεί που να χαρακτηρίζει κάποιο αντιπλημμυρικό έργο ως εθνικού επιπέδου».

Από την πλευρά του κ. Ιλχάν Αχμέτ εκφράστηκε η ανάγκη να υπάρξουν επιτέλους δραστικές πρωτοβουλίες για την Π.Ε. Ροδόπης, την στιγμή που το έλλειμμα αναπτυξιακών μέτρων έχει πλέον την στάμπα και την υπογραφή των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων. Κάλεσε δε τους πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις πολιτικές περιβαλλοντικής προστασίας που ασκούνται στην Π.Ε. Ροδόπης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.