Καμια δεσμευση του υπουργου Δικαιοσυνης για τη μη καταργηση του Διοικητικου Εφετειου Κομοτηνης

Δ. Χαρίτου: «Αντί να καλλιεργείται κλίμα εφησυχασμού να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων»

Απάντηση στην από 15 Μαρτίου 2022 ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της νέας χωροταξίας των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, έλαβε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Στην απάντησή του ο υπουργός κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας επισημαίνει τα εξής:

«Δυνάμει της αρ. 99/24-3-2021 απόφασης συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο: α) την ορθολογική οργάνωση των δικαστικών περιφερειών της χώρας στον τομέα της διοικητικής δικαιοσύνης και στο πλαίσιο αυτό την αναδιάρθρωση των δικαστικών δομών με βάση αντικειμενικά κριτήρια, β) την ορθολογική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων σε σχέση με την χωροταξική αναδιάρθρωση και γ) την εσωτερική οργάνωση και διοίκηση των δικαστηρίων, όπως διαμορφώνονται μετά τη χωροταξική αναδιάρθρωση και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ομάδας Εργασίας εκλήθησαν να εκφέρουν τις απόψεις τους και τα όποια διαθέσιμα στοιχεία, τόσο εκπρόσωποι όλων των διοικητικών δικαστηρίων όσο και εκπρόσωποι των οικείων δικηγορικών συλλόγων.

Τα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας θα υποβληθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη συνέχεια θα δοθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτάσεις».

Δ. Χαρίτου: «Καμία απολύτως πολιτική δέσμευση»

Σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε ο κ. Χαρίτου σημειώνει πως «ο υπουργός Δικαιοσύνης κος Τσιάρας σε μια απάντηση που φανερώνει αμηχανία δεν αναλαμβάνει καμία απολύτως πολιτική δέσμευση, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι δεν θα υπάρξει μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, αφήνοντας ουσιαστικά, στη συζήτηση που έχει ανοίξει, ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο της κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής».

Ο ίδιος σπεύδει να συμπληρώσει πως «η παραπομπή μάλιστα του υπουργού Δικαιοσύνης στην ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε για να εισηγηθεί τη νέα χωροταξία των δικαστηρίων, με γνωστή τη θέση του επικεφαλής της για κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής. Η  ανακοίνωση του ίδιου του υπουργού ότι  ανέθεσε  στην Παγκόσμια Τράπεζα τη μελέτη του νέου Δικαστικού χάρτη της χώρας, όταν είναι γνωστή η οικονομική διάσταση με την οποία αυτή κινείται. Όλα αυτά χρειάζεται να μας ανησυχήσουν ακόμη περισσότερο και αντί να καλλιεργείται κλίμα εφησυχασμού να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες  για να μη βρεθούμε ως περιοχή προ τετελεσμένων».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.