Καλεσμα σε ολους τους προοδευτικους πολιτες απο τον Δημητρη Χαριτου

«Η Ροδόπη δεν είναι πια ορφανή, αλλά είναι πιο δυνατή από κάθε άλλη φορά με το αποτύπωμά της ισχυρό μέσα στη Βουλή»

Κάλεσμα προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες της Ροδόπης, να ενισχύσουν σε αυτές τις εκλογές την υποψηφιότητά του, για μια Ροδόπη  με ισχυρό αποτύπωμα μέσα στη Βουλή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου, στην αποτίμηση της δράσης και του έργου του που έκανε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Απριλίου.

Ο κ. Χαρίτου τόνισε πως ένα μήνα πριν από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν τι λέει η κάθε πολιτική δύναμη  για τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, για  τις δυνατότητες και τις προοπτικές αυτού του τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της στείρας αντιπαράθεσης, της τοξικότητας, του νοσηρού πολιτικού κλίματος της κλειδαρότρυπας, που θολώνει και κρύβει την ουσία των πολιτικών, που πολώνει και διχάζει την κοινωνία, αναφέροντας πως ο πολιτικός τους χώρος δεν έχει δείξει καμία απολύτως ανοχή στα ζητήματα της  έμφυλης βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης. 

Διευρύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες

Οι πολιτικές της κυβέρνησης διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και τις περιφερειακές, διογκώνοντας την ανεργία, επιταχύνοντας τη μετανάστευση των νέων, την εκτίναξη του δημογραφικού προβλήματος, που αποτελεί πλέον μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της τοπικής μας κοινωνίας.

«Και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας βαλκανικού τύπου αντίληψης για τη δημοκρατία με το παρακράτος στην υπόθεση των υποκλοπών, την υπονόμευση του κράτους δικαίου, καθώς και την ανοιχτή παρέμβαση στον χώρο της δικαιοσύνης» ανέφερε.

Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη για να απαντηθούν οι άμεσες προγραμματικές προτάσεις  που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  που  συμπυκνώνονται στο  τετράπτυχο, αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος. 

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για τη Ροδόπη

Χρειάζεται λοιπόν στροφή και μετασχηματισμός  του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας αλλά και της περιοχής μας, που θα αξιοποιεί τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, όπως της διασυνοριακότητας, του ισχυρού πρωτογενούς τομέα, αλλά και της πολυπολιτισμικότητας.

Παρά τους διαθέσιμους πόρους όμως και τους ελάχιστους δημοσιονομικούς περιορισμούς, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για την Ροδόπη που θα γινόταν το πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα, όπως δεσμευόταν προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Δυστυχώς σήμερα παραμένει καθηλωμένη σε στασιμότητα, σε περιβάλλον αποεπένδυσης, με την ανεργία των νέων και την μετανάστευση να διογκώνονται» ενώ βασικά αιτήματα της περιοχής έχουν εγκαταλειφθεί.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η εγκατάλειψη της προοπτικής δημιουργίας δεύτερης μονάδας στη ΔΕΗ της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, με την υφιστάμενη μονάδα να οδηγείται σε κλείσιμο, και η επαναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Shelman των συμφερόντων που την οδήγησαν σε χρεοκοπία πριν λίγα χρόνια, παρά το γεγονός ότι ο κ. Χαρίτου διεκδίκησε την ανάδειξη επενδυτικών σχημάτων που θα υλοποιούσαν το υπάρχον βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο.

Αναφέρθηκε στη διάσπαση στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο των ενιαίων κινήτρων που είχαν θεσπιστεί για την Θράκη, όσον αφορά τις μεσαίες επενδύσεις με αδικημένες τη Ροδόπη και την Ξάνθη έναντι του Έβρου, αλλά και την απαξίωση των επενδυτικών σχεδίων στον πρωτογενή τομέα, που σε συνδυασμό με την έλλειψη σοβαρής προετοιμασίας και διαβούλευσης με τους παραγωγούς για τη νέα ΚΑΠ κάνει ορατό τον κίνδυνο απώλειας εισοδημάτων.  Την ίδια ώρα πιστεύει πως παραπέμπεται στις καλένδες το έργο του φράγματος Ιάσμου.

Υστέρηση σε Υγεία και Παιδεία

Ειδική αναφορά έκανε στην έλλειψη θωράκισης των δημόσιων δομών υγείας, αλλά και τη μετατροπή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, και την αμφισβήτηση τελικά της κατασκευής του γιατί η κυβέρνηση δεν κινήθηκε για να άρει τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Πιστεύει επίσης πως καθηλώθηκε η ανάπτυξη του ΔΠΘ, μιλώντας για ώριμο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία τμημάτων Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, για αυτό και δεσμεύτηκε να εργαστεί μαζί με τις νέες πρυτανικές αρχές για την ενίσχυση του πανεπιστημίου.

Την ίδια ώρα οι δεσμεύσεις στο πιο υψηλό επίπεδο για την αναβάθμιση του Συνοριακού Σταθμού Νυμφαίας έπεσαν στο κενό, ενώ αγνοήθηκε και το αίτημα που επίμονα κατέθεσε για πιλοτικό πρόγραμμα ειδικού καθεστώτος μειωμένων τιμών στα καύσιμα στη Ροδόπη.

Δεν μπόρεσε να λειτουργήσει η Διακομματική

Από το στόχαστρο της κριτικής του κ. Χαρίτου δεν έλλειψε και η Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης που θεωρεί πως δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως επιταχυντής για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων της Ροδόπης εξαιτίας της ΝΔ, που δεν ήταν έτοιμη να κάνει υπερβάσεις σε σχέση με τις πολιτικές που ασκήθηκαν και ασκούνται και οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. 

Ιδιαίτερα στο μεγάλης σημασίας θέμα όπως το μειονοτικό, που υπήρξε ουσιαστική προσέγγιση και συμφωνία για τις αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές, αποκλείστηκε η όποια  δυνατότητα συμφωνίας.  «Άλλες θετικές ρυθμίσεις των πορισμάτων για πιο ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως των Ποντίων μας για τα στεγαστικά τους, των κατοίκων του ορεινού όγκου, των συμπολιτών μας στον οικισμό του Ηφαίστου και των Ρομά στο Αλάν Κογιού, έμειναν μόνο στα χαρτιά, με τις παρεμβάσεις μου στη Βουλή να αναδεικνύουν το έλλειμμα πραγματικού ενδιαφέροντος και αξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης» τόνισε ο βουλευτής.

Εργασία με μεθοδικότητα και σχέδιο

Κάνοντας ένα απολογισμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, τόνισε πως εργάστηκε με μεθοδικότητα και σχέδιο, αναδεικνύοντας μέσω της κοινοβουλευτικής οδού τα δίκαια αιτήματα της Ροδόπης και των ανθρώπων της, καταθέτοντας συνολικά 333 επίκαιρες, απλές ερωτήσεις και αναφορές και συμμετέχοντας ως ομιλητής στα πιο βασικά νομοσχέδια που καθόρισαν την πορεία της χώρας και της Ροδόπης.

Παράλληλα διεκδίκησε αποφασιστικά την υλοποίηση δεσμεύσεων για καίρια τοπικά θέματα που αγνοήθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν και συγκρούστηκε με  επιλογές που κρατούν καθηλωμένη και πλήττουν τη Ροδόπη.

«Τα τέσσερα αυτά χρόνια έβαλα  πάνω από όλα τον τόπο μας και τις ανάγκες των ανθρώπων, αφήνοντας πιο πίσω το κομματικό πρόσημο. Σήμερα μπορώ να κοιτώ στα μάτια όλους τους συμπολίτες μου, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, θρησκείας ή καταγωγής και να τους ζητώ να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου» τόνισε.

Άλλωστε είναι βαθιά πεποίθησή του ότι οι πολίτες με την ψήφο τους δεν απονέμουν αξιώματα, αλλά αναθέτουν ρόλους και κυρίως χρεώνουν ευθύνες.

Μομφές προς άλλους υποψηφίους

Ο κ. Χαρίτου στη συνέχεια εξαπέλυσε, χωρίς να τους κατονομάσει, μομφές προς άλλους υποψήφιους βουλευτές τόσο των άλλων, όσο και του δικού του ψηφοδελτίου, σημειώνοντας πως «για εμάς τους πολιτικούς δεν υπάρχει εισιτήριο διαρκείας για τα χιλιόμετρα που διανύει κανείς, αλλά κρινόμαστε διαρκώς μόνο από τις πράξεις μας». Το εύκολο, τόνισε, είναι να επαναπαύεται κανείς στις δάφνες του παρελθόντος, το δύσκολο να επιβεβαιώνει με την διαρκή παρουσία του το ενδιαφέρον για τις ανάγκες του τόπου του.

Άλλωστε πιστεύει, πως η πραγματικότητα του εκλογικού συστήματος δεν επιτρέπει να αναβιώνουν οι ξεθυμασμένες θεωρίες της «ορφανής» Ροδόπης. «Η Ροδόπη δεν είναι πια ορφανή, αλλά είναι  πιο δυνατή από κάθε άλλη φορά  με το αποτύπωμά της ισχυρό  μέσα στη Βουλή».

Έστρεψε όμως τα βέλη του και προς υποψηφίους από άλλες δημοκρατικές παρατάξεις, σημειώνοντας πως «το ακόμα πιο υποκριτικό είναι ότι κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι οι προοδευτικοί οι δημοκρατικοί πολίτες έπαθαν αμνησία, έχουν μνήμη χρυσόψαρου», την ώρα που γνωρίζουν ποιοι ήταν στον τόπο ανελλιπώς και συγκρούστηκαν τα τέσσερα αυτά χρόνια με τα έργα και τις ημέρες της Δεξιάς για λογαριασμό συνολικά της δημοκρατικής παράταξης, και ποιοι «τους γύρισαν την πλάτη έχοντας ως μοναδικό ενδιαφέρον την  αναζήτηση  της εύκολης εκλογής».

Τέλος, σημείωσε πως σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή αυτά που διακυβεύονται είναι πολύ πιο σημαντικά από τις προσωπικές ιδιοτέλειες του καθενός, σημειώνοντας πως «είναι γνωστό ότι κάποιοι έχουν κάνει επιλογή τη στήριξη τους σε μηχανισμούς, που δρουν για λογαριασμό τρίτων αγνοώντας τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην πολυπολιτισμική μας κοινωνία».

Το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών

Κλείνοντας, υπενθύμισε πως στις 21 Μαΐου οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό προτίμησης ενώ οι δεύτερες, αν γίνουν, με λίστα, και κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν και να απαντήσουν  στα ερωτήματα που θέτει και η δική μας τοπική πραγματικότητα, αν δηλαδή θα κυριαρχήσουν τα κομματικά, τα προσωπικά ιδιοτελή συμφέροντα, ή θα πρυτανεύσει πάνω από όλα αυτά το συμφέρον του τόπου;

«Προοδευτική διακυβέρνηση με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό Τσίπρα; Ή συνέχιση της σκληρής πραγματικότητας, της ανεξέλεγκτης και αλαζονικής αυτοδυναμίας Μητσοτάκη;» ρώτησε, καλώντας όλους να πάρουν την υπόθεση της μεγάλης αυτής μάχης στα δικά τους χέρια και εκφράζοντας την βεβαιότητα πως τελικά θα είναι νικηφόρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.