«Καμπανακι» κινδυνου απο τη Λαικη Συσπειρωση Κομοτηνης

«Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και η λειτουργία τους θα βρεθεί στον αέρα»

«Καμπανάκι» κινδύνου για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί φέτος το Πρόγραμμα “Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής” μετά τον επανασχεδιασμό από το υπουργείο κρούει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κομοτηνής. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για μετέωρη κατάσταση και ρευστό σκηνικό στις δομές των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ στους δήμους, μέχρι και τον Οκτώβρη, καθώς «όπως η πείρα δείχνει, δεν θα ξέρουμε αν θα μπορέσουν να ανοίξουν» λόγω της αλλαγής στο πρόγραμμα που θέλει από φέτος η χρηματοδότηση να πηγαίνει στον ωφελούμενο και όχι στις δομές υλοποίησης.
 
Παράλληλα η δημοτική παράταξη ασκεί κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δίνει το τελικό χτύπημα! Εφαρμόζει ό,τι δεν τόλμησαν οι προηγούμενες!» καλώντας την «να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και η χρηματοδότηση των βρεφικών παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ στους δήμους». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Είμαστε ήδη στις αρχές του Ιούλη και μαθαίνουμε ότι το Πρόγραμμα “Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής”, που για χρόνια έρχονταν να ενισχύσει την λειψή από το κράτος χρηματοδότηση των δημοτικών βρεφικών και παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, αλλάζει ως προς τη μορφή του και μειώνεται παραπέρα η χρηματοδότησή του.
 
Με βάση την πληροφόρηση καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης 5% σε σχέση με πέρσι, μείωση που προστίθεται σε αντίστοιχη της περσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα μόνο στα δυο τελευταία χρόνια να έχουμε 10% μείωση στη χρηματοδότηση του προγράμματος.
 
Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη λιγότερα παιδιά και οικογένειες να μπορούν να βρουν μια θέση στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ. Πρόβλημα που μεγεθύνεται αφού όλοι γνωρίζουμε ότι σταθερά μειώνονται οι ΚΑΠ ως προς τη λειτουργία αυτών των δομών από τότε που πέρασαν στην ευθύνη των δήμων.
 
Όμως πιο επικίνδυνη θεωρούμε την αλλαγή που επέρχεται στο χαρακτήρα και τη μορφή του προγράμματος με βάση τις εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργείων. Για πρώτη φορά η χρηματοδότηση (voucher) θα πηγαίνει στον ωφελούμενο και όχι στη δομή (δημόσια ή ιδιωτική) όπως γίνονταν μέχρι σήμερα και που ως διαδικασία διασφάλιζε να στηρίζονται κύρια οι δημόσιες – δημοτικές δομές.
 
Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, οι δομές των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ στους δήμους, μέχρι και τον Οκτώβρη, όπως η πείρα δείχνει, δεν θα ξέρουμε αν θα μπορέσουν να ανοίξουν. Μέχρι τότε οι δήμοι δεν θα γνωρίζουν ποιοι από τους ωφελουμένους θα επιλέξουν τις δημοτικές δομές, πόσα παιδιά θα υποδεχτούν, ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα που θα λάβουν ώστε να σχεδιάσουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται και μπορούν να ανανεώσουν και τις συμβάσεις τους!
 
Συνολικά οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και η λειτουργία τους θα βρεθεί στον αέρα! Οι δε εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στο πρόγραμμα και που συμβάσεις τους ανανεώνονταν κάθε χρόνο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο και της απόλυσης!
 
Αν το σύστημα αυτό επιτραπεί να επικρατήσει θα σημάνει ραγδαία ανατροπή στην υφισταμένη κατάσταση και λειτουργία των συγκεκριμένων δομών στους δήμους και θα κρίνει συνολικά και το χαρακτήρα και την επιβίωσή τους. Γιατί όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι χωρίς δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων του προσωπικού που είναι συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι παιδικοί σταθμοί αδυνατούν συνολικά να λειτουργήσουν. Γιατί είναι σε όλους γνωστό, δημοτικές αρχές και κυβέρνηση, ότι το μόνιμο προσωπικό στις συγκεκριμένες δομές είναι πια ελάχιστο. Γιατί όλοι επίσης γνωρίζουμε ότι η ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού συναρτάται αποφασιστικά με την ανάγκη του μόνιμου προσωπικού. Μια ανάγκη που καλύπτεται μερικά και πλημμελώς από τη δυνατότητα που έδινε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως προς την ανανέωση των συμβάσεων!
 
Το γνωρίζουμε, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ήρθε για να αποδομήσει μακροπρόθεσμα τις κοινωνικές δομές για παιδί και οικογένεια, να ελαχιστοποιήσει τη χρηματοδότησή τους από το κράτος, να σηκώσει το βάρος μόνη της η οικογένεια.
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνει το τελικό χτύπημα! Εφαρμόζει ό,τι δεν τόλμησαν οι προηγούμενες!
1. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να πάρει πίσω τις απαράδεκτες εξαγγελίες ως προς την υλοποίηση του προγράμματος.
2. Να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και η χρηματοδότηση των βρεφικών παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ στους δήμους. Για να μπορέσουν να ανοίξουν το Σεπτέμβρη και να καλύψουν τις διευρυμένες σήμερα ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των παιδιών τους.
3. Να διασφαλίσει ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις του απασχολουμένου προσωπικού στις δομές και στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει επιτέλους τη μονιμοποίησή τους.
4. Καλούμε την ΚΕΔΕ έστω και την τελευταία στιγμή να απορρίψει την αντιδραστική ανατροπή που φέρνει η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της για το συγκεκριμένο πρόγραμμα!
5. Τους εργαζόμενους και τους γονείς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να καλυφτεί πλήρως και δωρεάν το δικαίωμα του παιδιού στη φροντίδα και την αγωγή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.