«Καμπανακι» απο Ιλχαν για την εκτιμηση των ζημιων σε 7.000 στρεμματα στη Ροδοπη

Αγωνία στους πληγέντες, αφού σήμερα λήγει η προθεσμία δηλώσεων στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ

Ερώτηση για την καταγραφή των φυσικών καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες στο νομό μας από εκτιμητές του ΕΛΓΑ κατέθεσε την Τετάρτη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο βουλευτής Ροδόπης με το Ποτάμι, κ. Αχμέτ Ιλχάν. Οι καταστροφές στις οποίες αναφέρεται ο κ. Ιλχάν είναι αυτές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία της 15ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό Ροδόπης προκάλεσαν ζημιές σε τουλάχιστον 7.000 στρέμματα φυτικής παραγωγής στο δήμο Αρριανών κυρίως, αλλά και στους δήμους Ιάσμου και Μαρώνειας–Σαπών, επίσης.
 
Σχεδόν ολική καταστροφή της φυτικής παραγωγής τους και με μεγάλες απώλειες σε υποδομές και γεωργικά μηχανήματα, καταγράφουν αγρότες και κάτοικοι σε οικισμούς, όπως το Νέο Καληντήριο, το Ομηρικό, ο Δοκός, η Άγρα, ο Πάσσος, η Βραγιά, τα Αρχοντικά, η Φιλύρα, η Κάτω Δροσινή κ.λ.π. Επίσης ζημιές καταγράφονται και σε περιοχές του δήμου Ιάσμου και συγκεκριμένα στο Κοπτερό και στους Αμαξάδες.
 
Ο κ. Ιλχάν υπενθυμίζει πως η προθεσμία δηλώσεων των ζημιών στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς ολοκληρώνεται σήμερα, 30 Ιουνίου, για να διακρίνει ότι «παραμένει όμως μέχρι και σήμερα άγνωστο, παρά τις αγωνιώδεις ερωτήσεις των παραγωγών, πότε θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών, λόγω της αποχής των εκτιμητών του ΕΛΓΑ». «Γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για ανθρώπους με κατά τεκμήριο πολύ χαμηλά εισοδήματα», συμπληρώνει, «που προέρχονται αποκλειστικά από την ενασχόλησή τους με την αγροτική παραγωγή». 

Η ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης συνεχίζει ως εξής:

«Εξ όσων γνωρίζουμε, τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ καλύπτονται προσώρας αποκλειστικά από τις εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων. Παρά την υποχρέωση που είχαν οι κυβερνήσεις να συνεισφέρουν με ένα ποσό στον ΕΛΓΑ για τα λειτουργικά του έξοδα, από το 2011 που ισχύει ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ.
 
Κάθε φορά που γίνεται ζημιά και δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ, στους αγρότες επιβάλλεται υποχρεωτική εισφορά επιπλέον με 1 ευρώ/στρέμμα ή 0,10 λεπτά/δένδρο για να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων.
 
Έτσι, κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εισφορές αγροτών-κτηνοτρόφων που δίνονται στον ΕΛΓΑ είναι περίπου 170-175 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον τα χρήματα για τις εκτιμήσεις σε περίπτωση ζημιών. Από αυτά τα χρήματα πληρώνονταν τα οδοιπορικά οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να γίνονται οι εκτιμήσεις ζημιών και η κυβέρνηση σήμερα δεν φαίνεται να αφήνει περιθώριο εφαρμογής μιας νέας κοινά αποδεκτής συμφωνίας πάνω στο θέμα αυτό, εφόσον υποτίθεται ότι επιθυμεί εξορθολογισμό του συστήματος των οδοιπορικών. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να έχουν σταματήσει οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.
 
Η κυβέρνηση όμως και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και μήνες υπόσχονται στους αγρότες και τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ ότι θα εξασφαλίσουν την καταβολή των οδοιπορικών και την λειτουργία του Οργανισμού.
 
Εφόσον οι εισφορές των παραγωγών υπέρ ΕΛΓΑ φθάνουν έως και τα 175 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, γεννάται εύλογο ερώτημα για τις πραγματικές αιτίες της κυβερνητικής κωλυσιεργίας για την επίλυση του ζητήματος των οδοιπορικών των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.
 
Κυρίως, γιατί απολύτως ζημιωμένοι από αυτή την υπόθεση είναι οι αγρότες που βλέπουν στις φυσικές καταστροφές που απειλούν την βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους, στις υπέρογκες εισφορές και την αυξανόμενη φορολόγηση που καταδυναστεύουν το εισόδημά τους, να προστίθεται και η ανεξήγητη κυβερνητική ασυνέπεια που εντέλει παράγει μόνο επώδυνα αποτελέσματα για όλους».
 
Μετά τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αποστόλου:
 
Α) Υπάρχει η βούληση ώστε τις επόμενες κιόλας μέρες να σπεύσουν για την καταγραφή των ζημιών οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στις περιοχές της Ροδόπης, που χτυπήθηκαν στις 15 Ιουνίου από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα;
Β) Ποιες οι πραγματικές αιτίες της διένεξης της κυβέρνησης με τους εκτιμητές υπαλλήλους του ΕΛΓΑ, από την στιγμή που οι αγρότες παραγωγοί υποβάλλονται ετησίως σε υψηλές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, καλύπτοντας λειτουργικές του ανάγκες;
Γ) Σκέφτεται η κυβέρνηση να συνεισφέρει η ίδια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΓΑ και γιατί δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα αν και αυτό προβλέπεται από το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ;». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.