Κ. Μητσοτακης: Για εμας η αμυνα της χωρας ειναι υπερτατος αυτοσκοπος

Υπογράμμισε πως τα μαχητικά αυτά δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι όποιου επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Σκληρά μηνύματα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του επί του νομοσχεδίου για την προμήθεια των φρεγατών Belharra, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την προμήθεια εξοπλισμών, όπως τα Rafale και τις Belharra, έκανε λόγο για «αμυντική επιλογή με πολιτικό περιεχόμενο, όπως και μια πολιτική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό». Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως με «το τελευταίο καύχημα της ευρωπαϊκής ναυπηγικής η επιφάνεια και ο βυθός της χώρας μας προστατεύονται απόλυτα»

Η ομιλία Μητσοτάκη

«Οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους τέσσερα νέα πλοία μικρότερης επιφάνειας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως για αυτό θα ληφθούν αποφάσεις το καλοκαίρι.

Υπογράμμισε πως σε εξέλιξη βρίσκεται και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.  Έκανε δε λόγο για εξαιρετικά ευνοϊκές τιμές αγοράς, «πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές», αναφερόμενος στις φρεγάτες, ενώ προχώρησε σε ανάλυση των λεπτομερειών για τη σύμβαση προμήθειας των φρεγατών.

Οι ίδιες αρχές διατρέχουν και τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και για τα Rafal που θα μπορούν να συνθέτουν αυτόνομη μοίρα με την προσθήκη 6 μαχητικών στην Πολεμική Αεροπορία, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Rafale, αντίστοιχα με αυτά που εξοπλίζεται η γαλλική Πολεμική Αεροπορία».

Υπογράμμισε πως τα μαχητικά αυτά δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι όποιου επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Για αυτή την παράταξη, η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός»

Ο ίδιος ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» από όλους σχετικά με τα όσα λέγονται από τα κόμματα για το κόστος των εξοπλισμών, τονίζοντας πως «δεν γίνεται να παρουσιαστούν εξονυχιστικά οι συμβάσεις σε δημόσια συνεδρίαση».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση για το κόστος των στρατιωτικών εξοπλισμών.

«Ψηφίζετε ναι στις φρεγάτες και στα οπλικά συστήματα, αλλά λέτε όχι στα αεροσκάφη. Και τα βάζετε σε ένα μίξερ και λέτε παρών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Σας ρωτώ αν αυτό σήμερα είναι υπεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίσατε την συμμαχία με τη Γαλλία καταλαβαίνω ότι ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε και την συμφωνία με την Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, καταψηφίσατε όλα όσα χαιρέτησαν οι Έλληνες».

Ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίσεις για τη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα ότι «η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός», τονίζοντας: «Επιμένετε: Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός; Για αυτή την παράταση η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός»

Σκληρά μηνύματα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και προς την Τουρκία, με φόντο τις προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της γειτονικής χώρας περί αποστρατικοποίησης των νησιών. «Η πόρτα μας παραμένει κλειστή σε κάθε απειλή, αλλά το παράθυρό μας παραμένει ανοιχτό σε διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια με το αμόκ στα ελληνικά νησιά. Κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν την ιστορία το διεθνές δίκαιο και την γεωγραφία, γι’ αυτό πήραν άμεση απάντηση από όλους και να στραφούν σοφότεροι  στα εσωτερικά τους θέματα», είπε.

«Η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες και να αποσπά διεθνή προσοχή από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της, όπως δυστυχώς κάνουν οι γείτονες μας. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση σε κάθε πεδίο και αυτό δείχνει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της και αυτό οφείλει πρώτη να το αντιληφθεί η Δύση».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στη ρωσοουκρανική κρίση, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η Τουρκία εξοπλίζεται με ρωσικό εξοπλισμό: «Δεν υπάρχει κοινό μέτωπο μέσα στο ΝΑΤΟ απέναντι στην Ουκρανία. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο υπάρχει μια αντίφαση: Ένας εταίρος σταθερός και φιλειρηνικός απειλείται από έναν άλλον ο οποίος αγνοεί το διεθνές δίκαιο και ενίοτε τον εκβιάζει εξοπλιζόμενος με ρωσικά σύστημα. Εδώ δε χωρούν πια ίσες αποστάσεις»

«Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα»

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως δεν θα έρθουν οριζόντια μέτρα στήριξης, με φόντο την ακρίβεια και τις αυξήσεις τιμών, απαριθμώντας τις ενέργειες της κυβέρνησής του, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως είπε:

  • Θα συνεχιστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς ιδιωτών αγροτών και επιχειρήσεων
  • Θα ανακοινωθεί νέα αύξηση κατώτατου μισθού πολύ υψηλότερη της πρώτης
  • Τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, με προτεραιότητα την ανακούφιση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών όπως πράξαμε με την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά, «ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπολαίες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω. Κινήσεις που θα ήταν ανάγκαζαν τελικά να καταφύγει στην επιβολή νέων φόρων στερώντας την ανάπτυξη και τις δουλειές που αυτή φέρνει. Με άλλα λόγια δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στην διεθνή αναξιοπιστία».

«Μην απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», είπε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απαριθμώντας μια σειρά από συμβάσεις και διεθνείς συμφωνίες που δεν υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε Τσίπρα θα ήθελα καταρχάς να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως προς τις σημαντικές επιλογές που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν ψηφίσατε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Είπατε παρών. Καταψηφίσατε τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Δεν υπερψηφίζετε τις σημερινές συμφωνίες επικαλούμενος τη διαφωνία με την πρόσθετη αγορά των έξι Rafale», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης:

«Καταγράφετε η ψήφος σας ως ένα ηχηρό παρών. Αντιλαμβάνομαι ότι θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μετά απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία».

«Αναφερθήκατε ότι είχατε προχωρήσει ως κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο φρεγατών Belharra. Δεν είχατε καν αποστείλει την αρχική έκφραση ενδιαφέροντος. Θυμάμαι κάποιες δηλώσεις του τότε υπουργού άμυνας κ. Καμμένου. Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν είχατε κάνει» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Όλοι αναγνωρίζαμε ότι το ΠΝ χρειαζόταν να αποκτήσει καινούργιες φρεγάτες. Το Ναυτικό προέκρινε πάντα τις φρεγάτες Belharra ως επιχειρησιακά πιο κατάλληλες. Υπήρχε ένα ζήτημα σε σχέση με το αρχικό κόστος. Λέτε πολύ σωστά κ. Κατρίνη ότι πρέπει να ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, αυτό κάναμε και εμείς. Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν αθροίσει κανείς όλα τα αιτήματα από τα επιτελεία καταλήγει σε λίστα που προσομοιάζει με κατάλογο χριστουγεννιάτικων δώρων. Φτάσαμε στο σημείο να βρούμε μία ευκαιρία πολύ σημαντική και να αποκτήσουμε τρείς φρεγάτες Μπελαρά στην τιμή των δύο».

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των Belharra, τόνισε πως η τότε κυβέρνηση δεν είχε στείλει καν το γράμμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.