Κ. Αρβανιτης: «Θα πρεπει να δοθουν συγκεκριμενες απαντησεις απο την πολιτεια για το τι εφταιξε για το μεγεθος της καταστροφης»

Ολιγωρία στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία βλέπει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την ετοιμότητά της για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Έβρο, Ροδόπη και όλη τη χώρα, όσο και για ολιγωρία όσο αφορά την επόμενη ημέρα, έκανε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Κώστας Αρβανίτης μέσω του Ράδιο Παρατηρητής, μιλώντας στη Νατάσσα Βαφειάδου.

Ο κ. Αρβανίτης βρέθηκε στην περιοχή μας την Πέμπτη, μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το οποίο επισκέφτηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, και ενημερώθηκε από τους Δημάρχους και άλλους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο κ. Αρβανίτης επιπλέον θεωρεί πως τα φαινόμενα ακραίου λόγου, που έφτασαν και σε πράξεις, όσο αφορά τους παράτυπους μετανάστες, αποτελούν ευθύνη της κυβέρνησης, που καλλιέργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια το αφήγημα αυτό, και το οποίο τώρα γιγαντώνεται και στο τέλος θα απειλήσει και την ίδια.

Απαιτούνται συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ευθύνες

Ο κ. Αρβανίτης ευχήθηκε η ζημιά στην περιοχή να είναι αναστρέψιμη, μιας και πρόκειται για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς και το μεγάλο μέτωπο 100 χιλιομέτρων από τον Έβρο στη Ροδόπη.

Θεωρεί δε πως θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την πολιτεία για το τι έφταιξε για το μέγεθος της καταστροφής. «Μπορεί να ανακάλυψε λίγο καθυστερημένα η κυβέρνηση την κλιματική αλλαγή, αλλά αυτή χτυπάει την πόρτα εδώ και μερικά χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αυτό που ζητάει ο κόσμος είναι να μάθει γιατί ξέφυγε η φωτιά.

Την ίδια ώρα οι Δήμοι έχουν ελάχιστους πόρους για την πυροπροστασία, κάτι που έθιξε κατά την επίσκεψή τους και ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ενώ την ίδια ώρα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία έχουν μείνει αναξιοποίητοι, με την απορρόφηση να έχει μείνει στο 5%.

«Πρέπει να αλλάξει όλος ο σχεδιασμός, και δεν πρέπει να μιλάμε για εποχικούς υπαλλήλους, και με τι εργαλεία ανθρώπινου δυναμικού θα δώσει τη μάχη για τα πλημμύρες που θα έρθουν σε μερικούς μήνες;» αναρωτήθηκε.

Την ίδια ώρα η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια για τους ανθρώπους που ζούσαν μέσα στο δάσος και από το δάσος.

Αιματηρή και καταστροφική εμπειρία

Ο κ. Αρβανίτης σημείωσε πως μετά την αιματηρή και καταστροφική εμπειρία των προηγούμενων ετών, θα πρέπει η πολιτεία να εκφράσει το σχέδιο που θα κάνει, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά, που θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Το χτύπημα στη Δαδιά είναι χτύπημα σε Ευρωπαϊκό Πνεύμονα» σημείωσε, και ενώ θεωρεί πως η κυβέρνηση θα καταφύγει στο αφήγημα για εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, στο οποίο είναι μεν ανοιχτός αν υπάρχουν επίσημα, και όχι διαρρέοντα στοιχεία, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όμως και εκεί, σημασία έχει και πως αντιδρά ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.

Ευθύνη της κυβέρνησης για τα ακραία φαινόμενα

Θεωρεί πάντως πως οι ακραίες εκφράσεις από τους πολίτες, τόσο φυσικά όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκπορεύονται από τον πυρήνα της Κυβέρνησης και της ΝΔ, σημειώνοντας πως συνδέονται και με το αφήγημα που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου, και τις εθνικές εξαιρέσεις, και τον πατριωτισμό των πολιτών της Ροδόπης.

«Αυτό το χυδαίο πράγμα δεν ήρθε σήμερα, έρχεται συχνά, και στο πως αντιμετώπισαν οι κυβερνώντες το μεταναστευτικό, στην λογική του διαχωρισμού σε υπέρ και κατά και το παζλ αυτό έχει συνέχεια, και κλειδώνει» ανέφερε. Θεωρεί όμως πως αυτό αποτελεί μια κοντόφθαλμη λογική, και δεν κατανοούν πως αυτό το φίδι θα μεγαλώσει σε κάποια στιγμή τόσο πολύ που θα δαγκώσει και τους ίδιους.

Για αυτό κάλεσε τους δημοκράτες πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης να υψώσουν τείχους σε αυτά τα φαινόμενα. «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες, όταν έχουμε διαρρέοντα στοιχεία από την ΕΥΠ σε φιλικά μέσα» σημείωσε, και ενώ η Υπηρεσία θα πρέπει πάντα να κάνει τη δουλειά της, τα στοιχεία θα πρέπει να δίνονται εμπιστευτικά στις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι σαν διαρροές για να προστατεύουν το ιδεολογικό αφήγημα ενός κόμματος.

Η ομορφιά της χώρας είναι τέτοια γιατί συνυπάρχουν άνθρωποι με πολλά χρώματα, γεύσεις, αισθητική, και μας κάνουν ξεχωριστούς σαν χώρα, και πρέπει να υψώσουμε αυτό που είδαμε στα χωριά της Ροδόπης, να είναι μαζί όλοι δηλαδή» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.