Ημεριδα για τα εργα Οδικης Ασφαλειας του ΕΣΠΑ διοργανωσε η Περιφερεια ΑΜΘ στην Ξανθη

Έργα της Περιφερειακής Διοίκησης που υλοποιούνται και αυτά που σχεδιάζονται παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος

Την πολιτική της Διοίκησής του στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια στην Ξάνθη.

Ο κ. Μέτιος ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις επιπτώσεις που έχουν τα τροχαία ατυχήματα διεθνώς όσον αφορά την απώλεια ανθρώπινων ζωών, την υποβάθμιση του επιπέδου ζωής ατόμων που έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα, τη ζημία σε οχήματα και υποδομές, τη μείωση της παραγωγικότητας, το οικονομικό κόστος κ.ά.

Ανέφερε ότι το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας είναι παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τα κράτη-μέλη και από τις Περιφέρειες την εκπόνηση Σχεδίων Οδικής Ασφάλειας.

Ο κ. Μέτιος τόνισε πως η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει εκπονήσει και επικαιροποιεί το δικό της Ολοκληρωμένο Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ.

Την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 εντάχθηκαν για χρηματοδότηση 15 έργα Οδικής Ασφάλειας συνολικού προϋπολογισμού 35,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικά για την ΠΕ Ροδόπης τα έργα που εντάχθηκαν είναι τα εξής:

  • Συντήρηση του δρόμου Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή ––   Αρριανά π/υ 2,2 εκ. ευρώ (εκτελείται)
  • Βελτίωση του δρόμου Ίασμος – Κοπτερό, π/υ 5,1 εκ. ευρώ (υπογράφεται η σύμβαση)
  • Κατασκευή νέας γέφυρας στο Κόσμιο στην ίδια θέση με τη σημερινή, π/υ 2,2 εκ. ευρώ (εκτελείται)
  • Βελτίωση οδικής ασφάλειας ΠΕ Ροδόπης, π/υ 1 εκ. ευρώ (εκτελείται)

Τα έργα που έρχονται

Στη νέα Προγραμματική Περίοδο, ο κ. Μέτιος τόνισε ότι η Περιφέρεια διαθέτει ακόμα περισσότερους πόρους και θέτει σε προτεραιότητα 28 έργα Οδικής Ασφάλειας συνολικού προϋπολογισμού περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την ΠΕ Ροδόπης περιλαμβάνει τα εξής έργα:

  • Ανακατασκευή δρόμου από Κοπτερό έως όρια νομού Ξάνθης, π/υ 6 εκ. €
  • Κατασκευή ποδηλατόδρομου από την Κομοτηνή προς τον οικισμό Κοσμίου και προς το ΔΠΘ, π/υ 4,1 εκ. €
  • Βελτίωση Παραλιακής οδού Ιμέρου – Μαρώνειας, π/υ 8 εκ. €
  • Βελτίωση του δρόμου από ανατολικό κόμβο Κομοτηνής έως την είσοδο Ροδίτη, π/υ 6,1 εκ. €

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος μίλησε για το πλαίσιο σχεδιασμού των δράσεων στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας ενώ στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» παρουσίασε τα αποτελέσματα της Α΄ Φάσης του Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας ΑΜΘ 2021-2027.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.