Ιλχαν Αχμετ: «Σε ατυπο lockdown μπαινει και παλι η εστιαση»

Στήριξη του κλάδου ζητά ο βουλευτής Ροδόπης

Στις συνέπειες των νέων μέτρων για την αναχαίτιση διάδοσης του κορωνοϊού στην εστίαση αναφέρεται ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Αχμέτ Ιλχάν σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών. Ο βουλευτής κάνει λόγο για άτυπο lockdown της εστίασης, ζητώντας τη στήριξη του κλάδου καθώς τα προβλήματα που δημιουργούνται «θέτουν σε αναπότρεπτο κίνδυνο την βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων».

Ολόκληρη η ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης είναι η εξής:

«Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις της εστίασης καθώς τα νέα μέτρα  που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα οποία προβλέπονται rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης,  δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας  παραμένει ανεμβολίαστο ενώ ταυτόχρονα αναφύονται τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown. 

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να λαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης προς τον συγκεκριμένο κλάδου.

Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί  για μια ακόμα φορά να σηκώνει στις πλάτες της όλο το βάρος η εστίαση που παρέμεινε κλειστή για μήνες και συσσώρευσε χρέη και ζημίες. 

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε αναπότρεπτο κίνδυνο την βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων

Καθίσταται μετά από αυτά πρόδηλη η ανάγκη για την κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.   

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

Α) Προτίθεστε να ενισχύσετε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής;

Β) Σκοπεύετε να προβείτε σε μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023;

Γ) Θα φέρετε νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.