Ιλχαν Αχμετ: «Η υποθεση των πυροπληκτων της Ροδοπης και των περιβαλλοντικων συνεπειων ειναι πολυ μεγαλες για να αντιμετωπιζονται ως ησσονος σημασιας ζητημα»

Να αναλάβουν δράση καλεί πέντε συναρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ροδόπης

Γρήγορα αντανακλαστικά συμμεριζόμενος την αγωνία των κατοίκων των οικισμών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου επιδεικνύει ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ. Μετά την επισήμανση των κατοίκων πως μέχρι σήμερα και με τον χειμώνα να δηλώνει «παρών», δεν έλαβαν καμία απάντηση και δεν είδαν καμία αντίδραση από τους αρμοδίους στο υπόμνημα που συνέταξαν και απέστειλαν, ο βουλευτής επανέρχεται στο θέμα θέτοντας προ των ευθυνών τους πέντε συναρμόδιους υπουργούς.

Μέσω αναφοράς που  κατέθεσε ο βουλευτής τονίζει πως στις πυρόπληκτες περιοχές «εντοπίζονται δεκάδες αποτεφρωμένες κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κυρίως σε παρυφές οικισμών με άμεση γειτνίαση με το δάσος, όπως συνέβη στον Σώστη, στον Ληνό και τον Πολύανθο».

Ταυτόχρονα επικαλείται το υπόμνημα που συνέταξε η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Δημοτικής Ενότητας Σώστη του Δήμου Ιάσμου (το οποίο και κατέθεσε ολόκληρο), και σταχυολογεί τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα έως σήμερα, καίτοι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής αναφέρει τα εξής:

«Α) Αποδεδειγμένες πλημμέλειες στον συντονισμό, την αποστολή μέσων και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Β) Αναγκαία η άμεση αποζημίωση για τα καταστραφέντα ακίνητα από την πυρκαγιά.

Γ) Χρηματοδότηση των πυρόπληκτων για την έκδοση αδειών ανέγερσης ή κατεδάφισης προκειμένου για την επισκευή κατεστραμμένων οικιών, αποθηκών ή άλλων κτισμάτων ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την συμπλήρωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για να λάβουν τις κατά νόμο αποζημιώσεις και ενώ μετά τα όσα υπέστησαν, βρίσκονται, ήδη, σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Δ) Αναλόγως και για τις παραγωγικές καλλιέργειες προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανασύστασή τους και η ένταξή τους στην παραγωγική καλλιέργεια το συντομότερο δυνατό.

Ε) «Επιπόλαιη» εκτίμηση των ιθυνόντων για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ελαιόδεντρα καθώς δεν έχει εκτιμηθεί σωστά ο λόγος μεταξύ κόστους –διαφυγόντων κερδών, με αποτέλεσμα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις να είναι εξαιρετικά χαμηλές. Το ίδιο ισχύει και για τα μελισσοσμήνη που έχουν καταστραφεί. 

ΣΤ) Για τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες της περιοχής που καλλιεργούν ελιές, κεράσια, καρυδιές, αμπελώνες, μελισσοσμήνη και αφθονούν στην περιοχή συμβάλλοντας αποφασιστικά στην τοπική οικονομία, δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση.     

Ζ) Αν έγιναν και ποιες συγκεκριμένες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των αναμενόμενων πλημμυρικών φαινομένων μετά την αποψίλωση του δασικού πλούτου στο Παπίκιο Όρος από τις εκτεταμένες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 καθώς και εκείνης του Οκτωβρίου του 2022».

«Η υπόθεση των πυρόπληκτων της Ροδόπης και των συνεπειών της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελέσθηκε είναι πολύ μεγάλες για να αντιμετωπίζονται ως ένα δευτερεύον και ήσσονος σημασίας ζήτημα» τονίζει με νόημα κλείνοντας την αναφορά του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.