Ιλχαν Αχμετ: «Η υγεια των πολιτων δεν ειναι πεδιο ασκησης των ιδεολογικων σας εμμονων»

Σφοδρή κριτική από τον βουλευτή Ροδόπης για το νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους»

«Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν γίνεται με τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους για όλα»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε πως η εικονική πραγματικότητα που το φιλικό προς την κυβέρνηση μιντιακό σύστημα έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει γύρω από το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «έκθεση ιδεών».

«Έχουμε στα χέρια μας μία ωραία περιγραφή των όσων χρειάζονται οι πολίτες από ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, μία παρουσίαση χωρίς στρατηγική, χωρίς πραγματικές λύσεις, χωρίς χρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Οι εκθέσεις ιδεών, όμως, όσο καλές και αν είναι δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά τα συντηρούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει…»

Ο Ιλχάν Αχμέτ κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως επί 33 μήνες αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με διαχειριστικά νομοσχέδια που «μπαλώνουν», αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα, χάνοντας ουσιαστικά την ευκαιρία που δημιούργησε η πανδημία για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Παράλληλα, επεσήμανε πως η γνωστή παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στο συζητούμενο νομοσχέδιο, το οποίο βρίθει Υπουργικών Αποφάσεων και ΚΥΑ, για όλα τα σοβαρά ζητήματα που επιχειρεί να ρυθμίσει χωρίς, όμως, να τα εξειδικεύει και να τα συγκεκριμενοποιεί.

«Ποιο είναι το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου – ιδιωτικού τομέα; Πού είναι οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων; Ποια είναι τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για την εγγραφή σε προσωπικό γιατρό; Πώς καθορίζονται οι αμοιβές των γιατρών; Και πώς θα πραγματοποιηθεί η δημιουργία οργανισμών στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Απαντήσεις δεν υπάρχουν παρότι υποτίθεται πως για όλα αυτά συζητούμε σήμερα. Μας ζητάτε «λευκή επιταγή» για να τα υλοποιήσετε κάπου σε ένα αόριστο μέλλον με τον τρόπο που εσείς θα επιλέξετε», συμπλήρωσε.

«Το 90% των πολιτών δεν έχει Οικογενειακό Γιατρό και το 60% των παιδιών δεν έχει συμβεβλημένο Παιδίατρο»

Σχετικά με το πιο πολυδιαφημισμένο θέμα του νομοσχεδίου, δηλαδή τον «προσωπικό» γιατρό, ο Ιλχάν Αχμέτ ανέφερε πως ουσιαστικά έχουμε μόνο μια μετονομασία του «οικογενειακού» γιατρού, λέγοντας: «Γιατρός για όλους δεν γίνεται χωρίς Γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 800 γιατροί συμβεβλημένοι στο σύστημα. Το 90% των πολιτών δεν έχει Οικογενειακό Γιατρό και το 60% των παιδιών δεν έχει συμβεβλημένο Παιδίατρο. Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν γίνεται με τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους για όλα».

«Η υγεία των πολιτών δεν είναι κομματικό θέμα, δεν είναι ένα πεδίο άσκησης των ιδεολογικών σας εμμονών», είπε ο βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, συμπληρώνοντας πως η τακτική της απαξίωσης και της παρακμής των δημόσιων δομών ως ευκαιρία και παράθυρο εισόδου της ιδιωτικής αγοράς είναι εμφανής μέσα στο νομοσχέδιο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Ιλχάν Αχμέτ σημείωσε πως για το Κίνημα Αλλαγής η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνιστά κορυφαίο και ταυτοτικό θέμα και για αυτό το λόγο έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ σταθερά διεκδικεί την αύξηση των κονδυλίων για την υγεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.