Ιλχαν Αχμετ: Η εκλογη μου θα ειναι μια ανασα ελευθεριας για την Θρακη

Ως μια «ανάσα ελευθερίας» περιγράφει την επανεκλογή του στο ελληνικό κοινοβούλιο, την οποία διεκδικεί εκ νέου με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο εν ενεργεία βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος κ. Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος παρέθεσε μια συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

Η τετραετία που ακολούθησε των εκλογών του 2019 αποτέλεσε για τον ίδιο μια δύσκολη θητεία, όχι επί των στόχων που έθεσε και πέτυχε, ή όχι, εντός του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά για τα όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει εκτός αυτού, με προσωπικές επιθέσεις, που ωστόσο όπως τόνισε δεν κατάφεραν να αλλάξουν ούτε τον τρόπο σκέψης του, ούτε να ανακάμψουν την πολιτική του σταδιοδρομία.

Ο ίδιος κατέρχεται εκ νέου στην «μάχη» των εθνικών εκλογών, με στόχο όπως τόνισε «εφόσον οι συμπολίτες μου αποφασίσουν ότι θα είμαι και πάλι αντιπρόσωπός τους στην Βουλή, η Θράκη να πάρει μια ανάσα ελευθερίας». Στόχος άλλωστε για την επίτευξη του οποίου ο ίδιος απευθύνεται σε σύσσωμη την τοπική κοινωνία, χριστιανούς και μουσουλμάνους, ώστε όπως επισημαίνει «η Θράκη να πάει σε ένα άλλο επίπεδο».

Ιλχάν Αχμέτ όμως…

«Έχω υποχρέωση έναντι της Θράκης και των Θρακών, χριστιανών και μουσουλμάνων, να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων»

ΠτΘ: κ.Αχμέτ ο χρόνος που μεσολάβησε από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του 2019, αναμφισβήτητα για εσάς, ήταν δύσκολος, υπό την έννοια ότι κληθήκατε να αντιμετωπίσετε μια σειρά ζητημάτων και προσωπικών επιθέσεων. Άλλαξε η τετραετία αυτή τον τρόπο σκέψης σας για την πολιτική και τον τρόπο απεύθυνσής σας προς τους πολίτες;

Ι.Α.: Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη, στο ΠΑΣΟΚ. Εκφράζω την εκτίμησή μου σε αυτή την μακρά πολιτική μου διαδρομή και για τον Φώτη Κουβέλη, αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη που με τους οποίους συμπορεύτηκα για κάποιες περιόδους. Η γενικότερη στάση μου, όμως, στα μείζονα πολιτικά προτάγματα δεν άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια. Μιλώ για την ειρήνη, δεν είμαι των άκρων. Λέω ότι πέρα από την προσωπική ταυτότητα του καθενός, την καταγωγή, την θρησκεία, οφείλουμε να σεβόμαστε τις συνθήκες. Δεν είναι άνθρωπος που θα κάνω συμφωνίες με συστήματα ή θα χειραγωγηθώ. Αυτή ήταν και είναι πάντοτε η προσωπική μου ατζέντα.

Ποια είναι όμως η διαφορά αυτής της τετραετίας και των χυδαίων και άδικων επιθέσεων που δέχτηκα από ορισμένα συστήματα; Καταρχήν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία δύο χρόνια μπήκαν σε μια πολύ άσχημη δίνη, με πολύ άσχημα αποτελέσματα στην ψυχολογία της μειονότητας. Σε αυτό το κλίμα, εγώ δεν υπερθεμάτισα στην ένταση και προσπάθησα να κρατήσω όρθια την μειονότητα και την Θράκη, να μην μπούνε σε αυτή την δίνη, γιατί δεν ήξερα μέχρι που θα πήγαινε αυτή η ιστορία. Έπρεπε να συμπεριφερθώ ως ένας υπεύθυνος πολιτικός και όχι ως ένας βουλευτής που σπεύδει να καταγάγει οφέλη από τον λαϊκισμό, να πάω στο εύκολο και να σκέφτομαι μόνο την επανεκλογή μου. Αν επέλεγα αυτή την λογική, θα κρυβόμουνα, θα έκανα άλλα πράγματα. Εφόσον αυτοί οι άνθρωποι με τίμησαν για χρόνια, έχω υποχρέωση έναντι της Θράκης και των Θρακών, χριστιανών και μουσουλμάνων, να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό τρέλανε κάποιους γιατί δεν βόλευε την ατζέντα τους. Βέβαια, η ιστορία με δικαίωσε. Διότι από το Νοέμβριο του 2022 που επισκέφθηκα το τουρκικό κοινοβούλιο, διαπίστωσα ότι το κλίμα θα αλλάξει και σήμερα βλέπουμε ότι έχουμε μια θεαματική αλλαγή. Άρα, ο αγώνας μου δικαιώνεται. Μα θα μου πείτε ότι εκδόθηκαν τόσες αποφάσεις εναντίον μου. Αυτές οι επιθέσεις που δέχτηκα από την Συμβουλευτική Επιτροπή με γελοίες δικαιολογίες ότι παραβρέθηκα στην παράδοση των αεροπλάνων RAFAL στην Αθήνα κ.α. είναι ακριβώς αυτό. Εγώ, έτσι κι αλλιώς είμαι  μέλος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Το ότι παραβρέθηκα εκεί δεν σημαίνει ότι εγώ και οποιοσδήποτε Έλληνας βουλευτής, θέλει αυτά τα αεροπλάνα να σηκωθούν και να βομβαρδίσουν μια γειτονική χώρα. Εμείς υποστηρίζουμε πως η άμυνα κάθε χώρας, είναι για αποτροπή και όχι για επίθεση. Αυτά ήταν γελοίες αφορμές και μεθοδευμένες επιθέσεις. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Κράτησα μια υπεύθυνη στάση και δικαιώνομαι καθημερινά από τους χριστιανούς και τους μειονοτικούς συμπολίτες μου οι οποίοι το επιβραβεύουν αυτό και νομίζω ότι έτσι θα δώσουμε και ένα μήνυμα στην νεολαία μετά τις 21 Μαΐου.

Μετά τις 21 Μαΐου εάν οι συμπολίτες μου αποφασίσουν ότι θα είμαι και πάλι αντιπρόσωπος τους στην Βουλή, η Θράκη θα πάρει μια ανάσα ελευθερίας. Ζητάω ψήφο και από τους χριστιανούς συμπολίτες μου και αυτό ξινίζει κάποιους και μου λένε μην περιμένεις τίποτα. Όταν ο κ. Στυλιανίδης έπαιρνε ψήφους από τους μουσουλμάνους συμπολίτες του, με είδατε εμένα ποτέ να βγω και να το καταγγείλω ως γεγονός;

Αν είμαι άξιος και έχω δείξει δείγματα γραφής με την δουλειά μου, με την στάση μου τόσα χρόνια, γιατί να μην με ψηφίσουν κι εμένα, αν συμφωνούν με τις ιδέες μου και την πολιτική μου συμπεριφορά; Θεωρώ ότι έσπασα με τις πράξεις μου το στεγανό ότι ο μειονοτικός βουλευτής θα ασχολείται μόνο με τα μειονοτικά θέματα.

Πέρα από τον κυκλώνα των ελληνοτουρκικών που επέλεξαν εμένα ως δυνατότερο για να με «τιμωρήσουν» ή να με υποτάξουν, ήταν και το θέμα ότι εγώ εργαζόμουν για όλη την περιοχή, κάτι που τους ενοχλούσε. Και το έγραψαν, δεν το λέω μόνος μου αυτό. Μεγάλες μειονοτικές εφημερίδες αρθρογράφησαν πάνω σε αυτό το θέμα και είπαν μάλιστα ότι βρέθηκα «εκτός άξονα». Ποιος είναι όμως άξονας; Ο άξονας είναι το κοινό καλό. Το ότι πήγα και ενδιαφέρθηκα για τους αλιείς στον Ίμερο και επικοινώνησα μπροστά τους με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Κεδίκογλου, για να ανοίξει το λιμάνι και να αλιεύσουν τις γαρίδες τους, ακόμα και αυτό έγινε θέμα σε μια μειονοτική εφημερίδα που έγραψε «τι δουλειά έχεις εσύ στον Ίμερο να ασχολείσαι με τους ψαράδες;. Γι αυτό στις 21 Μαΐου δίνουμε με την ψήφο μας μήνυμα δημοκρατίας προς πάσα κατεύθυνση».

«Ως Θρακιώτες δεν πρέπει να τρώμε τις σάρκες μεταξύ μας»

ΠτΘ: Πριν από λίγες ημέρες επισκεφθήκατε την Αναπτυξιακή Ροδόπης, τον καθ’ ύλην αρμόδιο δηλαδή φορέα για επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα της περιοχής.

Ι.Α.: Με τον κ. Στάθη Κεφαλίδη τον οποίο γνωρίζω και εκτιμώ ιδιαίτερα για την τεχνογνωσία, την υπομονή και την επιμονή του στην διεκδίκηση και υλοποίηση των στόχων που βάζει, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μαζί την εξέλιξη του  προγράμματος LEADER. Μαζί με τους συνεργάτες του στην Αναπτυξιακή, τον κ. Λουρίκα και τον κ. Τσαλικίδη κατάφεραν να τριπλασιάσουν τον αρχικό προϋπολογισμό και από τα 6 εκατομμύρια να τον πάνε δυνητικά έως τα 20 εκατομμύρια. Αυτό δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε εύκολο να γίνει, θέλει δουλειά. Εμείς ως Θρακιώτες δεν πρέπει να τρώμε τις σάρκες μεταξύ μας. Πρέπει να παινεύουμε και ανυψώνουμε το ηθικό των ανθρώπων που πετυχαίνουν τους στόχους τους για την περιοχή μας.

Σε συνδυασμό και με την επίκαιρη ερώτησή μου στην Βουλή για την απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε εκατοντάδες συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα στον ορεινό όγκο ώστε να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, να δημιουργηθούν πιθανώς ορισμένα καταλύματα και να αναπτύξουμε την τουριστική κίνηση στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, σύμφωνα με το πρότυπο της κοιλάδας του Νέστου αλλά και στην ορεινή Ξάνθη. Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησα και για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στο νομό Ροδόπης από το οποίο έχουμε να αντλήσουμε από μία χοάνη 36 εκατομμύριων ευρών τα επόμενα χρόνια. Δεύτερο εργαλείο είναι η νέα ΚΑΠ στο πλαίσιο της οποία είναι ενταγμένη η πρότασή μου που συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για την ειδική στρεμματική ενίσχυση των αγροτών που δραστηριοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ενώ και ένα τρίτο εργαλείο είναι το ΕΣΠΑ, και οι κοινοτικές πρωτοβουλίες όπως είναι το LEADER που συμβάλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές.

Από την πλευρά μου μετά τις εκλογές θα προσκαλέσω συσκέψεις για τα μείζονα αναπτυξιακά προτάγματα της Ροδόπης. Το σημαντικότερο από αυτά το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Ο κ. Μέτιος με ενημέρωσε ότι τα έργα υποδομής τα πήρε στην σχετική δημοπρασία που έλαβε χώρα μια αξιόπιστη εργοληπτική εταιρία και υπό αυτή την έννοια θα προχωρήσουν. Το σημαντικό όμως είναι να ξεπαγώσει ο διαγωνισμός που σε πρώτη φάση κηρύχθηκε άγονος από το ΙΣΝ μετά τις πολύ υψηλές προσφορές που δόθηκαν από τις εργολαβικές εταιρίες και σε κάθε περίπτωση να συνδράμει η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό εφόσον παραστεί ανάγκη για να μην τιναχθεί στον αέρα αυτό το μεγάλο εγχείρημα – όνειρο για τον τόπο μας.

Για το Φράγμα Κομψάτου, ακούω να εκφράζονται αμφιβολίες. Δεν εγκαταλείπω την διεκδίκηση όποια κι είναι η επόμενη κυβέρνηση. Δεν είναι ζητήματα κομματικών αντιπαραθέσεων αυτά τα μεγάλα διεκδικούμενα έργα για την περιοχή μας. Ήμουν άλλωστε εκείνος που από την πρώτη στιγμή ζήτησα το Φράγμα Κομψάτου να χαρακτηριστεί ως έργο «Εθνικής Στρατηγικής Σημασίας» και να προτεραιποιηθεί ως η κορυφαία διεκδίκηση της Ροδόπης για τα επόμενα χρόνια.

«Η Ροδόπη δεν έχει πρόβλημα εκπροσώπησης όπως κάποιοι διατείνονται»

Η Ροδόπη δεν έχει πρόβλημα εκπροσώπησης όπως κάποιοι διατείνονται. Μέσα βάζω και τον Τάκη Χαρίτου που δίνει αγώνα για τον καθημερινό άνθρωπο αλλά και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που και αυτός από την πλευρά του ως κυβερνητικός βουλευτής αυτή την τετραετία έκανε την προσπάθειά του στην Αθήνα. Το θέμα της Ροδόπης είναι ότι η Αθήνα δεν κινητοποιείται εύκολα. Αν καταλάβουν ότι είμαστε πέρα από κόμματα ενωμένοι, νομίζω ότι τότε θα έχουμε αποτέλεσμα.

Με τον Τάκη Χαρίτου μπορεί να μας χωρίζουν πολλά ιδεολογικά ζητήματα, αλλά πρέπει να του αναγνωρίσω ότι κατάφερε να ξεφύγει από την στείρα λογική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που λέει ότι καταθέτει ερωτήσεις μόνο για θέματα που συμπλέουν με τις κεντρικές κατευθύνσεις του κόμματος του και θα χαιρόμουν να συνεργαστούμε και στην επόμενη Βουλή. Δεν διαχωρίζω συναδέλφους μου, αλλά καταθέτω κάτι που το έχω βιώσει και αυτό είναι ότι η κοινή διεκδίκηση της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση βοηθάει και τον τόπο, και την ίδια την κυβέρνηση, αλλά και τον Ευριπίδη – και κάθε Ευριπίδη – που καλείται να φέρει έμπρακτα αποτελέσματα μέσα από την άσκηση της εξουσίας για την περιοχή του.

Αντιθέτως με στεναχωρεί η κριτική που ακούω να εκπέμπεται τελευταία ότι η Ροδόπη δεν έχει καλή εκπροσώπηση, είναι λίγο βαρύ. Μπορείς να πεις ποιες είναι οι δικές σου προτάσεις, να καταθέσεις το πρόγραμμά σου, ή να κάνεις τον απολογισμό σου. Τι έκανες για τον τόπο σου όταν είχες την ευκαιρία να ασκήσεις εξουσία μέσα από υψηλές θέσεις και υψηλά καθήκοντα, μέσα από τα σαλόνια, τι έφερες για την περιοχή σου; Θέλω να ακούσω προτάσεις, όχι αρνητισμό, όχι καλλιέργεια ψευτο-αφηγημάτων προς την τοπική κοινωνία. Αυτό το πράγμα σε απομακρύνει από την πραγματική πολιτική, από τα βασικά διακυβεύματα και σε πάει σε άλλο μονοπάτι. Σε οδηγεί στην παραπολιτική «να οδηγήσω τον λαό στην κάλπη με άλλα σκεπτικά και όχι με τα πραγματικά ζητήματα και διλλήματα των εκλογών». Είναι λανθασμένη η αναφορά σε επιλογή στην βάση καταγωγής ή θρησκείας ή στείρας κομματικής ταμπέλας και όχι στην βάση της αξιοκρατίας και του έργου που παράχθηκε. Αυτό νομίζω είναι ό,τι χειρότερο μπορεί κάποιος να κάνει για την περιοχή».  

«Είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και να διεκδικήσω την ψήφο από τους ψηφοφόρους, όλων των κομμάτων χωρίς στεγανά και αποκλεισμούς»

ΠτΘ: Οι εθνικές εκλογές απέχουν σχεδόν δύο μήνες και πλέον έχουμε σχεδόν συμπληρωμένο το παζλ των υποψηφίων και για τον νομό μας. Ποια είναι η άποψή σας για τα ψηφοδέλτια και τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων για την περιοχή;

Ι.Α.: Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο στη Ροδόπη. Δεν υπεισέρχομαι στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων, ωστόσο ακούω  ότι στη Ν.Δ. υπάρχουν δυσαρέσκειες. Έχουν περάσει οι εποχές που κρατούσες τους ψηφοφόρους μέσα στα κομματικά τείχη και αυτοί δεν μπορούσαν νε μετακινηθούν αλλού. Αντιθέτως, πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να εκτονωθούν οι δυσαρεστημένοι ψηφίζοντας έναν άλλο υποψήφιο, ενός άλλου κόμματος και είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και να διεκδικήσω την ψήφο από τους ψηφοφόρους, όλων των κομμάτων χωρίς στεγανά και αποκλεισμούς.

Σε ό,τι αφορά το ΜεΡΑ25 ανακοινώθηκαν τρεις υποψήφιοι χωρίς να είναι υποχρεωτικό από το νόμο να είναι πέντε. Οφείλω όμως σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω κάτι. Δημοσιεύθηκε ένα φυλλάδιο στην τουρκική γλώσσα με θέσεις για την μειονότητα. Καταρχήν, δεν είναι το μόνο κόμμα που έχει θέσεις για την μειονότητα. Όταν όμως εγώ πήρα αυτό το φυλλάδιο να το διαβάσω έμεινα έκπληκτος, γιατί είχε αλλοιωθεί εντελώς το πρόγραμμα του ΜεΡΑ25 σε σχέση με αυτά που γράφονται και είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΜεΡΑ25. Έχουν αλλοιωθεί λέξεις, είτε τις είχαν κρύψει, είτε τις είχαν αντικαταστήσει είτε είχαν προσθέσει κάποια πράγματα. Αυτό έγινε για να εξαπατήσουν την μειονότητα. Για παράδειγμα το ΜεΡΑ25συμφωνεί με το νόμο για τον διορισμό του Μουφτή τον οποίο άλλωστε ψήφισε το καλοκαίρι του 2022 στην Βουλή και απλώς σημειώνει ότι στο σώμα των εκλεκτόρων του Μουφτή πρέπει να συμπεριληφθούν και γυναίκες ιεροδιδάσκαλοι. Επειδή όμως αυτό σε κάποιους δεν άρεσε, καθώς αντιτίθενται και θέλουν κάτι άλλο, αυτό το κομμάτι το εξαφάνισαν και λένε εκλογή Μουφτή. Για τα νηπιαγωγεία λένε ότι πρέπει να προστατευτούν και οι γλωσσικές μειονότητες και λέγοντας αυτό το ΜεΡΑ25 εννοεί ξεκάθαρα την πομακική γλώσσα. Αυτό τώρα δεν τους άρεσε και το εξαφάνισαν, επίσης. Αυτή η προσπάθεια δεν βοηθάει την Θράκη και είναι υποτιμητικό για το ΜεΡΑ25. Εκτός κι αν ο Βαρουφάκης είναι τόσο λαϊκιστής που με την ανοχή του αφήνει να αλλοιωθεί το πρόγραμμα του προκειμένου να πάρει πέντε ψήφους παραπάνω. Όμως αυτή η ψευδής προσδοκία, η εκμετάλλευση ενός κόμματος, η δημιουργία ψευδαισθήσεων στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους στην περιοχή πυροδοτεί περαιτέρω το κλίμα και δεν βοηθάει. Αν όντως πίστευαν αυτά που λένε δεν θα με ενοχλούσε, είναι δικαίωμά τους, αλλά με ενοχλεί να προβάλλεται ως υπαρκτή πολιτική θέση κάτι που δεν υπάρχει.

«Το δύσκολο είναι να οδηγείς την βάρκα σε θαλασσοταραχή και όχι σε νηνεμία»

ΠτΘ: Που θέτετε εσείς προσωπικά τον πήχη για τις προσεχείς εκλογές;

Ι.Α.: «Είμαι βουλευτής που δουλεύει μέσα στον κόσμο, καταθέτει προτάσεις, παίρνει πρωτοβουλίες και δεν διστάζει να συνεργαστεί με κυβερνήσεις αντιπάλων κομμάτων για να πετύχει τους στόχους του για την Ροδόπη. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την προηγούμενη τετραετία με κυβέρνηση Σύριζα έλαβα 11.000 ψήφους. Στόχος μου σε αυτές τις εκλογές είναι να πάω πάνω από αυτό το νούμερο αν και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι μειώνεται ο πληθυσμός με την φυγή των νέων ιδιαίτερα στην μετανάστευση προς εύρεση εργασίας. Σε κάθε περίπτωση είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα ποσοστά μας θα ανεβούν.

Το δύσκολο είναι να οδηγείς την βάρκα σε θαλασσοταραχή και όχι σε νηνεμία. Καταλαβαίνω τον κόσμο που ταράχθηκε από όσα συνέβησαν αυτά τα τελευταία χρόνια, αλλά έχω την γνώση και την εμπειρία να τα αντιπαρέλθω. Όρθιος ζητώ και πάλι με εντιμότητα και καθαρό πρόσωπο απέναντί τους να με εμπιστευθούν και πάλι.

Καταφέραμε να πάμε την βάρκα μαζί με το πλήρωμα σε ήρεμα νερά, οι εντάσεις τώρα τελειώνουν, είμαι πολύ ευχαριστημένος γι αυτό και εύχομαι και προσεύχομαι οι δύο ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας που θα αναδείξουν οι λαοί μέσα από τις εκλογές τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να δούμε από εδώ και πέρα καλύτερες μέρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.