Ιλχαν Αχμετ: «Εμεις οταν κανουμε μια μεταρρυθμιση την κανουμε χωρις μισολογα»

Σημαντικές ελλείψεις στο νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών διαπιστώνει ο βουλευτής Ροδόπης

Στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις».

Ο Τομεάρχης ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε πως το συζητούμενο νομοσχέδιο έρχεται να φέρει απαραίτητες ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων που είναι βέβαιο πως στα επόμενα χρόνια θα αναδειχτούν ως κεντρικά στο δημόσιο διάλογο, καθώς όλο και περισσότερο θα απασχολούν και θα επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η χρήση drones όχι μόνο στις ταχυμεταφορές αλλά και αλλού,  οι αλυσίδες συστοιχιών (blockchain), οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές δεν βρίσκονται κάπου στο μακρινό μέλλον, αλλά είναι ήδη εδώ και ως εκ τούτου η νομοθέτηση κανόνων για αυτή την καινούργια πραγματικότητα είναι επιβεβλημένη», είπε χαρακτηριστικά.

Γενικόλογο, ασαφές και ελλιπές το νομοσχέδιο

Ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε πως ο φιλόδοξος τίτλος του νομοσχεδίου δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο του, καθώς είναι γενικόλογο, ασαφές και ελλιπές, ενώ παράλληλα στα άρθρα που αναφέρονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) φαίνεται να μην λαμβάνεται υπόψη η ευρωπαϊκή προσέγγιση, αφού απουσιάζουν εντελώς κανόνες που να ταξινομούν τα εν λόγω αλγοριθμικά συστήματα με βάση τον κίνδυνο.

Αναφερόμενος στο θέμα της κυβερνοασφάλειας ο Ιλχάν Αχμέτ είπε πως το πρόβλημα δεν λύνεται με Επιτροπές και Παρατηρητήρια, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική και σχέδιο. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες ψηφιακές επιθέσεις «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phising), ενώ το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για την απουσία ακόμη και των Πιστοποιητικών Ασφαλείας SSL που μέχρι σήμερα λείπουν από κρίσιμες ιστοσελίδες Υπουργείων, Φορέων και Οργανισμών!

Η ιστοσελίδα www.mitos.gov.gr δεν ενημερώνεται έγκαιρα για τις αλλαγές που προκύπτουν

Αναφερόμενος στο εθνικό μητρώο διαδικασιών και στην ιστοσελίδα www.mitos.gov.gr ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής «ενημέρωσε» τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης πως παρά τις όποιες εξαγγελίες η ιστοσελίδα δεν λειτουργεί, καθώς δεν ενημερώνεται έγκαιρα για τις αλλαγές που προκύπτουν, λέγοντας: «Αν καταλαβαίνω καλά υπάρχει μια αδυναμία να καταστήσετε τον ΜΙΤΟΣ με διάταξη νόμου το μόνο νομικά έγκυρο αρχείο διοικητικών διαδικασιών. Εδώ λοιπόν έρχομαι να σας πω: Κάντε το όπως το ΠΑΣΟΚ!  Εμείς όταν κάνουμε μια μεταρρύθμιση την κάνουμε χωρίς μισόλογα και μισοτελειωμένες δουλειές όπως είναι ο ΜΙΤΟΣ. Για παράδειγμα όταν στήσαμε τη Διαύγεια, είχαμε το πολιτικό σθένος να νομοθετήσουμε ότι οποιαδήποτε πράξη δεν είναι αναρτημένη στη Διαύγεια είναι άκυρη. Έτσι και τώρα πρέπει να νομοθετηθεί ότι οποιαδήποτε διαδικασία δεν είναι αναρτημένη στον ΜΙΤΟΣ θα είναι άκυρη! Απλά και χωρίς περιστροφές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.