Ιλχαν Αχμετ: «Δραματικη η υποστελεχωση του ΕΚΑΒ Ροδοπης»

Την ενίσχυση της υπηρεσίας διεκδικεί ο βουλευτής Ροδόπης

Στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου καλείται να απαντήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στη Ροδόπη, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή, ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ με θέμα: «Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Ροδόπης ναρκοθετεί τα θεμέλια της λειτουργίας του σε μια ακριτική περιοχή και υποβαθμίζει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων».

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον νομό ο βουλευτής εξηγεί στην ερώτησή του πως «στο ΕΚΑΒ 9 Θράκης εργάζονται σήμερα 17 άτομα (αντί των 40-45 για να υπάρχει πλήρη κάλυψη των αναγκών της Ροδόπης) εκ των οποίων επίκεινται 3 συνταξιοδοτήσεις, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και 2 επικουρικοί οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στα τέλη του 2022. Η ΠΕ Ροδόπης επί 24ώρου βάσεως εξυπηρετείται από δύο ασθενοφόρα. Στην Ροδόπη οφείλονται σε εργαζομένους του ΕΚΑΒ 700 ρεπό και αντίστοιχος αριθμός αδειών, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα ώστε να μην μείνει η περιοχή με την κάλυψη μόλις ενός ασθενοφόρου!».

Μάλιστα δεν παραλείπει να προσθέσει πως «σε ό,τι αφορά τους δύο επικουρικούς εργαζομένους, προφορικά υπάρχει η δέσμευση της ανανέωσης των συμβάσεών τους, ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένουν σε άτυπη “ομηρία” μη γνωρίζοντας το τι μέλλει γενέσθαι. Σύντομα δε, μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να εξαντλήσουν τα προβλεπόμενα στην σύμβασή τους ρεπό και άδειες που δικαιούνται, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα λειτουργίας του δεύτερου ασθενοφόρου!»

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ εξηγεί πως «οι εργαζόμενοι κάθε φορά που προκύπτει κάποιο κενό ενισχύονται από συναδέλφους τους από τις γειτονικές ΠΕ και αντιστρόφως ενισχύουν και οι ίδιοι όπου τους ζητηθεί». Εξ ου και ρωτά τον υπουργό:

Α) Με ποιον τρόπο και πότε σκέφτεστε να καλύψετε τα δραματικά κενά στελέχωσης του ΕΚΑΒ Ροδόπης που οδηγούν σε κίνδυνο να παραμείνει ο νομός ακόμα και με ένα μόνο ενεργό ασθενοφόρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών αλλά και την εργασιακή επιβάρυνση του ήδη ανεπαρκούς σε απόλυτους αριθμούς υφιστάμενου προσωπικού; Θα γίνουν σε αυτό το πλαίσιο μόνιμες προσλήψεις προσωπικού;

Β) Θα εφαρμόσει και πότε το υπουργείο σας την οδηγία της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία ο νομός Ροδόπης βάση πληθυσμού θα έπρεπε να διαθέτει τέσσερα (4) πλήρως στελεχωμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών των πολιτών του;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.