Ιλχαν Αχμετ: «Χρηματοδοτηση Δημων για εξυπνες πολεις: μισο δις ευρω σε PowerPoint»

Εδώ και δύο χρόνια η Κυβέρνηση υπόσχεται αλλά μέχρι σήμερα σχεδόν τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη κατέθεσε, ο βουλευτής Ροδόπης – Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης που παραμένουν στα χαρτιά και αφορούν την χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας για σημαντικά ψηφιακά έργα.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση επισημαίνεται πως εδώ και δύο χρόνια η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί, μέσω λαμπερών παρουσιάσεων, στους Δήμους σχεδόν μισό δις ευρώ από χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά μέχρι σήμερα σχεδόν τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως από τον Ιούνιο του 2020, όταν η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης (πρόσκληση 8 Smart Cities) μέχρι σήμερα όπου έχουν μεσολαβήσει η λαμπερή εξαγγελία του προγράμματος «Δήμοι 2025» (Οκτώβριος 2021) και το πρόγραμμα Έξυπνες Πόλεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Ιούνιος 2022), οι Δήμοι της χώρας παρακολουθούν την Κυβέρνηση να «μοιράζει» εκατομμύρια μέσω PowerPoint. Και ενώ οι Δήμοι προκειμένου να τα διεκδικήσουν έχουν μπει σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου ώστε να ωριμάσουν τα έργα τους και να καταθέσουν πλήρεις και τεκμηρίωνες προτάσεις, τίποτα δεν γίνεται πράξη. 

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τα εν λόγω προγράμματα δεν δίνουν τη δυνατότητα στους Δήμους να επιλέξουν δράσεις και έργα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους, καθώς καλούνται να επιλέξουν πάντα από κλειστό κατάλογο εφαρμογών, με ανεπαρκείς ελάχιστες προδιαγραφές και ασαφές πλαίσιο χρηματοδότησης συμβούλων, δράσεων δημοσιότητας κ.ο.κ.. Για παράδειγμα, στην πρόσκληση για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με καταληκτική ημερομηνία 11 Ιουνίου 2021 (και σε λίγες περιπτώσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 – βλ. 3η τροποποίηση πρόσκλησης), περιλαμβάνονται υποχρεωτικά έργα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με το ρυθμό που κινείται το Υπουργείο με τις εγκρίσεις, μέχρι αυτά να αρχίσουν να υλοποιούνται θα έχει παρέλθει η πανδημία!

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ μεταφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει πως:

  • Η ψηφιακή μετάβαση στις τοπικές κοινωνίες είναι κρίσιμη για την ισότιμη  πρόσβαση των πολιτών στην κοινωνία της γνώσης και τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση, για ποιοτικές υπηρεσίες και για την τοπική ανάπτυξη. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη και τα χρήματα του φορολογούμενου να πιάσουν τόπο.
  • Απαιτείται διευρυμένη διαβούλευση για τις ανάγκες των δήμων και των πολιτών και επιβάλλεται να δίνεται ελευθερία στους δήμους να επιλέξουν με βάση τις ανάγκες τους εφαρμογές και υπηρεσίες. Οι Δήμοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα της επιλογής.
  • Είναι αναγκαίο να προβλεφθεί μέριμνα ώστε οι τοπικές εταιρείες τεχνολογίας, πληροφορικής, υπηρεσιών και μελετών να συμμετέχουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης τους και να μην αποκλείονται από τους περιοριστικούς όρους που διαβάζουμε στα σχέδια.
  • Πρέπει να δημοσιοποιηθούν όλα τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων καθώς και όλες οι μελέτες για τις ανάγκες των Δήμων βάσει των οποίων έγινε η επιλογή των εφαρμογών, καθώς και η πρόβλεψη αναγκών χρηματοδότησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.