Ιλχαν Αχμετ: Αποζημιωσεις 270.000 ευρω στις 23 Φεβρουαριου απο τον ΕΛΓΑ για προιοντα του νομου Ροδοπης σε 347 παραγωγους

Τον Μάρτιο το υπόλοιπο 30% της αποζημίωσης για τα κεράσια σε προανθικό στάδιο

Την κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο Ιλχάν Αχμέτ και μετά από εντολή που έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κοινοποιήθηκαν στον βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής τα στοιχεία για τις αποζημιώσεις που αφορούν το νομό μας. 

Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Φεβρουαρίου καταβάλλονται 269.592 ευρώ για αποζημιώσεις σε 347 δικαιούχους παραγωγούς μιας σειράς προϊόντων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Ο επιμερισμός των αποζημιώσεων ανά καλλιέργεια σύμφωνα με την ενημέρωση του βουλευτή, έχει ως εξής:

  • Βαμβάκι, 135.969 ευρώ
  • Μηδική, 30.948 ευρώ
  • Αραβόσιτος, 17.039 ευρώ
  • Καρποφόρα δέντρα, 16.243 ευρώ
  • Φράουλες, 15.727 ευρώ
  • Κηπευτικά, 13.194 ευρώ
  • Σταφύλια, 10.104 ευρώ
  • Καπνά, 9.331 ευρώ
  • Ηλίανθος, 7.784 ευρώ
  • Καρπούζια/πεπόνια, 6.802 ευρώ
  • Σίτος/κριθάρι, 6.450 ευρώ

Παράλληλα, τον Μάρτιο θα καταβληθεί το υπολειπόμενο 30% των αποζημιώσεων για τα κεράσια που χτυπήθηκαν από χαλάζι σε προανθικό στάδιο.

Ιλχάν Αχμέτ: «Αγώνας για τη Ροδόπη μέχρι και την τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής»

Ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ σε δήλωσή του επεσήμανε σχετικά:

«Μετά από επαφή που είχα στην κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα και την απαίτηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις που αφορούν τη Ροδόπη είμαι σε θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι:

1) το υπόλοιπα 30% από την αποζημίωση για τα κεράσια που υπέστησαν ζημιές σε προανθικό στάδιο το 2021, θα καταβληθεί τον μήνα Μάρτιο ειδικά για τους κερασοπαραγωγούς της Ροδόπης και της Αρκαδίας.

2) Στις 23 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν όλες οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το νόμο Ροδόπης που αφορούν βαμβάκια, κηπευτικά , σιτηρά , καλαμπόκι,, καπνά κ.λ.π. Οι δικαιούχοι παραγωγοί της επόμενης πληρωμής του ΕΛΓΑ στο νομό Ροδόπης είναι 347 και το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί θα είναι 269.592 ευρώ. Το μήνυμα είναι ότι δεν αφήνουμε στην τύχη της καμιά διεκδίκηση που αφορά τον τόπο μας.

Υπενθυμίζω ότι μετά από δική μου Επίκαιρη Ερώτηση τον Μάιο του 2022 ανακοινώθηκε από τον ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά η απόφαση για αποζημιώσεις σε προανθικό στάδιο που μέχρι τότε δεν καλύπτονταν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Και βέβαια η απόφαση της επιτροπής του ΥΠΑΑΤ για τα de minimis ΜΟΝΟ στα καπνά της Ροδόπης βρίσκεται ήδη προς υπογραφή στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Μέχρι και την τελευταία μέρα λειτουργίας της παρούσας Βουλής τα αιτήματα της Ροδόπης θα απασχολούν με τις παρεμβάσεις μου κυβέρνηση και υπουργούς στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.