Ικανοποιημενος απο την πορεια της ΠΑΜΘ ο Χρηστος Μετιος

Απολογισμός για το 2021 στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κριτική από την αντιπολίτευση για έλλειψη οράματος και έργου

Απολογισμό των έργων και των δράσεων του 2021 πραγματοποίησαν τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και οι Αντιπεριφερειάρχες της ΑΜΘ σε ειδική συνεδρίαση την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Στον απολογισμό του ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος αναφέρθηκε σε έργα ή δράσεις που είτε ξεκίνησαν να κατασκευάζονται, είτε δημοπρατήθηκαν, είτε χρηματοδοτήθηκαν από πόρους του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ ή άλλα προγράμματα.

Ξεκινώντας τον απολογισμό, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως οι δράσεις της Περιφέρειας και το 2021 κινήθηκαν στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου που είχε ανακοινώσει το 2017 για την ανάπτυξη της ΑΜΘ, στο οποίο συνεχώς προστίθενται νέα όταν υπάρχει χρηματοδότησή τους.

Στα 11 σημαντικά έργα που προωθεί η Περιφέρεια, σημαντικό μέρος έχει δρομολογηθεί, όπως η κατασκευή του Μεθοριακού Σταθμού στους Κήπους, με ανακοινώσεις σε λίγες μέρες, ενώ ξεκίνησε και η κατασκευή της Περιφερειακής Οδού στην Αλεξανδρούπολη, η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Αλεξανδρούπολης Ορμένιο, για την οποία έχει αρχίσει η ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά και η κατασκευή του αρδευτικού του Νέστου, που επίσης έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, αλλά και ο προσαγωγός της δυτικής πλευράς του Νέστου.

Στην Ξάνθη ολοκληρώνεται η κατασκευή του τμήματος «Σύνορα Δημάριο» του Κάθετου Άξονα, και αναμένεται και η κατασκευή του δεύτερου κομματιού. Μένοντας στα οδικά, δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Καβάλα Δράμα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημοπρατηθεί ο δρόμος Δράμα Αμφίπολη.

Όσο για άλλα έργα και μελέτες υποδομών, ειδικά για τη Ροδόπη, ξεκίνησε η κατασκευή του νέο Δρόμου Μαρώνεια-Δίκελλα, δημοπρατήθηκε η αποκατάσταση της γέφυρας του Κομψάτου, τα δίκτυα του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, αλλά και η συντήρηση των αναχωμάτων του Λίσσου.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανακατασκευή της γέφυρας του Κοσμίου και την κατασκευή ποδηλατόδρομου, αλλά και στο δρόμο Ιάσμου Κοπτερού, ενώ ολοκληρώθηκαν έργα αναβαθμισμένων ιρλανδικών διαβάσεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις που υπήρξαν στον πρωτογενή τομέα, την υγεία, την χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας αλλά και την τουριστική προβολή. «Το έργο μας προχωρά, είμαι ικανοποιημένος από τον μέχρι τώρα απολογισμό, και συνεχίζουμε» τόνισε ο περιφερειάρχης καταλήγοντας.

«Μέτριος» ο απολογισμός για την Περιφερειακή Σύνθεση

Εντελώς χαρακτηριστικό του Περιφερειάρχη και της διοίκησής του περιέγραψε τον απολογισμό ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, «με μία λέξη: Μέτριος».

«Αδιάφορος τόσο για τους πολίτες, όσο και για την προοπτική που θα πρέπει να έχει στο μέλλον» τόνισε, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει απολογισμός, αν τα μέλη της διοίκησης δεν στρωθούν να δουλέψουν, και όσο κυριαρχούν οι μάχες για την κατάληψη θέσεων και το άγχος των μετεγγραφών.

Σχεδόν κανένα από τα στοιχεία του απολογισμού δεν έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, αλλά κυριαρχούν θέματα που προώθησε η Κυβέρνηση και χρηματοδοτήσεις των Δήμων από το ΠΕΠ.

Τον κατηγόρησε δε για έλλειμμα οράματος, απουσία στόχευσης και την έλλειψη διάθεσης παραγωγής έργου, που έχει αντίκτυπο στην κοινωνία.

Κάντε μελέτες τώρα

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας σημείωσε πως ένα μεγάλο κομμάτι των έργων που παρουσίασε ως έργα της περιφέρειας, γίνεται χωρίς παρέμβαση από την διοίκηση, απλά με μια υπογραφή για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Επανέλαβε την παρότρυνσή του να προχωρήσει η Περιφέρεια σε περισσότερες μελέτες, γιατί μόνο μέσω αυτών μπορούν να προχωρήσουν έργα, μιας και στο ανάλογο μητρώο φαίνονται μόνο 9 μελέτες, ενώ τόνισε πως τα περισσότερα έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή, είναι μελέτες που ξεκίνησαν από τη Διοίκηση Γιαννακίδη, ή και τις νομαρχίες παλιότερα.

Για αυτό και ζήτησε να δοθεί προσοχή στο μηχανισμό της Περιφέρειας, και τόνισε πως βλέπουμε άλλες περιφέρειες να επιδεικνύουν πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα από τη δική μας.

Στήριξη από τις συνεργαζόμενες παρατάξεις

Ο κ. Κωστής Σιμιτσής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση» αναφέρθηκε στην καθημερινότητα της διοίκησης, και ζητήματα που υπάρχουν στη στελέχωση των υπηρεσιών, ενώ ανέλυσε τις δράσεις του ως Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Καραγιώργης, επικεφαλής της συνεργαζόμενης με τη διοίκηση παράταξης «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση», ανέφερε πως ο κορωνοϊός, έχει κρατήσει πολλά πράγματα πίσω, τονίζοντας πως πάντα θα υπάρχουν προβλήματα, όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και πως μέσα από τον απολογισμό θα πάρουν τα ερεθίσματα για να προχωρήσουν σε καλύτερες διαδικασίες ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

Κριτική για έλλειψη ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών

Ο κ. Χρήστος Τρέλλης, από την Λαϊκή Συσπείρωση, ανέφερε πως η Περιφερειακή διοίκηση ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την εγκληματική, σε βάρος του λαού πολιτική στο θέμα του κορωνοϊού.

Παρά τις ανακοινώσεις για τα έργα, συνεχίζει η ίδια πολιτική, με την ΠΑΜΘ να παραμένει μια από τις φτωχότερες της ΕΕ, και τελευταία στους δείκτες ανάπτυξης, και εκατοντάδες νοικοκυριά βλέπουν το κόστος της ενέργειας να αυξάνεται, και η ανεργία να ξεπερνά το 20%.

Για αυτό και τόνισε πως σε αυτό το περιβάλλον θα είναι αρωγοί προς όλους όσους διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους, τονίζοντας πως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»

Ο δε κ. Δημήτρης Περεντίδης, της παράταξης «Ανταρσία στην ΑΜΘ» σημείωσε πως έρχονται ξανά να ακούσουν αφηγήματα πέρα από τις ανάγκες και όσα βιώνει ο κόσμος, εντοπίζοντας πολιτική έπαρση στην συμπεριφορά της διοίκησης.

Τόνισε μάλιστα πως έχουμε απαρίθμηση οικονομικών μεγεθών και έργων, αλλά δεν βλέπουμε κανένα από αυτά να υλοποιείται.

Προχωρούν μελέτες στη Ροδόπη

Τέλος για την ΠΕ Ροδόπης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης, έκανε ειδική μνεία στην εκροή του ανθρώπινου δυναμικού, μιας και από 175 υπαλλήλους, έχει πλέον 167, εκ των οποίων οι 10 είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.

Συνολικά την τελευταία πενταετία 56 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει, χωρίς το κενό τους να έχει αναπληρωθεί.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν τόσο από τα καιρικά φαινόμενα, όσο και ο κορωνοϊός.

Αναφέρθηκε στο έργο της δημιουργίας γέφυρας στον ποταμό Λίσσο, στην διάβαση της Αγίας Μαρίνας, ενώ προωθήθηκαν και έργα και μελέτες για την αντιμετώπιση των πλημμηρικών φαινομένων.

Όσο για τα έργα υποδομών, προχωρά η γέφυρα Κομψάτου και η κατασκευή αναβαθμών σε αυτόν, αλλά και μια σειρά από κατασκευή νέων γεφυρών και συντήρηση παλιών σε όλη τη Ροδόπη.

Επίσης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια δημιουργίας μελετών και τη χρηματοδότηση δράσεων για την προώθηση του πρωτογενούς τομέα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.