Η βεβηλωση του παλαιου μουσουλμανικου νεκροταφειου στον Πετεινο στη βουλη

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τα συναρμόδια υπουργεία

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για την βεβήλωση του παλαιού μουσουλμανικού νεκροταφείου Πετεινού από εργασίες του Δήμου Αβδήρων. Οι βουλευτές ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία να ξεκαθαρίσει το καθεστώς του χώρου και να αποκατασταθεί ο χώρος άμεσα.

Ολόκληρη η ερώτηση είναι η εξής:

«Στον οικισμό Πετεινός του Δήμου Αβδήρων Ξάνθης, με απόφαση της Δημοτικής αρχής, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα εργασίες καθαρισμού σε χώρο που αποτελεί παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο (χρονολογείται από τον 17ο αιώνα), με σκοπό τη δημιουργία – σύμφωνα με το Δήμαρχο – «πάρκου αναψυχής για τους νέους». Πρόκειται για ενέργεια που δικαιολογημένα δημιούργησε ερωτηματικά, προβληματισμό και αγανάκτηση μιας και δεν παίρνει υπόψη ότι ο χώρος αυτός αποτελεί μνημείο πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ακόμα και τώρα που δεν χρησιμοποιείται ως χώρος τέλεσης θρησκευτικών τελετών.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Αβδήρων φέρει μεγάλη ευθύνη για τα γεγονότα. Παράλληλα, ευθύνη φέρουν και όλοι οι υπεύθυνοι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης και των κυβερνήσεων, που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έκαναν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε ο χώρος αυτός να προστατευτεί και να αναδειχθεί.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε:

– Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες του Δήμου Αβδήρων Ξάνθης σε περιοχή που βρίσκεται το παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο και να αποκατασταθεί άμεσα ο χώρος.

– Να ξεκαθαριστεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, το καθεστώς της συγκεκριμένης περιοχής, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και αποφάσεις από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες για το χαρακτηρισμό της σε αρχαιολογικό χώρο, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

– Με το χαρακτηρισμό της περιοχής ως τόπου πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ανάδειξής του ως τέτοιο.

– Να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στους απαραίτητους ελέγχους ώστε όλες οι αντίστοιχες τοποθεσίες στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας- Θράκης να καταγραφούν και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να προστατευτούν για να μην αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.