Η Τουρκια ξεκινα στρατιωτικη επιχειρηση στο βορειο Ιρακ

Εναντίον της «τρομοκρατικής οργάνωσης» του ΡΚΚ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν επιχείρηση, με την ονομασία «Επιχείρηση Δαγκάνα», εναντίον της «τρομοκρατικής οργάνωσης» του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένοι να σώσουν την Τουρκία από την τρομοκρατία μετά από 40 χρόνια». Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι το ΡΚΚ σχεδίαζε ευρείας κλίμακας επίθεση και γι’ αυτό αναπτύχθηκαν αεροπορικές και επίγειες δυνάμεις στην περιοχή.

Η επιχείρηση, σύμφωνα με την Άγκυρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της αυτοάμυνας, που προβλέπει το Άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν κρησφύγετα του ΡΚΚ στις περιοχές Μετίνα, Ζαπ και Αβασίν-Μπασιάν και εξουδετέρωναν 19 τρομοκράτες  κι ότι επλήγησαν 170 στόχοι του ΡΚΚ. Οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν επίσης στις σήραγγες που έχουν κατασκευάσει εκεί οι Γάλλοι.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν επίσης στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του ΡΚΚ στο Ντιγιαρμπακίρ.

Τη στήριξή του στη νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του ΡΚΚ έδωσε κι ο αρχηγός του αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το στέλεχος του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP, Μεράλ Ντανίς Μπεστάς, από την άλλη πλευρά, εκτίμησε ότι η πολεμική πολιτική είναι ένας «τρόπος για να συγκαλύψουμε την πείνα, τη φτώχεια, την ανεργία και τις δολοφονίες. Ο λόγος πίσω από αυτόν τον πόλεμο είναι η ανεπίλυτη εσωτερική κρίση [της Τουρκίας]».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.