Η Θρακη στο επικεντρο εκδηλωσης του ιστορικου Φιλολογικου Συλλογου Παρνασσος

«Το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι η δημογραφική ενίσχυση της Θράκης» τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο Ε. Στυλιανίδης

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ιστορικά, κοινωνιολογικά, πολιτικά, αναπτυξιακά και εθνικά η ολοκληρωμένη εικόνα της διαχρονικής Θράκης στο κοινό της Αθήνας από το έγκριτο βήμα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Από το ιστορικό αυτό βήμα, μίλησαν κατά το παρελθόν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι Έλληνες Βασιλείς, ο Κωστής Παλαμάς, ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ, ο Ντεκουβερντέν κ.α

Σε μια εκδήλωση που προλόγισε ο Πρόεδρος του Παρνασσού Καθηγητής κ. Β. Κωνσταντινόπουλος, συντόνισε ο Καθηγητής Δρ. Σταμάτης Γεωργούλης και προλόγισε η Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη Ντόρα Μπακογιάννη μίλησαν : ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, η Αν. Υπουργός κ. Γκάγκα, ο Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ και πρώην Υπουργός Αν. Καθηγητής Νομικής Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης και ο Δήμαρχος Σουφλίου Παν. Καλακίκος.

Χαιρετισμούς έκαναν εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερωνύμου, Θράκες Βουλευτές και πρόεδροι θρακικών σωματείων και Ομοσπονδιών από τη Νότια Ελλάδα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικά θέματα του συνθέτη Σταμάτη Καλογιάννη σε στίχους Στ. Γεωργούλη («Ελληνωδια» και «Θρακωδία») που παρουσίασαν ο πιανίστας Αντρέας Ροντούλης και η σοπράνο Χριστίνα Ρόκκου.

Συμμετείχε πλήθος Θρακών και Αθηναίων, Βουλευτές, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι θρακικών συλλόγων. Τη εκδήλωση κάλυψαν το κανάλι της Βουλής, το OPEN TV και το STAR TV αναδεικνύοντας τη ιστορία αλλά και το Μέλλον της Θράκης.

Αίσθηση έκανε η ειδική αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη στη συμβολή του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο έργο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη καθώς και η στοιχειοθετημένη παρέμβαση του Θράκα πολιτικού που ανέπτυξε ξεκάθαρα τις ιδιαιτερότητες τις περιοχής, τις αδικίες που έχει υποστεί ο θρακικός και προσφυγικός Ελληνισμός αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες και προοπτικές της ΑΜΘ, όπως διαφαίνονται μέσα από τους 5 άξονες του πορίσματος της Βουλής.

Ε. Στυλιανίδης: «Οι κάτοικοι της Θράκης κατάφεραν να χρίσουν ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία πρότυπο»

Χαρακτηριστικά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε πως «Οι κάτοικοι της ελληνικής Θράκης διαχρονικά Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Έλληνες ντόπιοι και πρόσφυγες, Εβραίοι που χάθηκαν άδικα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αρμένιοι, Τουρκογενείς, Πομάκοι, Ρομά, Σουνίτες, Μπεκτασί, Αλεβίτες, Παλιννοστούντες Πόντιοι ομογενείς, Κύπριοι πρόσφυγες, όλοι μαζί κατάφεραν να χτίσουν μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία πρότυπο.

Με τη στήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίως από το 1975 και μετά, απομόνωσαν ντόπιους ή ξενοκίνητους εθνικισμούς και ακραίους εξτρεμισμούς. Θεράπευσαν αδικίες. Καταλάγιασαν ιστορικά πάθη. Προσπάθησαν με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν κάθε απόπειρα των γειτόνων μας να εργαλειοποιήσουν πολιτικά τη θρησκεία και έχτισαν εντέλει μια κοινωνία πρότυπο, που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, μετατρέποντας τη διαπολιτισμικότητα από πρόβλημα του παρελθόντος σε συγκριτικό πλεονέκτημα του μέλλοντος.

«Η Ελλάδα δεν παρακολούθησε τον κατήφορο απάνθρωπης συμπεριφοράς της Τουρκίας»

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και την έλευση των προσφύγων με την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η συνθήκη της Λοζάνης ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως «οι γονείς μας όμως όταν ήλθαν στη Νοτιοδυτική Θράκη πάλεψαν ενάντια στη φτώχεια, την περιφρόνηση, τον σνομπισμό και την αδιαφορία του εθνικού κέντρου και προσπάθησαν να κτίσουν μια καινούρια πατρίδα καλύτερη από αυτή που στερήθηκαν. Δεν εκδικήθηκαν τη Μουσουλμανική Μειονότητα γι’ αυτά που πέρασαν, αλλά την αγκάλιασαν. Δεν μίσησαν το διαφορετικό, αλλά το σεβάστηκαν.

Πληγώθηκαν συχνά από την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και την υποτιμητική αντιμετώπιση κάποιων επιτήδειων του Κέντρου που τους χαρακτήριζαν «παρίες», «πρόσθετα βάρη του εθνικού προϋπολογισμού», «ξένα σώματα», ακόμα και «τουρκόσπορους», όπως έλεγαν κάποιοι κι ας ήταν αυτοί οι Έλληνες της πρώτης γραμμής που σήκωσαν στην πλάτη τους την Ελλάδα από το 1922 ως σήμερα, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην κατοχή, στον εμφύλιο, στην Κύπρο.

Παρόλα αυτά οι πατεράδες μας δεν μας καλλιέργησαν συμπλέγματα έναντι του εθνικού κέντρου, ούτε μίσος έναντι του διαφορετικού. Μας καλλιέργησαν την αφοσίωση στην εθνική ενότητα, την ανιδιοτελή αγάπη για την πατρίδα και το σεβασμό για το διαφορετικό.

Πάνω σε αυτή την κοινωνική αντίληψη θεμελίωσε η 3η Ελληνική Δημοκρατία το σύγχρονο μοντέλο Ελληνικής Πολιτικής Θετικής Διάκρισης για τη μειονότητα. Η Ελλάδα δεν παρακολούθησε τον κατήφορο απάνθρωπης συμπεριφοράς της Τουρκίας. Δεν έμεινε προσκολλημένη ούτε καν στην Αρχή της Αμοιβαιότητας της Λοζάνης, την οποία η γείτονα παραβίασε και συνεχίζει να αμφισβητεί. Εδραίωσε το Κράτος Δικαίου έναντι όλων. Ενσωματώνει τους Μουσουλμάνους ως ισότιμους Έλληνες Ευρωπαίους πολίτες και προτάσσει προωθητικές πολιτικές και μάλιστα σε μια εποχή και σε μια περιοχή που συχνά επικράτησαν και επικρατούν πολιτικά πάθη, επικίνδυνοι εθνικισμοί, νεοοθωμανικοί αναθεωρητισμοί και ακραίοι εξτρεμισμοί».

«Η κρίση στην Ουκρανία παρά την τραγικότητα της κρύβει ίσως μέσα της και κάποιες σπάνιες ευκαιρίες»

Μιλώντας για το πόρισμα της Διακομματικής ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε πως «μέσα από ένα γόνιμο κοινοβουλευτικό διάλογο με τις αντιπαραθέσεις του αλλά και τις συνθέσεις του, πιστεύω ότι προέκυψε ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης και στρατηγικής που μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της ακριτικής μας Περιφέρειας σε Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας και Μοντέλο Εναλλακτικής Οικολογικής Ανάπτυξης που μπορεί να την καταστήσει ελκυστικό διεθνή επενδυτικό προορισμό.

Η πρόταση μας αναπτύσσεται πάνω σε 5 άξονες που προσδιορίζουν την κατεύθυνση της αναπτυξιακής μας στρατηγικής».

Κλείνοντας ο βουλευτής Ροδόπης, υπογράμμισε πως «το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι η δημογραφική ενίσχυση της Θράκης. Όλες οι προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της Βουλής των Ελλήνων εκεί αποσκοπούν, διότι αυτή η πολιτική μόνο ταυτίζεται με την θωράκιση της Πατρίδας και την προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων. Η κρίση στην Ουκρανία παρά την τραγικότητα της κρύβει ίσως μέσα της και κάποιες σπάνιες ευκαιρίες. Η Θράκη είναι έτοιμη, αν η Πολιτεία βοηθήσει οργανωμένα, να φιλοξενήσει προσωρινά ή και μόνιμα στα χωριά και στις πόλεις της Ομογενείς από την Ταυρίδα που το επιθυμούν αλλά και Ουκρανούς πρόσφυγες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.