Η Θρακη εγγυαται την εθνικη και ενεργειακη ασφαλεια της Ελλαδας και της Ευρωπης

Βαρυσήμαντες παρεμβάσεις του Ε. Στυλιανίδη και του Φρ. Φραγκούλη

Μαζική η συμμετοχή των πολιτών

Μεγάλη επιτυχία είχε η Εσπερίδα που διοργάνωσαν από κοινού στην Κομοτηνή η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης με θέμα: «Εθνική και ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Αν. Μακεδονίας και Θράκης».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και χαιρέτισαν ως διοργανωτές ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ροδόπης κ. Κώστας Βουζουκίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κομοτηνής κ. Νίκος Αγγελίδης.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η γνωστή δημοσιογράφος του OPEN TV κ. Αλεξία Τασούλη.

Οι κεντρικοί ομιλητές που μαγνήτισαν το ενδιαφέρον του κοινού ήταν ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην Υπουργός Άμυνας Δρ. Φράγκος Φραγκούλης και ο Βουλευτής Ροδόπης, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Παιδείας, Αν. Καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Παρέμβαση έκανε ο κ. Γιάννης Κιρκινέζης, Διευθυντής Ανάπτυξης της HILL INTERNATIONAL, δηλαδή της εταιρείας που είναι ο project Manager των μεγάλων έργων στη Θράκη, ο οποίος και παρουσίασε τα έργα αυτά, το Νοσοκομείο Κομοτηνής του Ιδρύματος Νιάρχου, τον TAP και τη σύνδεση του φυσικού αερίου με τις 5 πόλεις της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το κανάλι OPEN TV, η Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και ο ιστότοπος ysterografonews.gr., ενώ μεγάλοι χορηγοί που στήριξαν την πρωτοβουλία ήταν η HILL INTERNATIONAL και η Χαρτοποιία Κομοτηνής ELINA την οποία εκπροσώπησαν η κ. Έλενα Γραβουνιώτη και ο κ. Πάρης Γραβουνιώτης.

Οι νέες παράμετροι σε ασφάλεια και ενέργεια

Στην παρέμβαση του ο Αρχηγός Δρ. Φράγκος Φραγκούλης τόνισε τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την επίδραση τους στην αμυντική ισχύ της χώρας και επεσήμανε ότι η αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας αποτελεί εγγύηση για τη διεθνή διαπραγματευτική της θέση. Παράλληλα ανέλυσε τις νέες παραμέτρους εθνικής ασφάλειας και άμυνας, όπως διαμορφώνονται και το σημαντικό ρόλο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέλυσε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας από το 2000 μέχρι σήμερα. Εξήγησε ότι η Ελλάδα απέναντι στην εγκαθίδρυση ρωσικού μονοπωλίου προμήθειας ενέργειας της ΕΕ και στην απόπειρα εγκαθίδρυσης τουρκικού μονοπωλίου διέλευσης ενέργειας προς την ΕΕ, επένδυσε στην αρχή της ενεργειακή ασφαλείας που προβλέπει διαφοροποίηση των μορφών, των πηγών και των δρόμων ενέργειας και δημιουργεί ένα νέο εναλλακτικό χερσαίο και θαλάσσιο δρόμο που θα διασφαλίσει ενέργεια από 12 διαφορετικές αγορές. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον αγωγό TAP και IGB, στην πλωτή εξέδρα της Αλεξανδρούπολης, στον υποθαλάσσιο αποθηκευτικό χώρο της Καβάλας και φυσικά στον ελληνικό εφοπλισμό που με 4.100 πλοία μπορεί να μεταφέρει ενέργεια και άλλα προϊόντα από την Αν. Μεσόγειο, τον κόλπο, τη Β. Αφρική, τις ΗΠΑ και αλλού. «Η Ελλάδα για πρώτη φορά, με την αμερικανική παρουσία και την αναβάθμιση του λιμένος Αλεξανδρούπολης, δημιουργεί ασφαλή παράκαμψη By Pass των Στενών του Βοσπόρου και χωρίς να διακόπτει τη συνεργασία με την Τουρκική και τη Ρωσική αγορά συνδέει το Αιγαίο Πέλαγος με τον Εύξεινο Πόντο και τη Β. Θάλασσα. Η Αν. Μακεδονία και Θράκη με το νέο γεωπολιτικό της ρόλο καθιστά την πατρίδα μας Εγγυητή Ενεργειακής Ασφάλεια για όλη την ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 400 άτομα πολλά εκ των οποίων διακεκριμένες προσωπικότητες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Εκκλησίας Ελλάδας, η πρώην Υπουργός κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, καθηγητές Πανεπιστημίου, στρατηγοί από τη Β. Ελλάδα, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.