«Η Ροδοπη εχει παρει την κατηφορα»

Κριτική από την Φ. Καζάκου για την έλλειψη σχεδιασμού από την ΠΑΜΘ στον Πολιτισμό αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές γενικότερα

Προτείνει να επιλεχθεί ένα άτομο που θα προωθήσει τον κεντρικό σχεδιασμό μεγάλων εκδηλώσεων στην Περιφέρεια

Τον προβληματισμό της για την έλλειψη γενικότερου σχεδιασμού όσο αφορά τους αναπτυξιακούς στόχους της περιφέρειας μέσω του Πολιτισμού και του Τουρισμού κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Φελίνα Καζάκου, με αφορμή τα διαμειφθέντα στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η κ. Καζάκου τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, πως ο κάθε αρμόδιος και θεματικός αντιπεριφερειάρχης κάνει έναν σχεδιασμό, όμως δεν υπάρχει καμία ταύτιση και καμία συμπληρωματικότητα μεταξύ αυτών των δράσεων.

Αναπτύσσονται έτσι πολλές πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως δεν επιφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε στην εξωστρέφεια ούτε στην επιτυχία των πολιτιστικών δράσεων. Θεωρώντας δε πως η τουριστική προβολή της περιοχής μας γίνεται μέσα και από το πολιτιστικό προϊόν της περιοχής, ζήτησε να σταματήσει η Περιφέρεια να δαπανά χιλιάδες ευρώ σε διάσπαρτες πολιτιστικές δράσεις, χωρίς ουσιαστικό και ανταποδοτικό αποτέλεσμα προς την τοπική κοινωνία.

Αποτυχία στη δημιουργία νέων εκδηλώσεων

Αυτό το ανταποδοτικό αποτέλεσμα, θα έρθει από την επιτυχία των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που ενισχύουν την επισκεψιμότητα, που ενισχύει και τις επιχειρήσεις κ.ο.κ.

«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε το Μέγαρο Μουσικής με 50 θεατές από κάτω. Εγώ το θεωρώ αποτυχία» ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε, ένα εμβληματικό  κτίριο το οποίο όμως πρέπει να υποστηρίξει και τον ρόλο του.

Θεωρεί δε πως πέρα από την όποια στήριξη στους Συλλόγους, θα πρέπει να δημιουργηθούν στην Περιφέρεια δύο με τρία σημαντικά γεγονότα, τα οποία θα προσελκύουν κόσμο και τα φώτα της δημοσιότητας τόσο στην επικράτεια, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το μεγάλο event που διοργανώθηκε στο νησί της Δήλου, που μεταδόθηκε την ίδια χρονική στιγμή σε 10 ευρωπαϊκές πόλεις και σε άλλα 20 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Όμως σε μια περιφέρεια με αυτή την έκταση, με σπουδαία πολιτιστικά μνημεία, δεν έχουμε καταφέρει να τα αναδείξουμε, γιατί δαπανούμε τον προϋπολογισμό της χωρίς να θέτουμε εμείς οι ίδιοι έναν υψηλό στόχο ανάδειξης  αυτών. Αντίθετα η κ. Καζάκου διαπιστώνει πως επαναλαμβάνεται στον τόπο μας το ίδιο σκηνικό όπως εδώ και 50 χρόνια, με τα ίδια Ελευθέρια, τις ίδιες ελλιπείς εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής, και ένα Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους «που μαζεύονται 20 φίλοι και τα πίνουν στα παραλιακά ταβερνάκια».

Η περιφερειακή σύμβουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί ο κάθε αιρετός ή διορισμένος σύμβουλος που δεν έχει γνώσεις πάνω στον πολιτισμό να παράγει πολιτιστικό προϊόν στην περιοχή και να αξιοποιήσει τα δεδομένα της, τη στιγμή που δαπανώνται χιλιάδες ευρώ χωρίς να φαίνεται πως επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία, ενώ και η δημοσιότητα και η προβολή τους πάσχει.

Απαραίτητη η αλλαγή πορείας

Αυτό που κρατά από την τελευταία συνεδρίαση, είναι πως ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος αποδέχτηκε ότι σε όλο τον σχεδιασμό υπάρχουν κενά, και πρέπει να γίνουν διορθώσεις και ένας επανασχεδιασμός προς τη σωστή κατεύθυνση. «Εκείνο που πρέπει επιτέλους να κάνουμε είναι να έχουμε σχεδιασμό οριζόντιων δράσεων» σημείωσε, με μια συνεργασία μεταξύ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Αυτός ο σοβαρός σχεδιασμός μπορεί να γίνει από ένα πρόσωπο που έχει τη γνώση για να προχωρήσει στις διαδικασίες αυτές, και η αντιπολίτευση θα στηρίξει τις όποιες δράσεις προταθούν.

«Έχουμε περάσει τρία χρόνια μιας θητείας που δεν είδαμε τίποτε διαφορετικό στην περιοχή μας, και λυπάμαι που στη Ροδόπη που έχουμε και μπορούσαμε να δημιουργήσουμε πολιτιστικό προϊόν, δυστυχώς δεν το έχουμε κάνει ακόμα, ούτε η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, ούτε η αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού» ανέφερε.

Διαπίστωσε μάλιστα με λύπη της πως γενικότερα η Ροδόπη παρακολουθεί ως θεατής ό,τι εξελίσσεται σε όλη τη χώρα, και «κατά κοινή ομολογία αυτό που συζητείται έξω είναι ότι έχουμε πάρει την κατηφόρα. Αυτό που ζούμε στην καθημερινότητα της πόλης μας αλλά και σε ολόκληρη τη Ροδόπη, είναι ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ».

Για αυτή την κατάσταση, σημείωσε, φέρουν την ευθύνη πρώτα οι αρχές διοίκησης και μετά οι επενδυτές, οι πολίτες και όλοι οι υπόλοιποι.

Δεσμεύτηκε δε πως πλέον θα αρχίσουν πολύ αυστηρή κριτική αν διαπιστώσουν ότι συνεχίζεται η σπατάλη τεράστιων ποσών από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας προς δράσεις και εκδηλώσεις που δεν επιφέρουν αποτέλεσμα στους πολίτες της Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.