Η ψηφος της μειονοτητας στο επικεντρο της κεντρικης προεκλογικης αντιπαραθεσης

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ξιφουλκούν με αφορμή τις δηλώσεις Μπακογιάννη στα ορεινά χωριά της Ροδόπης

Μομφές για ΕΥΠ, τουρκικό προξενείο, μαφιόζικες πρακτικές, εκβιασμούς, παλαιοκομματισμό

Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων με επίκεντρο το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη και τη μειονότητα απασχολεί την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Το φυτίλι άναψε η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη κατά την περιοδεία της σε χωριά του ορεινού όγκου της Ροδόπης.

Η αναφορά Μπακογιάννη που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Συγκεκριμένα η κ. Μπακογιάννη μιλώντας σε κατοίκους της Βυρσίνης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ομολογώ ότι απογοητεύτηκα πάρα πολύ. Με φέρατε σε δύσκολη θέση με όλους αυτούς που έδινα μάχη με όλους αυτούς στην Αθήνα για διάφορα θέματα της μειονότητας. Αντ’ αυτού ψηφίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω λοιπόν βοήθεια και στήριξη, διότι αν εσείς δεν με στηρίξετε εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω αύριο. Στην Αθήνα δεν είναι όλοι σαν εμένα που αγαπάω τη μειονότητα. Τώρα η κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση της ΝΔ. Τους βουλευτές τους βγάλατε, τώρα πρέπει να βγάλετε κόμμα και αυτό είμαστε εμείς. Έφερα στα Χανιά 41% που ποτέ εκεί ιστορικά δεν έχουν ψηφίσει τη ΝΔ, ούτε όταν ήταν ο πατέρας μου πρωθυπουργός, και δεν ψηφίζετε εσείς. Οπότε τώρα τι να κάνω; Γι’ αυτό ήρθα εδώ για να περάσει το μήνυμα τώρα.  Χρειαζόμαστε στήριξη. Αν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».

Το ύφος ο τρόπος αλλά κυρίως το περιεχόμενο των δηλώσεων της κ. Μπακογιάννη ξεσήκωσαν τις πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η κ. Μπακογιάννη επισκέφτηκε τη Θράκη προκειμένου να εκβιάσει ανερυθρίαστα τη μειονότητα»

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης στοχοποίησε για μέρες τη μουσουλμανική μειονότητα και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αγνοήσει την ψήφο 20,000 Ελλήνων πολιτών, επενδύοντας στην ένταση και την πόλωση, η κ. Μπακογιάννη επισκέφτηκε τη Θράκη προκειμένου να εκβιάσει ανερυθρίαστα τη μειονότητα με τη φράση: «αν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Αυτό είναι το μήνυμα που ήρθα να σας πω» επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ταυτόχρονα συμπλήρωσε πως «με αυτές τις πρακτικές όπως και τις κυπατζίδικες διαρροές περί “πληροφοριών” και δήθεν “μυστικών επισκέψεων” Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να γυρίσει την περιοχή σε άλλες, σκοτεινές εποχές. Θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κάθε δημοκρατικό πολίτη απέναντί του».

Ν. Ανδρουλάκης: «Eμείς είμαστε το κόμμα, που γκρέμισε τις μπάρες»

Αντίδραση υπήρξε και από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διά του προέδρου κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος από την Τρίπολη, όπου βρισκόταν για περιοδεία τόνισε πως «η κ. Μπακογιάννη μίλησε σε Έλληνες πολίτες με τον παλαιοκομματικό πελατειακό λόγο του ’60, αυτόν που πρέπει να αφήσουμε πίσω, αν θέλουμε να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παράλληλα έστρεψε τα βέλη της κριτικής του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «και οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μας πουν πώς ανέχονται στελέχη τους να μιλούν για “τούρκικη” μειονότητα στη Θράκη και, επιπλέον, να απαντήσουν γιατί δεν ψήφισαν τον νόμο για την εκλογή Μουφτή πέρυσι το καλοκαίρι».  Ο κ. Ανδρουλάκης θύμισε πως «εμείς είμαστε το κόμμα, που γκρέμισε τις μπάρες. Εμείς είμαστε το κόμμα, που άνοιξε τα Πανεπιστήμια στους Έλληνες μουσουλμάνους. Εμείς είμαστε το κόμμα της ευρωπαϊκής κανονικότητας, του σεβασμού του κράτους δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών.  Αυτό το κόμμα, με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, έδωσε στη Θράκη τη δυνατότητα να είναι μία σύγχρονη περιφέρεια της Ευρώπης. Χωρίς ανισότητες και διακρίσεις».

Κ. Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε πριν τις εκλογές υπηρεσιακά για την εμπλοκή του τουρκικού προξενείου»

Νέο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης έριξαν τα όσα είπε για το θέμα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

«Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές, υπηρεσιακά, ότι το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή έκανε ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία υπέρ των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο από αυτό που του συστάθηκε», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά» πρόσθεσε, «εγώ δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στο εσωτερικό της πατρίδας μας. Αυτές οι πρακτικές μιας τόσο σκληρής παρέμβασης πρέπει να τελειώσουν αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των κομμάτων. Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι δύο υποψήφιοι είναι να βγουν και να πουν ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική και όχι κάποια “τουρκική” μειονότητα».

Μάλιστα έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μίλησε για «κυπατζίδικες πρακτικές», ενώ ξεκαθάρισε ότι η σύσταση που είχε μεταφερθεί στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μην κατεβάσει τους δύο συγκεκριμένους υποψήφιους στη Ροδόπη, δεδομένου προφανώς ότι υπήρχαν ενδείξεις για σύνδεσή τους με τους μηχανισμούς του προξενείου.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Αυτός ο δρόμος είναι εθνικά επιζήμιος και ολισθηρός»

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα λεγόμενα του προέδρου της ΝΔ, τονίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παίζει φτηνά προεκλογικά παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, επιστρατεύοντας αυτή τη φορά στην προεκλογική αρένα ακόμη και την ΕΥΠ. Δεν μας κάνει εντύπωση. Ήταν ο Πρωθυπουργός που έβαλε την ΕΥΠ να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν θα την έβαζε να του φτιάξει ένα βολικό προεκλογικό αφήγημα;»

«Αυτός ο δρόμος όμως είναι εθνικά επιζήμιος και ολισθηρός. Όποιος τον επιλέγει αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζοντας με νόημα πως «η αδελφή του κ. Μητσοτάκη, κα Ντόρα Μπακογιάννη, που σήμερα εκβιάζει ωμά τους μειονοτικούς ότι δεν θα περάσουν καλά αν δεν ψηφίσουν ΝΔ, το 2012 κατήλθε στις εκλογές με δικό της κόμμα. Έλαβε πανελλαδικά 2,56% αλλά στη Ροδόπη 18%. Ήταν άραγε η εκλεκτή του τουρκικού προξενείου; Είχε κάνει κάποια συναλλαγή με τον Ερντογάν; Διέπραξε κάποια προδοσία απέναντι στο έθνος;».

Α. Σκέρτσος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις λέξεις και κάνει το άσπρο μαύρο»

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να απαντήσει ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Άκης Σκέρτσος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις λέξεις και κάνει το άσπρο μαύρο. Ως συνήθως» επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος και διευκρίνισε: «Δεν μας ενδιαφέρει ποιο κόμμα ψηφίζεται στη Ροδόπη. Αρκεί να μην εκπροσωπεί την “τουρκική” μειονότητα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή κι ο ΣΥΡΙΖΑ την πάτησε. Είναι εθνικό ζήτημα οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή να μην είναι ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε προειδοποιήσεις και πληροφορίες που επίσημα του μεταφέρθηκαν ΠΡΙΝ τις εκλογές και συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά. Ανακατεύοντας και δυσφημώντας από την Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι και την ΕΥΠ που έχει κρίσιμο και διαχρονικό ρόλο στα μειονοτικά ζητήματα εδώ και δεκαετίες» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και κατέληξε επισημαίνοντας: «Αντί να πετάει, λοιπόν, την μπάλα στην εξέδρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο υποψήφιοί του πρέπει να απαντήσουν σε ένα και μόνο ερώτημα: εκπροσωπούν και διεκδικούν την ψήφο της μουσουλμανικής ή της “τουρκικής” μειονότητας; Θέλουμε μια απλή, ξεκάθαρη απάντηση από τους δύο υποψήφιους».

Στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας

Το πρωί της Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση για το θέμα και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Ιωάννη Σαρμά, στον οποίο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του «για τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει στην προεκλογική αρένα, στην προεκλογική αντιπαράθεση το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μείζον θεσμικό και εθνικό ζήτημα εκφράζοντας την ανησυχία του  για τη στοχοποιήση και τους εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης μια πρακτική που όπως σημείωσε ο ίδιος διχάζει την τοπική κοινωνία πολώνει, και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς εθνικούς κινδύνους.

«Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια πρακτική που έχει κάνει ήδη την Άγκυρα να τρίβει τα χέρια της» είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια για να κάνει λόγο και για εργαλειοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων «με στοχευμένες αποσπασματικές πληροφορίες που διαρρέονται σε ΜΜΕ φιλικά προς τη ΝΔ προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις»

«Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και ιδίως η τουρκική επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ούτε με στοχοποίηση ούτε με διχασμό.  Μπορεί να αντιμετωπιστεί μονάχα μέσα από τη θωράκιση της ισονομίας και της  ισοπολιτείας στη Θράκη. Μέσα από τις αποφάσεις που από κοινού λάβαμε στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή που συγκροτήθηκε το 2020» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

Απευθύνθηκε δε κλείνοντας σε κάθε Έλληνα πολίτη τονίζοντας πως «οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη μπροστά στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλαδή αυτός ο ωμός εκβιασμός, ότι εάν δεν μας ψηφίσετε, θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα χρόνια δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τη μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα, έγιναν εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες για να περάσει αυτό το μήνυμα και να πάει σε κάθε σπίτι, σε κάθε Έλληνα πολίτη, σε κάθε κοινωνική ομάδα. Είναι, θα έλεγα, μια πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει, όποια κοινωνική ομάδα, όποιος πολίτης, είναι αντίθετος, έχει σκέψεις αντίθετες με αυτές της απόλυτης, ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας, στο απώτερο μέλλον θα βρίσκεται στο στόχαστρο».

«Εγώ προσωπικά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  απέναντι σε αυτό το μήνυμα το ανατριχιαστικό, που είναι μήνυμα εις βάρος της δημοκρατίας, θα σταθούμε απέναντι, θα είμαστε εγγυητές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.  Θα σταθούμε απέναντι, όρθιοι ώστε να μην περάσει ο φόβος σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε κάθε σπίτι, σε κάθε πολίτη. Η Ελλάδα έχει ισχυρή δημοκρατία, θα παραμείνει ισχυρή δημοκρατία» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.