Η περιφερεια ΑΜ-Θ στις εικοσι φτωχοτερες περιφερειες της ΕΕ

Γιώργος Παυλίδης «Δεν μας αξίζει και δεν θα παραμείνουμε τελευταία περιφέρεια της χώρας• μπορούμε και θα πάμε ψηλά»

Έντεκα ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα ενώ από αυτές η περιφέρειας ΑΜ-Θ περιλαμβάνεται και στις φτωχότερες της Ε.Ε.
 
Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, στα κράτη-μέλη της ΕΕ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2013 κυμάνθηκε από 30% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας ως 539% στο κέντρο του Λονδίνου. Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2014, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 72% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (99% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (80%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού. 
 
Εξάλλου, οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία (από πέντε περιφέρειες η κάθε χώρα), στην Ουγγαρία (δύο περιφέρειες), στην Ελλάδα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και σε μία υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (30% του κοινοτικού). 

Γιώργος Παυλίδης «Σήμερα η Περιφέρεια Α.Μ-Θ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια υγιή διακριτή περιφερειακή ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα δική της και αυτοτροφοδοτούμενη»

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία της Eurostat, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης αντέδρασε λέγοντας:
 
«Από το 2013, η έλλειψη συγκροτημένου προγραμματικού σχεδιασμού η διαρθρωτική αδράνεια και καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών, ανέστειλαν την δυναμική του τόπου μας ενώ παρέλυσαν προνομιούχους τομείς της περιφερειακής οικονομίας.
 
Δεν μας αξίζει και δεν θα παραμείνουμε η τελευταία περιφέρεια στη χώρα, όπου το 2013 οδηγηθήκαμε. Μπορούμε και θα πάμε ψηλά.
 
Επιχειρούμε δυναμικά να ανατρέψουμε την κατάσταση, υπό άκρως αντίξοες συνθήκες, με την εφαρμογή σχεδίου επανεκκίνησης της περιφερειακής διακριτής οικονομίας.
 
Σήμερα η Περιφέρεια Α.Μ-Θ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, και το επιχειρούμε, μια υγιή διακριτή περιφερειακή ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα δική της και αυτοτροφοδοτούμενη και όχι επιδοτούμενη που να έχει διάρκεια, να μην είναι ρηχή αλλά θεμελιωμένη βαθιά και να συνδέεται με την ταυτότητα, τα παραγωγικά χαρακτηριστικά και το ανθρώπινο δυναμικό μας.
 
Επιχειρούμε σε αυτό το πλαίσιο και με συνέργειες. Παράλληλα μας απασχολεί κάθε στρατηγική και μεθοδολογία που θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα ανάκαμψης για τον τόπο μας και την δυναμική έξοδο του από την κρίση.
 
Η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη διαθέτει μεγάλες δυνατότητες, επιδιώκουμε να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.