Η ΠΑΜΘ ψαχνει να βρει ποια ακινητα της ανηκουν

Πολλές ελλείψεις, έστω και στην πρώτη καταγραφή, βρίσκουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Το ζήτημα της έλλειψης καταγραφής της περιουσίας της Περιφέρειας, ιδιαίτερα της ακίνητης, έκανε ξανά την εμφάνισή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, κατά την συζήτηση της ετήσιας προόδου υλοποίησης του σχεδίου της ακίνητης περιουσίας της ΠΑΜΘ.

Φυσικά αυτό το σχέδιο ακόμα δεν υπάρχει, μιας και ακόμα η Περιφέρεια δεν έχει καταγραφή των ακινήτων που της ανήκουν, για αυτό και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Αλέξης Πολίτης, παρουσίασε την πρώτη καταγραφή που έγινε με το διπλογραφικό σύστημα.

Αυτή η καταγραφή αμφισβητήθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, με αναφορές μάλιστα σε καταγραφή ακινήτων που δεν ανήκουν στην Περιφέρεια (συμπεριλαμβανομένης και της έδρας της) και απουσία άλλων που της ανήκουν (όπως οι Καγκέλες).

Μια πρώτη καταγραφή

Στην εισήγησή του ο κ. Πολίτης σημείωσε πως αυτή την περίοδο, με την έναρξη των εργασιών για την ένταξη της Περιφέρειας στο διπλογραφικό σύστημα λογιστικής παρακολούθησης των οικονομικών της, προχώρησαν στην καταγραφή των παγίων περιουσιακών στοιχείων της ΠΑΜΘ, μεταξύ των οποίων και της ακίνητης περιουσίας.

Στη συνέχεια, τόνισε, θα πρέπει να εκπονηθεί μια μελέτη για τα ακίνητα της Περιφέρειας, που θα παρουσιάσει την τεχνική  πολεοδομική και νομική ταυτότητά τους. Η μελέτη θα καταγράφει ακόμα κατά πόσο μπορεί η Περιφέρεια να προχωρήσει σε εκμετάλλευση του κάθε ακινήτου, θα αναλύσει την εμπορικότητα, και θα κάνει προτάσεις αξιοποίησής τους.

Ακόμα μια περίοδος ακινησίας

Με την εισήγησή της, η διοίκηση της περιφέρειας παραδέχεται ότι δεν έχει κάνει τίποτα, σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, και αν δεν υπήρχε και η υποχρέωση του διπλογραφικού συστήματος, η συνεδρίαση της Τετάρτης δεν θα είχε γίνει.

Ως Περιφερειακή Σύνθεση, συμπλήρωσε, έχουν αναδείξει επανειλημμένα την ανάγκη της ορθής διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της ΑΜΘ, παρόλα αυτά δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Πρέπει να γίνει άμεσα εντοπισμός των ακινήτων της Περιφέρειας

Το πρόβλημα των ακινήτων της Περιφέρειας, σημείωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας, είναι πολύ παλιό, μιας και καμία διοίκηση δεν ασχολήθηκε ούτε καν με την καταγραφή τους, ώστε να ξεκαθαρίσουν ποιο ανήκει όντως στην περιφέρεια και ποιο σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Παρατήρησε δε πως η παρούσα καταγραφή έχει πολλές αδυναμίες, την ώρα που η Περιφέρεια έχει επιτρέψει στο δημόσιο να λεηλατήσει όλη την περιουσία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που είχαν οι νομαρχίες όπως τα τουριστικά ακίνητα, ή ακίνητα όπως αυτή στον δρόμο Κομοτηνής Καρυδιάς.

Την ίδια ώρα καταγράφονται ως ακίνητα ιδιοκτησίες, όπως τα Λουτρά Ελευθερών, που έχει δηλωθεί ότι δεν ανήκουν στην Περιφέρεια. Η προχειρότητα της καταγραφής, τόνισε, φαίνεται από το γεγονός ότι η Περιφέρεια εμφανίζεται ως ιδιόκτητης της έδρας της, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Κατσιμίγα, ανήκει στο Δήμο Κομοτηνής, την ώρα που λείπει το ακίνητο στις Καγκέλες της Μαρώνειας.

Αυτό που πρέπει να γίνει, τόνισε, είναι να χρηματοδοτηθεί η καταγραφή όλων των δομών της περιφέρειας, και να γίνει πραγματική καταγραφή των πραγματικών ακινήτων, και να μεταγραφούν.

Σε καλή κατεύθυνση βλέπει την καταγραφή ο Χ. Μέτιος

Απαντώντας ο κ. Περιφερειάρχης σημείωσε πως η περιφέρεια έκανε μια πρώτη καταγραφή, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, και δηλώντας την ανοιχτή διάθεση της διοίκησης σε προτάσεις.

Αφού κατηγόρησε τον κ. Τοψίδη για μηδενισμό, τόνισε πως η λίστα των ακινήτων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πλήρης συμπλήρωση των στοιχείων τους, ώστε να δουν τι έχουν και πού.

Αν υπάρχουν λάθος εγγραφές, ανέφερε, αυτές θα διορθωθούν, και αποτελούν ένα πρώτο βήμα, και από εκεί και πέρα θα διερευνηθεί αν υπάρχει δυνατότητα για την αξιοποίηση των ακινήτων, θεωρώντας πως θα έχουν πληρέστερη εικόνα στο τέλος του 2023.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.