Η Ουκρανια απορριπτει το ρωσικο τελεσιγραφο για τη Μαριουπολη

Συγκεχυμένη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις, ασαφές αν σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος

Η Ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε τη νύχτα, σχεδόν ακαριαία από την ώρα που διατυπώθηκε, το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοσης της Μαριούπολης, ενώ η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, δείχνει ότι οι προσπάθειες για ειρήνη δεν έχουν ελπίδα να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπαίνει στην πιο αιματηρή φάση της και η σημερινή μέρα, η 26η από την έναρξη του πολέμου είναι ιδιαίτερη κρίσιμη.

Βομβαρδισμός σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους τη νύχτα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις τους για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Έξι πτώματα είχαν αποτεθεί νωρίτερα σήμερα μπροστά στο εμπορικό κέντρο Retroville, στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιέβου, μετέδωσε ο δημοσιογράφος. Το εμπορικό κέντρο υπέστη πλήγμα πολύ μεγάλης ισχύος, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο που ακόμη κάπνιζε.

Ολόκληρο το νότιο τμήμα του μεγάλου εμπορικού κέντρου καταστράφηκε, όπως και ιδιωτικό γυμναστήριο που βρισκόταν στον χώρο του πάρκινγκ, διαπίστωσε ο ρεπόρτερ. Πυροσβέστες και στρατιωτικοί έψαχναν τα συντρίμμια για να εξακριβώσουν αν υπάρχουν κι άλλα θύματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφεραν πως «εχθρικά πυρά» προκάλεσαν πυρκαγιά σε αρκετούς ορόφους του εμπορικού κέντρου στη συνοικία Ποντίλσκι.

Έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, που κατέγραψαν την πρώτη, τεράστια έκρηξη που προκάλεσε σύννεφο καπνού σε σχήμα μανιταριού, ακολουθούμενη από σειρά εκρήξεων μικρότερης ισχύος. Άλλα πλάνα εικονίζουν πυροσβέστες να βγάζουν έναν από τα συντρίμμια, καλυμμένο από σκόνη.

Περίοικοι, κάτοικοι γειτονικού κτιρίου τα παράθυρα του οποίου διαλύθηκαν από την έκρηξη, είπαν πως είχαν δει εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων κοντά στο εμπορικό κέντρο μερικές ημέρες νωρίτερα, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες. Η αρχική έκρηξη στο εμπορικό κέντρο αντήχησε σε όλη την πρωτεύουσα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πέρα από το μέτωπο της Μαριούπολης, είναι εμφανές ότι η Μόσχα σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί εξελιγμένους, υπερηχητικούς πυραύλους, πιθανόν σε μία κίνηση να εξαναγκάσει τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε συνθηκολόγηση το ταχύτερο, αφού όσο περνά ο χρόνος η Ρωσία πληρώνει ακριβό τίμημα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά από το Ισραήλ αντιπυραυλική προστασία και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Ζελένσκι ζήτησε και πάλι να συναντηθεί με τον Πούτιν και σύμφωνα με το BBC, αυτό είναι κάτι που ο ρώσος πρόεδρος το εξετάζει θετικά, αλλά τα σημάδια από το Κρεμλίνο δεν δικαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Σήμερα είναι πιθανόν να συζητήσουν και πάλι οι διαπραγματευτικές ομάδες Ρωσίας και Ουκρανίας, χωρίς να είναι σαφές εάν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος ή οι επαφές είναι παρελκυστικές.

Οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι Ουκρανοί ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια λέει ο ΟΗΕ, ενώ στόχος βομβαρδισμών γίνονται όλο και περισσότεροι άμαχοι, την ώρα που πολλοί παρατηρητές φοβούνται ακόμα και τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, ενδεχομένως και ως προβοκάτσια.

Το ρωσικό τελεσίγραφο για Μαριούπολη

Η Ουκρανία απάντησε μέσα στη νύχτα ότι δεν παραδίδει τον έλεγχο της Μαριούπολης, απορρίπτοντας έτσι το ρωσικό τελεσίγραφο που στάλθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. Η πόλη, που έχει ισοπεδωθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, αποτελεί για τη Μόσχα κομβικό σημείο της επιχείρησης για τον έλεγχο της Αζοφικής και τη σύνδεση της Κριμαίας με τις περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, που έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες το Κρεμλίνο.

Ο Ζελένσκι είχε πει από το μεσημέρι της Κυριακής ότι δεν θα μπει σε συζήτηση για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ η αντιπρόεδρος της Ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, ξεκαθάρισε τη νύχτα, ώρες πριν εκπνεύσει το ρωσικό τελεσίγραφο, ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, κατάθεσης όπλων και παράδοσης της Μαριούπολης».

Οι ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα μέτωπα, πιέζουν όλο και πιο ασφυκτικά το Κίεβο, ενώ χρησιμοποιούν πλέον και τους βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal», αλλά και πυραύλους Κρουζ τύπου «Zircon», για τους οποίους το Κρεμλίνο θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αντιαεροπορικά συστήματα ικανά να τους αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας οι πύραυλοι αυτοί «υψηλής ακρίβειας» έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στη Ζιτόμιρ, 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 100 ξένων μισθοφόρων. Στόχος έγινε και μία αποθήκη καυσίμων στην περιοχή του Μικολάεβ. Ενδεικτική ίσως της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας των ρώσων είναι και η πληροφορία ότι κάποιοι από αυτούς τους πυραύλους εκτοξεύτηκαν από την Κασπία θάλασσα.

Ωστόσο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εκτίμησε ότι τα όπλα νέας γενιάς δεν έχει αποδειχθεί ότι «αλλάζουν το παιχνίδι». Το ρωσικό σφυροκόπημα ωστόσο συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα και μένει να αποδειχθεί περαιτέρω η εκτίμηση που έκανε ο Όστιν ότι η ρωσική εισβολή έχει αλλάζει τακτική και πλέον στοχεύει σε αμάχους.

Στο Κίεβο σημειώνονταν από το απόγευμα της Κυριακής εκρήξεις και εκτοξεύτηκαν πολλές αντιαεροπορικές ρουκέτες. Σκληρές μάχες γίνονται και στο Χάρκοβο, την κατάληψη του οποίου δεν έχουν καταφέρει οι ρώσοι.

Η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει επιθέσεις σε αμάχους, όπως η εν ψυχρώ εκτέλεση 56 ανθρώπων σε γηροκομείο στην Κρεμίνα. «Οι κατακτητές πυροβόλησαν το κτίριο με τανκ στην περιοχή του Λουχάνσκ κυνικά και εσκεμμένα» ανακοίνωσε το Κίεβο.

Αλλά και η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε σφοδρές επιθέσεις κατά Ουκρανών αμάχων και για βομβαρδισμούς των πόλεων αδιακρίτως, με τον Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει ότι εάν νικήσει ο Πούτιν τότε θα ενθαρρυνθούν δικτάτορες σε όλο τον κόσμο να κάνουν τα ίδια.

Συγκεχυμένη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις

Τo BBC μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ζελένσκι, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τη Μόσχα, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος πάντως επιμένει στην ανάγκη μίας απευθείας συνομιλίας κορυφής, προειδοποιώντας – μέσω συνέντευξής του στο CNN ότι εάν οι διαπραγματεύσεις δεν επιτύχουν τότε «πάμε για τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Για σήμερα είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί και ένας νέος γύρος επαφών ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά ουδείς μπορεί να εκτιμήσει σε ποιο σημείο βρίσκονται και εάν έχουν κάποια ελπίδα να τελεσφορήσουν γρήγορα αυτές οι συζητήσεις.

Την ίδια ώρα η Τουρκία επιμένει ότι οι δύο πλευρές έχουν πολλά σημεία σύγκλισης και εμφανίζεται, δια δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, αλλά και του συμβούλου του Ερντογάν, Καλίν, ως διαθέσιμη να φιλοξενήσει μία συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στο έδαφός της. Δεν είναι καθαρό εάν όντως οι επαφές που κάνει η τουρκική κυβέρνηση και με τη Μόσχα και με το Κίεβο οδηγούν σε ένα τέτοιο αισιόδοξο συμπέρασμα, ή εάν η Άγκυρα ούσα στη «μέση» της σύγκρουσης δύο χωρών, με τις οποίες θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις, επιθυμεί να δείξει ότι είναι κοντά μία λύση, ώστε να αποφύγει η ίδια την όποια πίεση από την Ουάσιγκτον να αποστείλει S400 στην Ουκρανία.

Από τα όσα υποστηρίζουν η Μόσχα και το Κίεβο, τουλάχιστον με τις δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων τους, η συμφωνία δεν είναι κοντά. Τουναντίον και εφόσον το Κρεμλίνο επιμείνει στις βασικές εκ των αρχικών αξιώσεών του, η οποιαδήποτε λύση θα αργήσει. Ειδικά για την όποια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, δηλώνει ότι αυτή θα είναι για επικύρωση μιας συμφωνίας και όχι για διαπραγματεύσεις.

Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε, μιλώντας στο CNN ότι «βάση για συζήτηση είναι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και σημείωσε με νόημα ότι ο λαός δεν μπορεί να αγαπήσει κατακτητή, στέλνοντας έτσι μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν πρέπει να επιμείνει να κατέχει περιοχές που κατέλαβε με τον πόλεμο της 24ης Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανή υπηρεσιακή πρωθυπουργός Όλια Στεφανίσινα διαμήνυσε ότι το Κίεβο «δεν θα παραχωρήσει σε καμία περίπτωση» εδάφη στη Ρωσία.

Αλλά και το Κρεμλίνο φέρεται να εκτιμά ότι η λύση είναι ακόμα μακριά και ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «κανονικά».

Φοβάται πυραυλικό χτύπημα στο Κίεβο ο Ζελένσκι

Η είδηση ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε το σαββατοκύριακο υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία και η μεγαλύτερη ένταση που παίρνουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις, ακόμα και γύρω από το Κίεβο, φαίνεται ότι ενίσχυσαν τους φόβους του Ζελένσκι για μία σφοδρή επιχείρηση κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Γι’ αυτό και κατά την ομιλία του στην ισραηλινή βουλή, την Κυριακή ζήτησε από το Τελ Αβίβ να βοηθήσει την Ουκρανία με το περίφημο αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» (Σιδηρούν Θόλος), «Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα… και σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων», ήταν το αγωνιώδες μήνυμα του Ζελένσκι, ο οποίος έχει και εβραϊκή καταγωγή.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή» είπε ο Ζελένσκι, του οποίου όμως η προσπάθεια να συγκρίνει τον σημερινό πόλεμο με το Ολοκαύτωμα, προκάλεσε αντιδράσεις από στελέχη της Ισραηλινής κυβέρνησης. «Είναι αποκρουστική η σύγκριση» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών.

Σημειωτέον ότι το Ισραήλ έχει απορρίψει επίμονα τα αιτήματα του Κιέβου για παροχή στρατιωτικής βοήθειας, όμως ο πρωθυπουργός του Ναφτάλι Μπένετ έχει αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία κάνοντας επαφές και με τη Μόσχα και με την ουκρανική πλευρά.

Τα όπλα μαζικής καταστροφής, η στάση των ΗΠΑ και η αποκάλυψη Ζελένσκι

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο μεγαλώνουν οι φόβοι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν βιολογικά/χημικά όπλα ή αλλιώς όπλα μαζικής καταστροφής, που θα επιβάλλουν ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση στη διεθνή κοινότητα. Και ενδεχομένως να προκληθεί γενίκευση του πολέμου. Η δε χρήση τους μπορεί να γίνει, όπως λένε οι ειδικοί, είτε ως επιλογή για αύξηση της ισχύος στο πεδίο, είτε όμως και ως «προβοκάτσια», με στόχο να παρέμβει πιο αποφασιστικά η Δύση, ακόμα και με απευθείας εμπλοκή στον πόλεμο.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν φέρεται να δήλωσε ότι είναι κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ η χρήση από τους Ρώσους όπλων μαζικής καταστροφής, για να «μετριάσει» λίγο αργότερα τη δήλωσή του, η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο, τονίζοντας ότι θα είναι καταδικαστέα οποιαδήποτε τέτοια επιλογή από τη Μόσχα.

Το παζλ χρήζει προσοχής, καθώς το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει το Κίεβο ότι με την στάση του προσπαθεί να σύρει τη Δύση στον πόλεμο, μία δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί διπλά: και ότι είναι απλώς μία παραπομπή στις πολλές εκκλήσεις που έχει κάνει όντως ο Ζελένσκι για βοήθεια από το ΝΑΤΟ, αλλά και ως προετοιμασία ενός άλλοθι στην περίπτωση που πράγματι οι ρωσικές δυνάμεις καταφύγουν στη χρήση τέτοιων όπλων.

Πάντως ο Ζελένσκι αποκάλυψε χθες (στο CNN) ότι πριν τρία χρόνια, όταν εκλέχτηκε πρόεδρος, ζήτησε αμέσως την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ με την ηγεσία του Συμφώνου να του απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αλλά ότι και δεν πρόκειται να υπάρξει δημόσια και επίσημη απόρριψη του αιτήματος, όταν ο ίδιος τους ζήτησε να ενημερώσουν οι Σύμμαχοι για τις προθέσεις τους τον Ουκρανικό λαό!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.