Η ομιλια του Αλεξη Τσιπρα στο Μεγαρο Μουσικης Κομοτηνης

«Αν δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση, να φύγει»

Εκλογές σε διαχειριστικές, ενίσχυση της μειονοτικής εκπαίδευσης, αλλά και επίθεση στην Τουρκία για παρεμβάσεις σε ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές διεξαχθούν»

«Η χώρα βρίσκεται σε κλοιό Μητσοτάκη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κομοτηνή, κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής με την οποία έκλεισε την επίσκεψή του στην Θράκη.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για τον χειρισμό της πανδημίας, όσο και της οικονομίας, σημειώνοντας πως έχει αποτύχει σε όλα όσα υποσχέθηκε, χαρακτηρίζοντας τον ήδη «απερχόμενο πρωθυπουργό».

Ο κ. Τσίπρας, όσο αφορά τη Θράκη, αναφέρθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην μουσουλμανική μειονότητα, μιλώντας για στήριξη στα μειονοτικά σχολεία, την πραγματοποίησα άμεσα εκλογών στα βακουφικές επιτροπές, αλλά και επιλογή μουφτήδων σε διαβούλευση με την μειονότητα.

Σημείωσε δε πως η αντιμετώπιση του προσφυγικού, μπορεί να γίνει μόνο με διαύλους, και όχι σε σύγκρουση με την Τουρκία.

Πρόβλημα η κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται σε αυτή την ξεχωριστή γωνιά της Ελλάδας, «Στη Θράκη της Ιστορίας, των αγώνων, της δημιουργίας» που δοκιμάζεται σήμερα, όπως όλη η χώρα, από την ανασφάλεια και την αγωνία.

Το μεγάλο πρόβλημα, σημείωσε, είναι ότι κυβερνά μια κυβέρνηση που έχει μετατρέψει τη κρίση σε ευκαιρία για να στήσει το δικό της καθεστώς, με εκατομμύρια για να επιβάλει στα ΜΜΕ να κρύβουν την αλήθεια και έχει 2 δις σε απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους, σπάζοντας το ρεκόρ σε απευθείας αναθέσεις από τη μεταπολίτευση και μετά.

Νέα κυβέρνηση για να ανακοπεί η πανδημία

Αναφερόμενος στην πανδημία και τις επιπτώσεις της ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖ-ΠΣ επεσήμανε πως «η χώρα, είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη τους τελευταίους τρείς μήνες, άνθρωποι καθημερινά πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, στις τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, η πλειοψηφία των νοικοκυριών δε βγάζει το μήνα, και ο πρωθυπουργός αδιαφορεί».

«Κανείς δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία ή στήριξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που διαχειρίζεται τη πανδημία με τρόπο που γεννά νέα προβλήματα, αντί να δίνει λύσεις» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Είναι σα να ζει σε μια άλλη Ελλάδα. Μια μικρή και φαύλη Ελλάδα λίγων και ισχυρών» ανέφερε, που οχυρώνονται πίσω από ένα τείχος προπαγάνδας και ψεμάτων όταν στον πραγματικό κόσμο, στην Ελλάδα της καθημερινής μάχης με τον ιό, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ζουν μέσα στην ανασφάλεια.

«Και ο υπεύθυνος αυτής της αποτυχίας δεν μπορεί πια να κρύβεται» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «που μιλά για πανδημία ανεμβολίαστων και θεωρεί τη μισή Ελλάδα ψεκασμένους, και την ώρα που όλοι μετράμε κρούσματα και νεκρούς, μετράει ψήφους και εκλογική πελατεία».

«Εμείς με απόλυτο αίσθημα ευθύνης και μοναδική μας έγνοια την ανθρώπινη ζωή, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλαμε σε δεύτερο πλάνο την πολιτική σύγκρουση» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «αν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία, να δημιουργήσει ξανά κλίμα εμπιστοσύνης με την κοινωνία για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος ώστε να αποφύγουμε ένα ακόμη καταστροφικό λοκνταουν, γιατί δεν θέλει  να συγκρουστεί με τους λίγους ισχυρούς, και ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει τη κοινωνική πλειοψηφία, τότε ήρθε η ώρα να φύγει».

Η επόμενη κυβέρνηση του τόπου θα είναι κυβέρνηση προοδευτική, σημείωσε, και ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές διεξαχθούν, για να ξαναφέρουν στη χώρα τη κοινωνική προστασία, την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια.

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως αν φύγει η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια κάθε πολίτη που αγαπά την πατρίδα του και θέλει να ζήσει και να δημιουργήσει σε αυτή, να ληφθούν μέτρα άμεσης ανάγκης, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ένα ασφαλές και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αύξηση των πόρων για το σύστημα υγείας με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενίσχυση του προσωπικού των νοσοκομείων, εντάσσοντας στο ΕΣΥ το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας και με την αυτόματη προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που κενώνονται λόγω αποχωρήσεων. Μίλησε δε για επίταξη – χωρίς αποζημίωση – των νοσοκομείων του ιδιωτικού τομέα για την νοσηλεία των ασθενών με COVID-19 τόσο σε συμβατικές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ, και ένταξη στο δίκτυο του συνόλου των γιατρών που εργάζονται στην κοινότητα.

Στρατηγική της ΝΔ η εγκατάλειψη στην ακρίβεια

«Στην κοινωνία μας όμως» συνέχισε ο ίδιος «υπάρχει και η απειλή της κοινωνικής περιθωριοποίησης, μια υπαρξιακή απειλή για την ελληνική κοινωνία, γιατί μέσα στο ζοφερό κλίμα της πανδημίας, ήρθε να προστεθεί ένα σαρωτικό κύμα ακρίβειας που οι ρίζες του, είναι εξωγενείς, αλλά οι ανεξέλεγκτες συνέπειες του είναι αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

«Όπως και στην πανδημία, η κυβέρνηση επέλεξε την προχειρότητα και την αδράνεια», ανέφερε, «όμως το κράτος όχι απλά μπορεί, αλλά οφείλει άμεσα να λάβει μέτρα για να ανασχέσει αυτό το κύμα, στηρίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα». Για αυτό και επανέλαβε τις προτάσεις που είχε καταθέσει από το βήμα της ΔΕΘ, δεσμευόμενος ως αυριανή κυβέρνηση της χώρας να τις υλοποιήσει.

Μειονότητα και παιδεία

Αναφερόμενος στη Θράκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως στην επίσκεψή του σε αυτή, μίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους, ξεχασμένους και εξαπατημένους συνταξιούχους, και άκουσε την αγωνία των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας για τη διετή εγκατάλειψή τους από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Άκουσε όμως και την αγωνία της νέας γενιάς για το σήμερα και το αύριο, «που αξίζει να μπορέσουν να μείνουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια στο τόπο τους».

«Η Θράκη με τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, είναι και μια περιοχή ιδιαίτερης εθνικής και πολιτιστικής σημασίας, και σε αυτό το πλαίσιο προτεραιότητά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι η προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε αυτή, που θα ενισχύσουν τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, θωρακίζοντας την ισονομία, την ισοπολιτεία και την κοινωνική συνοχή στην περιοχή» τόνισε ο κ. Τσίπρας εξηγώντας πως αυτές, θα διορθώνουν τα πολύ σοβαρά λάθη του παρελθόντος, ακυρώνοντας την ίδια στιγμή τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες. 

Θύμισε, όπως έκανε και στον Ίασμο, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προώθησε την ιστορικής σημασίας νομοθετική ρύθμιση για την προαιρετικότητα της Σαρίας και τον εκσυγχρονισμό των μουφτειών, κατοχύρωσε το νομικό πλαίσιο και ενίσχυσε τις υποδομές του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου στην Ξάνθη, προώθησε το πρόγραμμα για ταυτόχρονη παρουσία στην τάξη της νηπιαγωγού και συνεργάτριας ή συνεργάτη από τη μειονότητα, προκειμένου να αξιοποιηθεί η μητρική γλώσσα των παιδιών και να διευκολυνθεί η κοινωνικοποίησή τους, που κατήργησε η σημερινή Κυβέρνηση.

«Παρά τις μεταρρυθμίσεις αυτές, υπάρχει ακόμα δρόμος, στηρίζοντας, όσον αφορά στην παιδεία, τώρα και στο μέλλον, την σύγχρονη και συμπεριληπτική εκπαίδευση στην Θράκη» παραδέχθηκε ο ίδιος, εξηγώντας πως «είναι απαραίτητη η ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και η δημιουργία νέων δημόσιων σχολείων με εισαγωγή των τουρκικών ως γλώσσας επιλογής», αλλά και την υποστήριξη των υφιστάμενων μειονοτικών σχολείων τόσο σε υλικοτεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο  εγκαταστάσεων και υποδομών, ώστε να εξασφαλίζονται ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες για κάθε μαθητή.

Επιθυμούν δε να εξασφαλίσουν ότι τα δημόσια νηπιαγωγεία ανταποκρίνονται και στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών της μειονότητας, και την εφαρμογή του σαφούς κανονιστικού πλαισίου που υπάρχει για την ίδρυση ιδιωτικών νηπιαγωγείων. 

Εκλογές σε διαχειριστικές

Πέρα της παιδείας, τόνισε πως υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια στις διαχειριστικές και βακουφικές επιτροπές, και την διενέργεια εκλογών το συντομότερο δυνατόν.

Όσο για την ανάδειξη μουφτή, τόνισε πως οι επόμενοι μουφτήδες πρέπει να αναδειχτούν με διαδικασίες που θα αποφασιστούν σε διαβούλευση με την μειονότητα και θα εξασφαλίζουν την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή από αυτή.

Οι αλλαγές αυτές, σημείωσε, δεν αφορούν μόνο τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, αλλά αφορούν όλους, διότι «αφορούν τις αξίες στις οποίες βασίζεται το Ελληνικό κράτος, τις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και της πολυπολιτισμικότητας που έχουμε και πρέπει να έχουμε ως Έλληνες πολίτες τον 21ο αιώνα».

Προκλήσεις στο προσφυγικό

Αναφερόμενος στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μόνο σε συνεργασία και όχι σε σύγκρουση με γείτονες μας.  «Γι’ αυτό έχει σημασία η Τουρκική ηγεσία να συνειδητοποιήσει ότι είναι ανώφελο να ποντάρει στη κλιμάκωση της έντασης», ξεκαθάρισε ο ίδιος σπεύδοντας να συμπληρώσει: «ούτε από την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου που είδαμε από την κυβέρνηση Ερντογάν, τον Μάρτιο του ’20 στον Έβρο».

«Όμως» αντέτεινε «δεν πρέπει να κλιμακώνεται η ένταση, αλλά να αναπτυχθούν και να αποκατασταθούν οι δίαυλοι που ανέπτυξαν το 2015-16, με τη στήριξη της ΕΕ, για να μπορούν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους πρόσφυγες και μετανάστες».

«Κοντοζυγώνει ο καιρός να μετρηθούμε»

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως η Θράκη, ήταν την Πέμπτη ένας ακόμη σταθμός σε αυτή τη «Νέα αρχή» που επιχειρούν, δίπλα στη κοινωνία, με τη κοινωνία, για τη κοινωνία, στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο και με τελικό σκοπό, να δυναμώσουν το κόμμα.

«Να κάνουμε όλοι μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα, ριζωμένο στις γειτονιές και στους τόπους δουλειάς, ζωντανό και μαχητικό, ικανό να υπερασπίζεται παντού τα συμφέροντα των πολλών και την κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε.

Για αυτό και απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της Κομοτηνής και της Θράκης, να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή τη προσπάθεια, και να γίνουν είτε μέλη είτε υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. «Κοντοζυγώνει η ώρα που θα μετρηθούμε. Οι ζωντανές δυνάμεις αυτής της κοινωνίας, το μέλλον αυτού του τόπου, με το παρασιτικό παρελθόν του, η δημοκρατία με τον αυταρχισμό και την καταστολή, τα συμφέροντα των πολλών με τα προνόμια των λίγων» ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μπορούν ενωμένοι και αποφασισμένοι να αλλάξουν το πρόσωπο της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία δεν ήταν ποτέ κόμμα οπαδών, δεν απέκτησε ποτέ ισχυρές πλάτες από την ελίτ, ούτε μας έθρεψαν χορηγοί και διαπλεκόμενοι» ανέφερε,  κλείνοντας για να τονίσει πως «η ιστορία και η ανάγκη δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή: Παρά μονάχα να κερδίσουμε τη μάχη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.