Η Ντορα Μπακογιαννη περιοδευσε στη Ροδοπη (+Gallery)

Υποσχόμενη μάχη για τη φορολογική ανακούφιση των αγροτών

Διαδοχικές επισκέψεις στη Διαλαμπή, στον Ίασμο και στην Κομοτηνή πραγματοποίησε το τελευταίο διήμερο, στο πλαίσιο της περιοδείας της και στους τρεις νομούς της Θράκης, η βουλευτής, πρώην Υπουργός και υπεύθυνη της Νέας Δημοκρατίας για την οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας στην περιοχή μας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Γιώργο Παυλίδη, που της παρουσίασε τα προβλήματα, τα ανοιχτά ζητήματα και τις προτεραιότητες της Περιφέρειας, ενώ δεν παρέλειψε να πραγματοποιήσει εθιμοτυπικές επισκέψεις στον Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμονα, και στον Μουφτή Κομοτηνής, κ. Μέτσο Τζεμαλή. Κατά την παρουσία της στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ροδόπης, έκανε την επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στο νομό μας, κάνοντας λόγο για «ένα ψηφοδέλτιο, που κοσμεί τη Νέα Δημοκρατία» και δηλώνοντας πεπεισμένη πως «με τη βοήθεια και του προέδρου της ΝΟΔΕ, ο οποίος δίνει τη δική του μάχη, τα αποτελέσματα στη Ροδόπη θα είναι ιδιαίτερα καλά για την παράταξή μας».
 
Στις δηλώσεις της, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, η κ. Μπακογιάννη ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνιακή γραμμή του κόμματος, ασκώντας αυστηρή κριτική για τα πεπραγμένα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους 7 μήνες της διακυβέρνησής τους, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία πως τα επώδυνα μέτρα του νέου μνημονίου φέρουν «υπογραφή Τσίπρα» και αποποιούμενη με αγωνία το μερίδιο ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας από την υπερψήφισή τους στη βουλή. Αναγνωρίζοντας ότι τα επώδυνα μέτρα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση έναντι των εταίρων, η κ. Μπακογιάννη άφησε ανοιχτό «παραθυράκι» για την βελτίωση των όρων μόνο στην περίπτωση της φορολόγησης των αγροτών. Για το συγκεκριμένο θέμα γνωστοποίησε πως έχουν ήδη υπάρξει κινήσεις από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προς την κατεύθυνση της αντικατάστασης της υπέρογκης φορολογίας των αγροτών με ισοδύναμα μέτρα. 

«Δεσμευόμαστε να δώσουμε τη μάχη για τους αγρότες και για την ιδιωτική εκπαίδευση»

«Εμείς βρεθήκαμε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση», σημείωσε, εξηγώντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στη βουλή, «αφού κληθήκαμε να στηρίξουμε ένα μνημόνιο που υποστήριξαν και υπέγραψαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος». «Το κάναμε διότι θέλαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη», συνέχισε, «αλλά με αυτό το μνημόνιο αναιρέσαμε τους δικούς μας νόμους. Δηλαδή βάλαμε τον ίδιο ΦΠΑ στα νησιά, που τον είχαμε αποφύγει εμείς, ξαναφέραμε τον φόρο στην εστίαση, τον οποίο είχαμε μειώσει, ξαναφέραμε το 30% που είχαμε κόψει από την εισφορά αλληλεγγύης. Αυξήσαμε δηλαδή τα φορολογικά βάρη στους πολίτες. Την εισφορά αλληλεγγύης δεν την πλήρωσαν οι πλούσιοι, την πλήρωσε από το πρώτο ευρώ κάθε έλληνας πολίτης. Άρα αυτός ο μύθος περί των δήθεν πλουσίων είναι ένας μύθος, που πιστεύω ότι είναι ώρα να τον καταρρίψουμε, μιλώντας με νούμερα και με αλήθειες κι όχι με συνθήματα, που δυστυχώς ακούστηκαν. Εμείς δεν πιστεύουμε στην υψηλή φορολογία ιδεολογικά. Έχουμε διαφορετική αντίληψη από την Αριστερά. Η Αριστερά πιστεύει στην υψηλή φορολογία. Εμείς πιστεύουμε στη χαμηλή φορολογία και η φορολογική πολιτική, που ακολουθήθηκε, που έτυχε και δικής μου κριτικής, ήταν μία πολιτική, την οποία υποχρεωθήκαμε να ακολουθήσουμε λόγω των υπογραφών και των μνημονίων, που υπήρχαν, αλλά ο στόχος μας είναι να τη μειώσουμε. Και θα το κάνουμε. Αν μπορούμε να τη μειώσουμε αύριο, η απάντηση είναι «όχι», δεν μπορούμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε να δώσουμε τη μάχη, δηλαδή για τους αγρότες και για την ιδιωτική εκπαίδευση, γιατί δεν υπάρχει πουθενά αλλού η φορολόγησή της. Πρέπει όμως ο στόχος μας να είναι ο μικρομεσαίος να μην πληρώνει τους φόρους, τους οποίους καλείται να πληρώσει σήμερα. Δεν μπορεί να τους αντέξει». 

«Οι κυβερνήσεις τα τελευταία 40 χρόνια κατά μέσο όρο πρόσθεταν στις πλάτες του ελληνικού λαού 8 δις ευρώ χρέος, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα προσέθεσε 90 δις ευρώ»

Κατά την επίθεσή της προς τον ΣΎΡΙΖΑ, η κ. Μπακογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι κυβερνήσεις τα τελευταία 40 χρόνια κατά μέσο όρο πρόσθεταν στις πλάτες του ελληνικού λαού 8 δις ευρώ χρέος, με εξαίρεση κάποιες κυβερνήσεις που δεν κρατήσανε όμως για πολύ καιρό, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα στους 7 μήνες προσέθεσε 90 δις ευρώ χρέος». «Αυτό πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα», επισήμανε, «διότι αυτά είναι χρήματα τα οποία κάποια στιγμή πρέπει να πληρωθούν, όπως και να έχει το πράγμα». «Είτε με επιμήκυνση, που λέμε εμείς από την προηγούμενη κυβέρνηση», συμπλήρωσε, «είτε με σταθερό επιτόκιο που επίσης λέμε εμείς από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ο κ. Τσίπρας ήθελε να διαγράψει μονοκονδυλιά το χρέος. Σήμερα πλέον έρχεται στα λόγια μας και αυτός είναι και ένας λόγος, για τον οποίο νομίζω ότι μπορούμε και να συνεννοηθούμε». 

«Η επαναδιαπραγμάτευση και τα παράλληλα προγράμματα δεν είναι σοβαρά πράγματα»

Σχολιάζοντας επίσης τα περί παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την άμβλυνση των συνεπειών του νέου μνημονίου, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε σκωπτικά ότι «όλα αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη έχουν όση αξία είχαν και τα περσινά», για να επισημάνει ότι «η πραγματικότητα είναι ότι το μνημόνιο προβλέπει πολύ συγκεκριμένα πράγματα και η υπογραφή Τσίπρα είναι από κάτω». «Η επαναδιαπραγμάτευση και τα παράλληλα προγράμματα και όλα αυτά, τα οποία λέγονται», συνέχισε, «δεν είναι σοβαρά πράγματα. Παράλληλα προγράμματα, όταν έχεις ένα πρόγραμμα, για το οποίο έχεις δεσμευτεί στους εταίρους και δανειστές και ξέρεις ότι θα αξιολογείσαι κάθε τρεις μήνες για να παίρνεις τα λεφτά, δεν υπάρχουν. Εμείς επειδή ακριβώς το ξέρουμε αυτό, δε θέλουμε να πούμε πράγματα που δε γίνονται. Και γι’ αυτά που λέμε για τους αγρότες, ξέρουμε πολύ καλά ότι με εντολή Μεϊμαράκη έχουμε ήδη κάνει τις πρώτες συζητήσεις, για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη φορολογία των αγροτών, προσφέροντας ταυτόχρονα άλλου είδους μέτρα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να το κάνουμε. Εγώ λοιπόν δεν έχω κανένα κέφι να παριστάνω τον παλιό πολιτευτή. Το μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας δεσμεύει τη χώρα, δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση, και αυτά τα οποία λέγονται είναι τελείως καινά περιεχομένου. Ένα πράγμα μπορεί να βοηθήσει τη χώρα, η συνεργασία των δυνάμεων, η απόφαση να εφαρμόσουμε γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις για να βγούμε γρήγορα από αυτήν την λαίλαπα της κρίσης».

«Εμείς πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις, δεν πιστεύουμε στο κράτος-επιχειρηματία»

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που προβλέπει το νέο μνημόνιο, η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε τη θετική στάση της ΝΔ έναντι αυτών και τόνισε την ανάγκη για μικρότερο κράτος. «Εμείς πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις», σημείωσε, «δεν πιστεύουμε στο κράτος-επιχειρηματία». «Ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους, το οποίο σήμερα είναι στις πλάτες του ελληνικού λαού», συνέχισε, «οφείλεται στην κακή διαχείριση, που το κράτος έκανε σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στην Ολυμπιακή. Όλα αυτά κόστισαν στον ελληνικό λαό. Όταν κάποτε τα λέγαμε, εδώ και 20 χρόνια, δεχόμασταν επίθεση μαζική. Σήμερα πλέον έχει γίνει συνείδηση σε όλους ότι δεν υπάρχει περίπτωση το κράτος να κάνει τον επιχειρηματία. Ούτε στη Ρωσία δεν υπάρχει, ούτε στην Κίνα δεν υπάρχει. Μόνο κάτι δικοί μας έχουν μείνει ακόμα ηρωικοί υπερασπιστές της λογικής του κράτους-επιχειρηματία. Λοιπόν, το κράτος πρέπει να μειωθεί, πρέπει να αποκρατικοποιήσει και πρέπει να πάρει την καλύτερη δυνατή τιμή για τις αποκρατικοποιήσεις του. Αλλά δεν είναι λογιστικό το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Είναι πιο πολύ επενδυτικό, είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο στόχος είναι η Ελλάδα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας από το κράτος αποκλείεται να δημιουργηθούν».
 
Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας περί «άχρηστων του δημοσίου», που επαναπροσλήφθηκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση, η κ. Μπακογιάννη έκανε προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για συστηματική διαστρέβλωση των λεγόμενων του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και υποστηρίζοντας ότι αναφερόταν σε επίορκους, που πολλοί από αυτούς επέστρεψαν στις δουλειές τους το προηγούμενο διάστημα κι όχι στους απολυθέντες σχολικούς φύλακες, στις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών κ.α. Βέβαια, οι επίορκοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επίορκοι, που δηλώνει την παράνομη συμπεριφορά τους στην υπηρεσία, και όχι «άχρηστοι», που αναφέρεται στη χρησιμότητα ή μη των εν λόγω υπαλλήλων στο δημόσιο. 

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Θα δώσουμε μία μάχη για να προστατευτεί ο μεσαίος και μικρός κλήρος»

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη στην περιοχή μας, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, έθεσε υπόψιν της μία σειρά από τοπικά ζητήματα, που θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση, που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Στην κορυφή αυτής της λίστας κατέταξε το θέμα των αγροτών και της άδικης, όπως τη χαρακτήρισε, φορολόγησής τους. «Αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, δηλαδή τον πολλαπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, το 23% του ΦΠΑ των εφοδίων και την υψηλή φορολόγηση που πρέπει να προκαταβάλλεται κατά 100%», υπογράμμισε, «ο μέσος κλήρος της περιοχής και της Ελλάδος, που είναι γύρω στα 47 στρέμματα καλείται να συντηρεί μια τετραμελή οικογένεια με 3.000 έως 4.000 ευρώ καθαρά το χρόνο». «Αυτό είναι αδύνατο», σχολίασε, για να επισημάνει πως «θα πρέπει να προστατευτεί ο μεσαίος και μικρός κλήρος» και να διαβεβαιώσει πως «εκεί θα δώσουμε μία μάχη». «Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε, «αλλά ευελπιστούμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, αν προχωρήσουμε τις άλλες μεταρρυθμίσεις, που είναι οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαθρωτικές αλλαγές». 

«Να δούμε τι θα κάνουμε με το υφιστάμενο νοσοκομείο, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, και να προχωρήσουμε την προοπτική του καινούργιου»

Δεύτερο μείζον ζήτημα κατά τον κ. Στυλιανίδη είναι η αποκατάσταση του Νοσοκομείου Κομοτηνής, που από τις νέες μετατάξεις, «προεκλογικού τύπου», όπως τις χαρακτήρισε, αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο και υποθηκεύεται το μέλλον της υγείας στο νομό Ροδόπης. «Πρέπει άμεσα, αν γίνεται νομικά και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, να αποκατασταθεί αυτή η αδικία», σημείωσε, «και είναι προτεραιότητά μας στη συνέχεια να δούμε τι θα κάνουμε με το νοσοκομείο το υφιστάμενο, για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, και να προχωρήσουμε την προοπτική του καινούργιου νοσοκομείου, που έχει «στοιχειώσει» τα τελευταία χρόνια και το οποίο το χρειάζεται τόσο πολύ η περιοχή». 

«Η εμπειρία της περιόδου 2004-2009 μας λέει ότι η ενίσχυση του Δημοκριτείου είναι η μοναδική πετυχημένη επένδυση στην περιοχή»

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης επέμεινε στο θέμα της ενίσχυσης του Δημοκριτείου, παρατηρώντας πως «η εμπειρία της περιόδου 2004-2009 μας λέει ότι είναι η μοναδική πετυχημένη επένδυση στην περιοχή» και επισημαίνοντας ότι «ο πολλαπλασιασμός των φοιτητών και η στήριξη του Δημοκριτείου τονώνουν την τοπική οικονομία και δημιουργούν άπλωμα εισοδήματος σε όλα τα τοπικά νοικοκυριά». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.