Η Ντ. Μπακογιαννη εφυγε ο αποηχος των δηλωσεων της εμεινε

Τοπικές οργανώσεις κομμάτων και υποψήφιοι βουλευτής ασκούν σφοδρή κριτική

Πέρα από την αντιπαράθεση σε κεντρικό επίπεδο για την ψήφο της μειονότητας το θέμα απασχόλησε και την τοπική πολιτική σκηνή, με όργανα και εκπροσώπους κομμάτων να λαμβάνουν θέση.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ωμός εκβιασμός»

Τον «χορό» του σχολιασμού άνοιξε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η οποία αναφέρθηκε στις δηλώσεις Μπακογιάννη από τον ορεινό όγκου, κάνοντας λόγο για ωμό εκβιασμό.  

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης στοχοποίησε για μέρες τον κόσμο της μειονότητας και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να αγνοήσει την ψήφο 20.000 Ελλήνων πολιτών, επενδύοντας στην ένταση και την πόλωση, η κα Μπακογιάννη επισκέπτεται τη Ροδόπη και τα χωριά του ορεινού όγκου, για να τους δείξει τα «ευγενή αισθήματά» της. Τόσο ευγενή που συνοδεύονται με τη φράση: “αν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Αυτό είναι το μήνυμα που ήρθα να σας πω”. Ωμός εκβιασμός..;» σημειώνει η τοπική οργάνωση του κόμματος και συνεχίζει:

«Με αυτές τις πρακτικές και τις ΚΥΠατζίδικες διαρροές περί “πληροφοριών” και δήθεν “μυστικών επισκέψεων” Τούρκων αξιωματούχων, προσπαθεί η ΝΔ να γυρίσει την περιοχή μας σε άλλες σκοτεινές εποχές. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε δύο πράγματα: ότι Υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια των γεγονότων του ‘90 ήταν ο κ. Σαμαράς καθώς και ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ έμεινε γράμμα κενό – γι’ αυτό και πάει πολύ να ασκεί κριτική η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και κάθε δημοκρατικό πολίτη απέναντί της».

Δημήτρης Χαρίτου: «Είναι η αλαζονεία της εξουσίας Μητσοτάκη που οφείλουμε να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε»

Γραπτή δήλωση για το θέμα έδωσε στη δημοσιότητα και ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου που άσκησε σκληρή κριτική στα λεγόμενα της κ. Μπακογιάννη σημειώνοντας: «Ήρθε λίγες μόνο ώρες στην ορεινή Ροδόπη με την ιδιότητα της προέδρου της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη και δεν χρειάστηκε να πει πολλά. Κατάλαβαν όλοι! Χαρακτήρισε περίπου ως αχάριστους τους κατοίκους  γιατί, όπως είπε, ενώ η ίδια έδινε δήθεν μάχες για τα θέματα της μειονότητας, αυτοί δεν ψήφισαν τη ΝΔ αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρίτου, «πίσω από το προσωπείο της αγάπης της για την μειονότητα, αποκαλύφθηκε το σκληρό πρόσωπο μιας εξουσίας από τα παλιά. Πώς  αλλιώς να εξηγηθεί ο απίστευτος εκβιασμός, που ξεστόμισε, λέγοντας “αν δεν μας στηρίξετε ,τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα;”».

«Πόσο πιο δύσκολα μπορούν άραγε να γίνουν τα πράγματα σε μια περιοχή που ερημώνει από την τεράστια μετανάστευση των νέων, που οι μικροί παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι, εγκαταλελειμμένοι ,  παρατούν τη γη και τα ζώα τους, αφού δεν μπορούν να έχουν στοιχειώδες εισόδημα;» διερωτήθηκε ο ίδιος για να τονίσει κλείνοντας πως «το μήνυμα που εστειλε η κ Μπακογιάννη ,δεν απευθύνεται μόνο στους οικονομικά αδύναμους κατοίκους του ορεινού όγκου. Οφείλουν να το λάβουν όλοι στα σοβαρά.  Είναι η αλαζονεία της εξουσίας Μητσοτάκη που οφείλουμε να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε».

Ν.Ε. Ροδόπης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Οι απειλές και οι εκβιασμοί προς τις τοπικές κοινωνίες ξεπληρώνονται στην κάλπη και καταγράφονται στη συλλογική μνήμη»

Λακωνικό το σχόλιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που και αυτή όμως δεν άφησε ασχολίαστη τη δήλωση Μπακογιάννη.

«Σε μια επίδειξη πολιτικής αλαζονείας η Nτόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε τα ορεινά χωριά  της Ροδόπης για να προσβάλλει, να απειλήσει και να εκβιάσει τους περήφανους κατοίκους της. Οι τοπικοί κλακαδόροι που τη συνόδευαν όφειλαν -αφού η ίδια και ο αδελφός της Κυριάκος δεν ξέρουν- να την ενημερώσουν ότι οι προσβολές, οι απειλές και οι εκβιασμοί προς τις τοπικές κοινωνίες ξεπληρώνονται στην κάλπη και καταγράφονται στη συλλογική μνήμη» τονίζει η ΝΕ Ροδόπης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ ΑΜΘ: «Όσοι ανακαλύπτουν τώρα τέτοιου είδους παρεμβάσεις, είναι απλά υποκριτές»

Τα βέλη της κριτικής του τόσο προς τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στρέφει από την πλευρά του το ΚΚΕ ΑΜΘ καταγγέλλοντας επικίνδυνα παιχνίδια από πλευράς των τριών κομμάτων σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Πολύ περισσότερο που αυτά τα παιχνίδια διαδραματίζονται σε χρόνο που κυοφορούνται σοβαρές αρνητικές διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την άμεση παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟϊκού παράγοντα, που έχει εδραιώσει την παρουσία του στη Θράκη με ευθύνη και των δύο κυβερνήσεων» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η περιφερειακή οργάνωση του κόμματος.

Ταυτόχρονα σπεύδει να υπογραμμίζει πως «τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα στη Θράκη έχουν την ίδια αιτία μ’ αυτά που αντιμετωπίζει το σύνολο του ελληνικού λαού, συνεπώς κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας στο πλαίσιο του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Αυτός ο αγώνας πρέπει να στραφεί ενάντια στα σχέδια και των δύο αστικών τάξεων, ελληνικής και τουρκικής, που παρεμβαίνουν με εκβιασμούς και άλλες μεθόδους γιατί θέλουν τη μειονότητα υποχείριο στα σχέδιά τους».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ ΑΜΘ, «στοιχείο αυτής της παρέμβασης διαχρονικά είναι και η δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου υπέρ υποψηφίων απ’ όλα τα αστικά κόμματα και κυρίως η προσπάθεια να εμπεδωθεί η λογική του “συλλογικού αυτοπροσδιορισμού” ως “τουρκική μειονότητα” που αντιτίθεται στη Συνθήκη της Λοζάνης και ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους. Όσοι ανακαλύπτουν τώρα τέτοιου είδους παρεμβάσεις, είναι απλά υποκριτές».

«Οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Αυτή την αναγκαιότητα εκφράζει το ΚΚΕ και οι υποψήφιοι του απ’ τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Απευθυνόμαστε στη μειονότητα με μοναδικό κριτήριο τα κοινά ταξικά συμφέροντα, χωρίς διαχωρισμούς με βάση τη θρησκεία, τη γλώσσα, την εθνική καταγωγή. Γι’ αυτό και μπροστά στις εκλογές χρειάζεται να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και στα σχέδια των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών» τονίζει το ΚΚΕ ΑΜΘ κλείνοντας.

Αθανάσιος Ελευθεράκης: «Η κ. Μπακογιάννη συνέχισε τον κατήφορο του διχασμού και της εθνικής υποτέλειας στη Ροδόπη»

Υπό διαφορετικό πρίσμα η τοποθέτηση του κ. Αθανάσιου Ελευθεράκη, υποψήφιου βουλευτή Ροδόπης με την Ελληνική Λύση για το θέμα. Σε γραπτή του δήλωση ο ίδιος στέκεται στην εστίαση των επισκέψεων στα μειονοτικά χωριά και τη δέσμευση για διορισμών ανθρώπων από τη μειονότητα στους Συνοριοφύλακες κάνοντας λόγο για κατήφορο διχασμού και εθνικής υποτέλειας στη Ροδόπη.

«Η κ Ντόρα Μπακογιάννη συνέχισε τον κατήφορο του διχασμού και της εθνικής υποτέλειας στην Ροδόπη» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Ελευθεράκης και εξήγησε: «Επισκέφθηκε μόνο μειονοτικά χωριά (εξαίρεση το χωριό του βουλευτή της ΝΔ κου Στυλιανίδη για πολιτιστική εκδήλωση) για να εκφράσει την στεναχώρια της που μετά από όσα έκανε η ίδια και το κόμμα της για αυτούς αυτοί τελικά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέθηκε νέα προνόμια και δεσμεύτηκε για διορισμούς αποκλειστικά μειονοτικών στο σώμα των Συνοριοφυλάκων».

Ο κ. Ελευθεράκης θύμισε στην ίδια και το κόμμα της ΝΔ ότι «στον νομό Ροδόπης διαβιεί και η πλειονότητα που ασφυκτιά και υποφέρει από αυτές τις πολιτικές και τον μαρασμό που έχουν καταδικάσει την περιοχή τα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα» για να τονίσει κλείνοντας πως «η Ροδόπη και η Θράκη χρειάζονται ισονομία, ανάπτυξη και εθνική υπερηφάνεια»

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ροδόπης: «Οι απειλές κατά της μειονότητας και οι εθνικιστικοί διαχωρισμοί δεν θα περάσουν!»

«Ο ωμός εκβιασμός της Ντόρας Μπακογιάννη προς πολίτες της μειονότητας σε χωριό της Θράκης πως αν δεν ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εκλογές, «τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα» γι’ αυτούς, αποκαλύπτει τον αντιδημοκρατικό και εθνικιστικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης παράταξης, καθώς και τη διαχρονική καταπίεση που υφίστανται οι θρησκευτικές, γλωσσικές και εθνικές μειονότητες από το ελληνικό κράτος» τονίζει τέλος σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ροδόπης.

Σύμφωνα με την τοπική οργάνωση του κόμματος, η μειονότητα στη Θράκη πρέπει να γυρίσει την πλάτη σε όλα τα κόμματα και τους τοπικούς μεσάζοντες που διαχρονικά την εκμεταλλεύονται και την εκβιάζουν. Διευκρινίζει παράλληλα πως «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων των μειονοτήτων στον θρησκευτικό και εθνικό αυτοπροσδιορισμό και θεωρεί την ισοτιμία τους και τα δικαιώματά τους αδιαπραγμάτευτα».

«Οι μειονοτικοί πληθυσμοί στη Θράκη, ανεξαρτήτως θρησκευτικού και εθνικού αυτοπροσδιορισμού, μπορούν να ζήσουν αδελφωμένα με την πλειονότητα των πολιτών και να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας με τον τουρκικό και τους άλλους γειτονικούς λαούς, κόντρα στις προσπάθειες των αστικών κρατών και των ιμπεριαλιστών να τις χρησιμοποιούν στους ανταγωνισμούς τους. Να παλέψουν αδελφωμένα με όλη την εργατική τάξη και τη νεολαία ενάντια σε κυβερνήσεις και άρχουσα τάξη, ενάντια σε κάθε εθνικισμό και διαχωρισμό για τα κοινά δικαιώματα των εργαζομένων, την ειρήνη και την ελευθερία» τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ροδόπης κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.